Faszerowane ogórki małosolne lepsze niż cukinia. Przepis mam od koleżanki z dzieciństwa

W tym artykule:
- Co można zrobić z ogórków małosolnych?
- Składniki na faszerowane ogórki małosolne
- Jak zrobić faszerowane ogórki małosolne?
- Składniki na ogórki faszerowane serkiem
- Jak zrobić ogórki faszerowane serkiem?
Reklama
Ogórki małosolne najczęściej jemy solo, w formie przekąski lub na kanapce. Zdarza się, że zrobimy ich więcej niż jesteśmy w stanie zjeść. Wtedy pozostaje nam znaleźć sposób na szybkie ich przetworzenie. Faszerowane ogórki małosolne są odpowiedzią na takie potrzeby. Można powiedzieć, że to sałatka w poręczniejszej formie. Ale wystarczy spróbować ich raz, a będziecie robić ogórki w solance tylko po to, żeby zjeść je z nadzieniem.
Co można zrobić z ogórków małosolnych?
Z jednej strony mamy klasyczne sposoby podania, a z drugiej coraz szerszą falą zalewają nas nowinki kulinarne. Podpowiadamy, co można zrobić z ogórków małosolnych:
- letnią zupę ogórkową
- małosolne ogórki na ciepło
- mizerię, pół na pół ze świeżymi, albo tylko z małosolnych
- kimichi – rolę kapusty przejmują ogórki
- chłodnik z ogórków małosolnych
- surówkę z sezamem i papryczką chili
- warzywny koktajl
Natomiast sok można pić, ale może być też składnikiem marynaty do mięsa.
Składniki na faszerowane ogórki małosolne
- 5 twardych ogórków małosolnych
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub w zalewie (ewentualnie makreli)
- 4 jajka
- cebula lub szczypiorek
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 5 ml oliwy
- opcjonalnie: łyżeczka musztardy francuskiej i majonezu
Jak zrobić faszerowane ogórki małosolne?
- Zaczynamy od przygotowania jajek, bo będą musiały ostygnąć zanim zostaną użyte do farszu. Dokładnie myjemy skorupki, można je nawet wyszorować szczoteczką. Wyjęte prosto z lodówki wkładamy do garnka z zimną wodą. Z kolei te przechowywane poza lodówką powinniśmy przełożyć na wrzątek. Jajka gotujemy na twardo przez 8 minut. Po tym czasie zalewamy je bardzo zimną wodą lub przekładamy do naczynia z kostkami lodu. W ten sposób niemal natychmiast zatrzymamy proces gotowania, a żółtko nie stanie się gumiaste. Odkładamy je do przestudzenia, a potem obieramy je ze skorupek i kroimy w kostkę.
- Cebulkę kroimy w kostkę. Dodajemy ją do farszu surową, ale można ją też wcześniej zeszklić, będzie miała zupełnie inny smak.
- Ogórki małosolne kroimy na pół wzdłuż, delikatnie wydrążamy z nich pestki. Można to wygodnie zrobić metalową łyżką do nakładania lodów lub po prostu wyciąć nożykiem. Ale spokojnie, tu się nic nie zmarnuje. Środek wyjęty z ogórka kroimy w kostkę.
- Tuńczyka z puszki odsączamy z zalewy. Przekładamy go do miski i lekko rozdrabniamy go widelcem. Dokładamy jajka, cebulkę i kawałki ogórków. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Dolewamy oliwę. Całość dość dokładnie mieszamy, ale tak, żeby za bardzo nie uszkodzić struktury ryby. Gotowy farsz przekładamy po równo do wnętrza ogórków. Może wystawać, jak z faszerowanej cukinii.
- Faszerowane ogórki małosolne można posypać szczypiorkiem lub koperkiem. A jeśli nie liczymy kalorii, zamiast oliwy możemy dołożyć łyżeczkę musztardy francuskiej i majonezu. Podajemy je z kromką świeżego chleba lub z grzanką z tostera.
Składniki na ogórki faszerowane serkiem
- 6 ogórków małosolnych
- 100 g sera twarogowego
- 50 g śmietany 12% lub 18% albo gęstego jogurtu naturalnego
- 50 g rzodkiewki
- pół pęczka szczypiorku
- pół łyżeczki soli
- 2 spore szczypty pieprzu
Reklama
Jak zrobić ogórki faszerowane serkiem?
- Ogórki przygotowujemy tak samo jak te nadziewane jajkiem i tuńczykiem.
- Rzodkiewki i szczypiorek myjemy i osuszamy. Siekamy je drobno.
- Twarożek przekładamy do miseczki, rozgniatamy go widelcem. Dosypujemy sól i pieprz, dokładamy śmietanę i mieszamy.
- Na koniec dokładamy rzodkiewki i szczypiorek. Mieszamy do połączenia składników. Farsz przekładamy na wierzch ogórków małosolnych. Można dodatkowo schłodzić je przed podaniem.
Reklama
Reklama
Reklama

