Ewa Wachowicz zrobiła placki bez grama ziemniaków. Zamiast ścierać, kroi jeden składnik

Gdy słyszymy placki, od razu na myśl przychodzą nam te ziemniaczane lub z cukinii, ale to nie koniec pysznych pomysłów. Ewa Wachowicz pokazała wyjątkowy przepis na chrupiące placuszki z czegoś zupełnie innego, co mało komu przyszłoby do głowy jako baza do tego dania. Okazuje się jednak, że warto odtworzyć ten pomysł, bo tak przygotowane danie wychodzi równie chrupiące, aromatyczne i pełne smaku. Zobaczcie ten świetny patent.
Ewa Wachowicz zamienia placki ziemniaczane na coś lepszego
Znana jurorka programów kulinarnych i prowadząca autorskiego programu, zamiast ścierać ziemniaki na tarce, drobno sieka cebulkę i to właśnie z niej robi podstawę do pysznych placków. Do tego dorzuca klasyczny zestaw, czyli jajka i mąkę oraz aromatyczne dodatki, takie jak czosnek, koperek i odrobinę cukru dla przełamania smaków. W ten sposób w kilka chwil przygotowuje przepyszne i rumiane placki z cebuli, które smakują genialnie zarówno solo, jak i z dodatkiem mięs czy sosów. Jak się robi placki z cebuli? Zobaczcie przepis na Ewy Wachowicz krok po kroku.

Przepis na placki z cebuli według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 3 spore cebule,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- szczypta cukru,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka gałązek świeżego koperku,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
Cebule obieramy i drobno siekamy, a następnie mieszamy z solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Tak przygotowane warzywo odstawiamy na 15 minut, a po tym czasie dorzucamy do niego jajka, mąkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany koperek.
Tak przygotowaną masę na smażymy porcjami na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła. Gdy placki z cebuli będą już rumiane z obu stron, zdejmujemy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć danie z nadmiaru tłuszczu.
Źródło: ewawachowicz.pl

