Wśród świątecznych deserów niewątpliwie rządzi makowiec, piernik i sernik, ale warto dodać do tego trio jeszcze jedno ciasto. Świąteczny keks Ewy Wachowicz nie smakuje jak ten tradycyjny, za sprawą 1 dodatku. Restauratorka sypie do masy suchy mak, dzięki czemu ciasto nabiera uroczych "piegów", jednak nie jest to jedyny twist klasycznej receptury. Zobaczcie, co jeszcze zmienia Ewa Wachowicz, a sami zaczniecie tak robić.

Reklama

Jak zrobić keks świąteczny? Prosty sposób Ewy Wachowicz

Zamiast tradycyjnego ucieranego ciasta z bakaliami, Ewa Wachowicz robi keks makowy z uroczymi "piegami" z ziarenek maku. Nie jest to jednak klasyczny przepis na keks makowy, który robi się tylko z ulubionymi bakaliami, bo znana prezenterka i jurorka urozmaiciła ciasto jeszcze jednym bardzo smacznym elementem. Nie wybiera ona bowiem na wierzch ciasta ani cukru pudru, ani lukru, ani ciemnej czekolady, tylko polewa go białą czekoladą z dodatkiem skórki pomarańczowej. W ten sposób gotowe ciasto jest nieco słodsze i dosłownie rozpływa się w ustach. Zobaczcie przepis Ewa Wachowicz i zróbcie go w te święta.

Żeberka

Przepis na keks świąteczny Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 200 g masła + 1 łyżka do polewy,
  • 4 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka suchego maku,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • aromat rumowy,
  • ulubione suszone owoce i orzechy,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • tabliczka białej czekolady,
  • kandyzowana skórka z pomarańczy.

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku, a następnie lekkiego ostudzenia płynu. W tym czasie ubijamy z misce jajka z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Wszystko dokładnie łączymy, a na koniec dolewamy wystudzone masło i jeszcze raz mieszamy ciasto.

Tak przygotowane ciasto na keks łączymy z bakaliami i aromatem rumowym, a następnie przelewamy do blaszki, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Gotowy świąteczny keks makowy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.

Białą czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy całość. Taką polewą oblewamy upieczone i wystudzone ciasto, a jego wierzch posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Reklama

Źródło: ewawachowicz.pl

Reklama
Reklama
Reklama