W tym artykule:

  1. Co można zrobić z ogórków małosolnych?
  2. Składniki na faszerowane ogórki małosolne
  3. Jak zrobić faszerowane ogórki małosolne?
  4. Składniki na ogórki faszerowane serkiem
  5. Jak zrobić ogórki faszerowane serkiem?
Reklama

Ogórki małosolne najczęściej jemy solo, w formie przekąski lub na kanapce. Zdarza się, że zrobimy ich więcej niż jesteśmy w stanie zjeść. Wtedy pozostaje nam znaleźć sposób na szybkie ich przetworzenie. Faszerowane ogórki małosolne są odpowiedzią na takie potrzeby. Można powiedzieć, że to sałatka w poręczniejszej formie. Ale wystarczy spróbować ich raz, a będziecie robić ogórki w solance tylko po to, żeby zjeść je z nadzieniem.

Co można zrobić z ogórków małosolnych?

Z jednej strony mamy klasyczne sposoby podania, a z drugiej coraz szerszą falą zalewają nas nowinki kulinarne. Podpowiadamy, co można zrobić z ogórków małosolnych:

Natomiast sok można pić, ale może być też składnikiem marynaty do mięsa.

Składniki na faszerowane ogórki małosolne

  • 5 twardych ogórków małosolnych
  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub w zalewie (ewentualnie makreli)
  • 4 jajka
  • cebula lub szczypiorek
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 5 ml oliwy
  • opcjonalnie: łyżeczka musztardy francuskiej i majonezu

Jak zrobić faszerowane ogórki małosolne?

  1. Zaczynamy od przygotowania jajek, bo będą musiały ostygnąć zanim zostaną użyte do farszu. Dokładnie myjemy skorupki, można je nawet wyszorować szczoteczką. Wyjęte prosto z lodówki wkładamy do garnka z zimną wodą. Z kolei te przechowywane poza lodówką powinniśmy przełożyć na wrzątek. Jajka gotujemy na twardo przez 8 minut. Po tym czasie zalewamy je bardzo zimną wodą lub przekładamy do naczynia z kostkami lodu. W ten sposób niemal natychmiast zatrzymamy proces gotowania, a żółtko nie stanie się gumiaste. Odkładamy je do przestudzenia, a potem obieramy je ze skorupek i kroimy w kostkę.
  2. Cebulkę kroimy w kostkę. Dodajemy ją do farszu surową, ale można ją też wcześniej zeszklić, będzie miała zupełnie inny smak.
  3. Ogórki małosolne kroimy na pół wzdłuż, delikatnie wydrążamy z nich pestki. Można to wygodnie zrobić metalową łyżką do nakładania lodów lub po prostu wyciąć nożykiem. Ale spokojnie, tu się nic nie zmarnuje. Środek wyjęty z ogórka kroimy w kostkę.
  4. Tuńczyka z puszki odsączamy z zalewy. Przekładamy go do miski i lekko rozdrabniamy go widelcem. Dokładamy jajka, cebulkę i kawałki ogórków. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Dolewamy oliwę. Całość dość dokładnie mieszamy, ale tak, żeby za bardzo nie uszkodzić struktury ryby. Gotowy farsz przekładamy po równo do wnętrza ogórków. Może wystawać, jak z faszerowanej cukinii.
  5. Faszerowane ogórki małosolne można posypać szczypiorkiem lub koperkiem. A jeśli nie liczymy kalorii, zamiast oliwy możemy dołożyć łyżeczkę musztardy francuskiej i majonezu. Podajemy je z kromką świeżego chleba lub z grzanką z tostera.

Składniki na ogórki faszerowane serkiem

  • 6 ogórków małosolnych
  • 100 g sera twarogowego
  • 50 g śmietany 12% lub 18% albo gęstego jogurtu naturalnego
  • 50 g rzodkiewki
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół łyżeczki soli
  • 2 spore szczypty pieprzu
Reklama

Jak zrobić ogórki faszerowane serkiem?

  1. Ogórki przygotowujemy tak samo jak te nadziewane jajkiem i tuńczykiem.
  2. Rzodkiewki i szczypiorek myjemy i osuszamy. Siekamy je drobno.
  3. Twarożek przekładamy do miseczki, rozgniatamy go widelcem. Dosypujemy sól i pieprz, dokładamy śmietanę i mieszamy.
  4. Na koniec dokładamy rzodkiewki i szczypiorek. Mieszamy do połączenia składników. Farsz przekładamy na wierzch ogórków małosolnych. Można dodatkowo schłodzić je przed podaniem.
Reklama
Reklama
Reklama