Wszyscy wiemy, że domowe bułeczki nie mają sobie równych, ale te z dodatkiem cynamonu kompletnie rozbijają już bank. Słodki smak i genialny korzenny aromat cieszą nie tylko podniebienie, ale i wspaniale otulają w chłodne, ponure poranki. Niezbędny będzie jednak pewien jesienny składnik, który zrobicie sami w mgnieniu oka. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak zrobić bułeczki cynamonowe, aby były jeszcze lepsze?

Aby przygotować najlepsze domowe bułeczki cynamonowe, do podstawowych składników na ciasto drożdżowe dodajcie niepełną szklankę puree z dyni. To właśnie ten soczyście pomarańczowy mus nadaje wypiekowi przepiękny kolor i obłędny aromat. Jak się robi puree z dyni? Wystarczy ją obrać, pokroić na kawałki i upiec w piekarniku, aż stanie się miękka, a potem zblendować lub ugnieść tłuczkiem na gładką papkę. Kiedy macie już ten najważniejszy składnik, reszta pójdzie jak po maśle. Zobaczcie przepis na bułki dyniowe krok po kroku.

Sos do słoików z dyni

Przepis na bułeczki cynamonowe z dyni

Składniki:

  • 190 g puree dyniowego
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml mleka
  • 140 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzewamy w rondelku, a następnie rozpuszczamy w nim drożdże z łyżeczką cukru. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy na 5-10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy do nich jajko, puree dyniowe, przesianą mąkę oraz szczyptę soli i wszystko razem mieszamy. Po wstępnym wyrobieniu masy dodajemy 40 ml roztopionego masła oraz olej i zagniatamy jednolite ciasto, po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt prostokąta i smarujemy 100 g masła. Następnie posypujemy wszystko resztą cukru oraz cynamonem. Tak przygotowany płat zwijamy ciasno w rulon, a potem kroimy plasterki o grubości około 3 cm. Gotowe ślimaczki z cynamonem układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia (w dość sporych odstępach) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut.

Pulchne bułeczki dyniowe z cynamonem pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 20-25 minut. Gotowe cynamonki można dodatkowo polać lukrem.

Co zrobić z dyni? Inne pyszne pomysły

Jeśli domowe cynamonki dyniowe już wam się znudzą, wypróbujcie też inne pomysły na ten pomarańczowy skarb z warzywniaka. Najpyszniejsze z nich to:

Źródło: ilovebake.pl

Reklama
Reklama
Reklama