Ewa Wachowicz zawsze moczy w tym żeberka. Ich smak sprawi, że zapomnicie o innych przepisach

Żeberka to doskonały składnik wywaru mięsnego, dodatku do grochówki czy żurku. To pyszna część mięsa, którą można przygotować na rozmaite sposoby. Dzięki delikatnym włóknom można je zamarynować tak, aby z piekarnika smakowały jak przygotowywane na ruszcie. Ewa Wachowicz ma sprawdzony patent na to, jak dodać im lekko dymnego posmaku i delikatnej tekstury. Sprawdźcie, co dodać, aby zachwycić gości i domowników.
Jak zrobić żeberka według Ewy Wachowicz z herbatą?
Ciekawym składnikiem, którego używa prezenterka kulinarna jest wędzona herbata, która zmienia smak żeberek. Pozwala na uzyskanie efektu pieczenia na grillu w zaciszu domu. Jak je zrobić? Poniżej znajdziecie przepis krok, po kroku:
Składniki:
- 3 kg żeberek wieprzowych,
- 100 g marchewki,
- 100 g cebuli,
- 100 g selera naciowego,
- szczypta soli,
- ½ szklanki pieprzu czarnego,
- ½ szklanki ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- ¾ szklanki cukru brązowego,
- ⅓ szklanki octu jabłkowego,
- 1 l wody,
- 3 łyżki herbaty czarnej wędzonej,
- 1 łyżka oleju sezamowego.
Przygotowanie:
- Przyprawy rozgniećcie w moździerzu. Natrzyjcie nimi żeberka i odstawcie na około 6 godzin lub całą noc.
- Pokrojone warzywa razem z liściem laurowym zalejcie wodą z cukrem i octem.
- Herbatę zawińcie w gazę i włóżcie do wywaru.
- Pokrójcie żeberka na mniejsze kawałki, włóżcie do brytfanny i zalejcie marynatą.
- Pieczcie je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopniu Celsjusza przez około 70 minut.
- Na koniec wyciągnijcie je i obsmażcie . Redukujący się płyn będzie sosem do polania mięsa.
Co zrobić, aby żeberka zmiękły podczas pieczenia?
Żeberka powinny być poddane moczeniu w marynacie. Dodatkowo wcześniej obsypcie je suchymi przyprawami, aby włókna mięsa mogły zmięknąć. Nie używajcie zbyt wielu kwaśnych dodatków, takich jak cytryna, pomarańcze czy grejpfruty. Wnikają wgłąb mięsa i nadają orzeźwiającego posmaku, jednak w przypadku żeberek cukry w nich zawarte zbyt szybko się karmelizują.
Żeberka warto włożyć do rękawa do pieczenia. Dzięki temu soki z mięsa i marynata pozostanie wewnątrz, dodatkowo delikatnie redukując się. To pozwoli na szybsze uzyskanie sosu do mięsa. Możecie wcześniej natrzeć je startym imbirem i chili - enzymy w nich zawarte kruszą strukturę mięsa i poprawiają ją po upieczeniu.

