W tym artykule:

  1. Składniki na filety z kurczaka z sałatką
  2. Jak zrobić filety z kurczaka z sałatką?
  3. Z czym podać pieczone filety kurczaka?
Reklama

Wiele osób filety z kurczaka traktuje po macoszemu, wskazując na mało wyrazisty smak i suche mięso po obróbce termicznej. Można się o to spierać, ponieważ odpowiednio przygotowane będzie soczyste i mięciutkie. Pasuje do niego wiele dodatków, więc i każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. My proponujemy filety z wyrazistą sałatką z pora na wierzchu. Będzie prosto i jednocześnie bardzo efektownie.

Składniki na filety z kurczaka z sałatką

  • 4 małe filety z kurczaka
  • 100 g startego sera żółtego – gouda, ementaler lub cheddar
  • ¼ papryki czerwonej
  • ¼ papryki żółtej
  • por, ok. 5 cm jasnej części lub ewentualnie jasnozielonej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku

Jak zrobić filety z kurczaka z sałatką?

  1. Mięso myjemy i oczyszczamy, w razie potrzeby rozdzielamy filety, powinniśmy korzystać z pojedynczych. Wierzch każdego kawałka nacinamy bardzo ostrym nożykiem w kratkę. Cięcia powinny być dość głębokie. Ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić, bo łatwo jest przeciąć mięso do końca. Niestety efekt nie będzie taki sam.
  2. Mięso doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i papryką.
  3. Myjemy czerwoną i żółtą paprykę, usuwamy z nich gniazda nasienne. Będzie nam potrzebna jedynie ¼ każdej z nich. Kroimy je w dość drobną kostkę.
  4. Odcinamy kawałek pora, zdejmujemy z niego wierzchnie liście. Resztę bardzo dokładnie myjemy, ponieważ pomiędzy warstwami często można znaleźć piasek, a nie chcemy, żeby strzelał nam w czasie jedzenia, zwłaszcza, jeśli danie będą jedli goście. Kroimy go na ćwiartki wzdłuż, a następnie robimy z niego cieniutkie plasterki.
  5. Ścieramy też kawałek wybranego przez nas sera. Odpowiednie będą średnie oczka. Można kupić też już gotowy, starty, ale nie polecamy tego. Ser w opakowaniu może być kiepskiej jakości. Niestety trudno to sprawdzić, bo przecież nie będziemy przeglądać każdego kawałeczka w poszukiwaniu pleśni. A to właśnie ona może się tam czaić.
  6. Natkę pietruszki myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Osuszamy ją ręcznikiem papierowym lub w suszarce do sałaty. Siekamy ją bardzo drobno.
  7. Do jednej miseczki przekładamy papryki, por, starty ser żółty, natkę pietruszki i majonez. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę z pora nakładamy na wcześniej przygotowane filety kurczaka. Rozprowadzamy ją równomiernie na wierzchu mięsa.
  8. Wsadzamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Filety przekładamy do żaroodpornego naczynia, na początku warto piec je po przykryciem. Jeśli nie mamy takiej formy to możemy ratować się folią aluminiową, którą rozkładamy na wierzchu. Zdejmujemy ją pod koniec, żeby mięso ładnie się zrumieniło. Pieczemy je mniej więcej przez 25 minut. Sprawdzamy miękkość i w razie potrzeby wydłużamy czas.
  9. Alternatywą jest przygotowanie dania we frytkownicy (odpowiednia będzie również beztłuszczowa). Mięso układamy w koszyczku, zanurzamy w tłuszczu rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza. Mięso trzymamy w środku mniej więcej przez 15 minut.

Pomysł podpatrzyliśmy na profilu instagramowym @kulinarneprzygody_

źródło: Instagram/@kulinarneprzygody_

Z czym podać pieczone filety kurczaka?

Można się zastanawiać, co pasuje do takiego mięsa, ponieważ na wierzchu mamy już sporą ilość warzyw. Ale zupełnie nie przeszkadza, można je podać z ulubionymi dodatkami. W najszybszej i najlżejsze wersji będzie to lekka sałatka z miksu sałat, rukoli lub szpinaku, do tego pomidorki koktajlowe i ogórek kiszony, całość skropiona sosem winegret. Jeśli zależy nam na bardziej klasycznej odsłonie, z dwoma dodatkami, to odpowiednie będą też:

  • ziemniaki z wody, pieczone w całości, w kawałkach, smażone na patelni
  • puree ziemniaczane lub z innymi warzywami, na przykład z kalarepką lub z burakami
  • frytki belgijskie lub z batatów
  • fasolka szparagowa z bułką tartą lub kalafior
  • i oczywiście surówki: zasmażane lub gotowane buraczki, z młodej kapusty, colesław, marchewka z jabłkiem, pomidory z cebulką
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama