Dynię blenduje, łączę z kilkoma składnikami i wylewam na blaszkę. Błyskawiczne ciasto błyskawicznie znika

W tym artykule:
W październiku półki w marketach i na straganach aż uginają się pod ciężarem dorodnych dyń, ale niektórzy kupują je tylko do ozdoby domów, a to wielka strata. Z tego pomarańczowego składnika można bowiem przygotować wiele genialnych przepisów, a jednym z najpyszniejszych i jednocześnie najprostszych, jest szybkie ciasto dyniowe. Zobaczcie, jak zrobić je krok po kroku i czym je urozmaicać, aby za każdym razem smakowało inaczej.
Jak zrobić ciasto z dyni?
Przepisy na ciasto z dyni mnożą się co roku w sieci jesienią. Niektóre z nich wymagają sporo pracy i wielu składników, ale są i takie, do których nie będziecie potrzebowali ani wielu produktów, ani dużego zapasu wolnego czasu. Jedną z takich szybkich receptur jest ta, którą podpatrzyliśmy na kanale YouTube @HealthyDessertsbyMagda. Autorka podzieliła się tam recepturą na ciasto z surowej dyni z dodatkiem płatków owsianych i orzechów włoskich, które robi się w jednej misce i to dosłownie w chwilę.
To, co wyróżnia ten przepis na tle innych to wykorzystanie surowej dyni. Zwykle w takich recepturach używa się bowiem puree z dyni, a to znaczy, że dynia musi być najpierw upieczona lub ugotowana, a później zblendowana na gładki mus. To wszystko zajmuje sporo czasu i wymaga zrobienia nieco bałaganu w kuchni, więc zdecydowanie lepiej pominąć ten proces. W tym przepisie dynię wystarczy obrać ze skórki i pokroić na kawałki, a potem zmiksować z resztą składników na jednolitą masę. Potem ciasto trzeba już tylko przelać do blachy i posypać chrupiącymi orzeszkami po wierzchu, a całą resztę zrobi za was piekarnik.

Ciasto dyniowe - dodatki
Podstawowy przepis na szybkie ciasto z dyni możecie urozmaicać dodatkowo różnymi ulubionymi składnikami, a w tej roli sprawdzi się na przykład suszona żurawina, rodzynki, pestki czy kawałki czekolady. Dobrym pomysłem będą też wszelkiego rodzaju korzenne przyprawy i choć w przepisie jest już cynamon, to można dorzucić u jeszcze odrobinę kardamonu, mielonych goździków, gałki muszkatołowej czy suszonego imbiru. Wszystkie te aromaty genialnie pasują do dyni i pozwolą wam stworzyć wspaniałą jesienną kompozycję. A jeśli wolicie ciasta z owocami, to możecie też dorzucić do masy obrane i pokrojone jabłka, gruszki, czy śliwki.
Z kolei upieczone ciasto możecie polać dodatkowo lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub przygotować słodki serek jak do ciasta marchewkowego. W tym celu użyjcie jako bazy mascarpone lub zwykłego śmietankowego serka kanapkowego i połączcie taki nabiał z masłem oraz cukrem. Jak sami widzicie, możliwości jest tu całe mnóstwo, dlatego zobaczcie poniżej podstawowy przepis i urozmaicajcie go na przeróżne sposoby, aby za każdym razem otrzymać coś zaskakującego.

Prosty przepis na ciasto z dyni
Składniki:
- 100 g obranej dyni,
- 2 średnie jajka,
- 250 ml mleka,
- 180 g płatków owsianych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 20 g syropu klonowego,
- 40 g orzechów włoskich,
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni, a w misce zblendujcie wszystkie składniki (oprócz orzechów włoskich) na gładką masę.
- Ciasto z dyni przelejcie do keksówki i posypcie po wierzchu posiekanymi orzechami.
- Całość pieczcie przez około 45 minut, do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto dyniowe odstawcie do przestudzenia i dopiero potem bierzcie się za krojenie.
Źródło: Youtube.com/@HealthyDessertsbyMagda


