Kochacie smak faworków, ale nie chcecie męczyć się podczas przygotowań w kuchni? Te w sklepie często osiągają wygórowane ceny, dlatego warto pomyśleć, co zrobić, aby wilk był syty i owca cała. Mamy dla was sprawdzony patent, dzięki któremu faworki będą chrupiące bez zagniatania. Wystarczy kilka składników, które z pewnością macie w kuchni pod ręką. Sprawdźcie przepis w poniższej poradzie.

Reklama

Jak zrobić ekspresowe faworki?

Sekret tkwi w użyciu składników w temperaturze pokojowej. Dzięki temu łatwiej łączą się, co sprawia, że ciasto będzie elastyczne i dobrze się rozwałkowywało. Dodatek spirytusu do ciasta spowoduje, że chrust będzie chrupiący i nie nasiąknie tłuszczem. Przepis znajdziecie poniżej:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 7 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
  • olej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Reklama
  1. Mąkę przesiejcie dokładnie przez sito.
  2. Dodajcie rozkłócone jajka i miękkie masło.
  3. Wymieszajcie wszystkie składniki ze spirytusem i śmietaną.
  4. wyróbcie za pomocą rąk lub drewnianej łyżki.
  5. Odstawcie na około 5 minut i przygotujcie stolnicę.
  6. Rozwałkujcie ciasto na grubość około 3 mm.
  7. Wykrawajcie prostokąty, a następnie zróbcie niewielkie nacięcie w każdym z nich.
  8. Zwijajcie jak wstążki i rzucajcie na rozgrzany olej.
  9. Zwróćcie uwagę na to, aby przed wrzuceniem otrzepać je z nadmiaru mąki - to zapobiegnie pienieniu się oleju.
  10. Smażcie na złoty kolor, a następnie przełóżcie na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  11. Oprószcie cukrem pudrem, jak tylko wystygną.
Reklama
Reklama
Reklama