W tym artykule:

  1. Co dodać do dżemu z pomidorów?
  2. Składniki na dżem z pomidorów
  3. Jak zrobić dżem z pomidorów?
Reklama
Artur Rogalski

Co dodać do dżemu z pomidorów?

Smak dżemu pomidorowego możemy podkręcić w łatwy sposób. Pasuje do niego sporo innych warzyw i przypraw. I niekoniecznie musi to być wersja na słodko, co ucieszy osoby, które nie mogą jeść cukru. Co w takim razie dobrze się sprawdzi w towarzystwie pomidorów?

  • Cebula - cukrowa, żółta, czerwona i młoda, rodzaj nie ma znaczenia, kroimy ją w kosteczkę lub w piórka i szklimy ją na patelni. Ten dodatek pasuje zarówno do słodkiego, jak i wytrawnego dżemu.
  • Podobnie będzie z cukinią - młodej nie trzeba nawet obierać i usuwać nasion. Kroimy ją w kostkę i smażymy razem z pomidorami.
  • W ten sam sposób przygotujemy dżem z bakłażanem, ale wcześniej warto go pokroić w kostkę, posypać solą i odstawić na 30 minut, pozwoli to usunąć z niego goryczkę.
  • Papryka - każdy kolor będzie odpowiedni, a także miks. Pamiętajmy tylko, że różnią się one nieco smakowo. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy drobno. Jeśli mamy więcej czasu, to możemy ją wcześniej upiec, po tym zabiegu ma wyjątkowy, głęboki smak. Dżem z pomidorów zyska nowy wymiar.
  • Marchewka sprawi, że pomidorowa pulpa zostanie zaopatrzona w naturalną słodycz.
  • Zucchiolo to hit na lato 2024, nowe warzywo, opracowane przez hiszpańskich biotechnologów. Wygląda jak malutka, spłaszczona dynia, a smakuje jak połączenie cukinii i świeżego ogórka. To szybka opcja, bo skórka jest mięciutka, nie wpływa negatywnie na smak, dlatego nie trzeba jej nawet obierać.
  • Nie bez znaczenia pozostaje tu też odpowiedni dobór składników. Pomidory wręcz idealnie komponują się z bazylią, z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Można dosypać również paprykę słodką lub ostrą, z kolei curry wprowadzi delikatną orientalną nutę, odrobinę cynamonu. A ostrość uzyskamy dzięki papryczce chili - im więcej pestek zachowamy, tym będzie bardziej pikantnie.

Składniki na dżem z pomidorów

  • 2 kg słodkich pomidorów, np. malinowych
  • 2 cytryny, można zamienić na 100 ml octu spirytusowego lub jabłkowego bądź winnego
  • 2 kg cukru

Jak zrobić dżem z pomidorów?

Krok 1:

Cytryny dokładnie myjemy, osuszamy. A następnie każdą z nich rolujemy na blacie, lekko dociskając, pozwoli uzyskać to więcej sok. Owoce kroimy na pół i wyciskamy sok do miseczki. Można to zrobić ręczenie, mocno je ściskając lub użyć wyciskarki do cytrusów, która dodatkowo zatrzyma pestki.Odstawiamy go na bok.

Artur Rogalski

Krok 2:

Pomidory dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą, można je lekko pocierać. Usuwamy szypułki, odkładamy uszkodzone, a tym bardziej zepsute egzemplarze. Nie wystarczy wyciąć kawałka, ponieważ toksyny szybko rozprzestrzeniają się w całym miąższu. Następnie przelewamy je wrzątkiem, dzięki temu skórka będzie odchodziła z łatwością. Obieranie przyspieszymy jeszcze bardziej, nacinając ją na górze na krzyż.

Artur Rogalski

Krok 3:

Pomidory kroimy na ćwiartki i przekładamy do garnka lub głębokiej patelni z grubym dnem. Dodatkowo można usunąć pestki, a do dżemu trafi sam miąższ. Przy takiej opcji powinniśmy przygotować dodatkowe 2 kg pomidorów.

Artur Rogalski

Krok 4:

Pomidory zalewamy sokiem z cytryn. Całość smażymy na średnim ogniu bez przykrycia - mieszamy co jakiś czas. Jak tylko pomidory z cytryną zaczną wrzeć, dosypujemy partiami cukier, po każdej mieszamy do rozpuszczenia się słodzika. Cały proces potrwa mniej więcej 2 godziny. Dżem z pomidorów będzie gotowy, gdy stanie się szklisty i przybierze ciemnoczerwoną barwę. Z podanej proporcji powinno nam wyjść około 1200 ml dżemu.

Artur Rogalski

Krok 5:

Gdy dżem się smaży szykujemy słoiczki. Wyparzamy je i osuszamy. Przeglądamy czy nie są gdzieś wyszczerbione - nie są odpowiednie do ponownego użycia. Zwróćmy też uwagę na zakrętki, nie mogą nosić żadnych znamion rdzy. Jeśli nie mamy innych, musimy liczyć się z tym, że masa pomidorowa szybko się zepsuje. W takiej sytuacji sugerujemy przechowywanie ich w lodówce i przeznaczenie do bezpośredniego spożycia. Wielkość jest dowolna. Bardzo gorący dżem z pomidorów przelewamy chochlą do słoiczków. Mocno je zakręcamy, dla pewności można je również postawić do góry dnem, żeby zakrętka miała szansę dobrze się zassać.

Nie wszyscy lubią pestki, dlatego pomidory można dodatkowo przetrzeć przez sitko.

Artur Rogalski

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama