Fitka kazimierska to zapomniany przysmak sprzed lat. Prosty i sycący obiad za grosze

W tym artykule:
Jeśli jeszcze nigdy nie słyszeliście o tej potrawie, to koniecznie nadróbcie zaległości, bo omija was coś przepysznego, a przy okazji bardzo prostego i taniego. Pod wdzięczną nazwą fitka kryje się bowiem regionalne danie, które możecie zrobić z tego, co macie akurat w lodówce, a wszystko to nie zajmie wam dużo czasu. Poznajcie tę potrawę i sami spróbujcie zrobić ją w swoich kuchniach, a zakochacie się w niej już od pierwszej łyżki.
Co to jest fitka kazimierska?
Pod tą nietypową nazwą kryje się przepyszna zupa jarzynowa na wywarze mięsnym. Potrawę tę można było spotkać w tym regionie pod różnymi innymi nazwami, takimi jak "pitucha", "dziod" czy po prostu "bieda". Oczywiście takie nazewnictwo wynikało ze składu przepisu i niewielkich kosztów jej przygotowania, gdyż w garnku pojawiało się to, co akurat było pod ręką.
Co ciekawe, to danie zostało w 2011 roku wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa świętokrzyskiego. Jak możemy wyczytać w różnych źródłach, w latach 60-tych uczono tego przepisu na kursach dla gospodyń wiejskich, a dzięki temu potem przechodził on już z pokolenia na pokolenie.

Jak zrobić zupę fitkę?
Choć zupa jarzynowa to popularna potrawa, która pojawia się właściwie w każdym regionie, to fitkę zdecydowanie wyróżnia to, że jest treściwa i bardzo sycąca. Wszystko dlatego, że oprócz ziemniaków, pojawia się w niej również kasza jęczmienna i skwarki ze słoniny. Dodatkowo całość jest zaciągnięta przecierem pomidorowym i śmietaną dla smaku oraz tak zwaną podpalanką, czyli prostą zasmażką, dzięki której zupa nabiera gęstej konsystencji. Obecnie jednak fitka kazimierska robiona jest nieco inaczej i dodaje się więcej warzyw, a zdecydowanie mniej tłuszczu.
Samo przygotowanie jest natomiast banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu, więc będzie to idealny pomysł na tani obiad w dni, kiedy nie mamy ochoty na długie stanie przy garnkach. Przepis na ten regionalny przysmak znaleźliśmy na portalu radiokielce.pl. Zobaczcie, jak zrobić fitkę krok po kroku i koniecznie spróbujcie.

Fitka kazimierska - przepis
Składniki:
- 2 l wywaru mięsnego,
- 1 kg ziemniaków,
- 200 g kaszy jęczmiennej,
- 300 g słoniny,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1 mały seler,
- 2-3 pomidory,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zaczynamy od drobnego pokrojenia słoniny i wytopienia jej w dużym garnku. W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę i dodajemy ją, gdy skwarki będą już rumiane.
Wszystko razem smażymy przez kilka minut, a w tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler. Warzywa dorzucamy do skwarek z cebulą i podsmażamy aż lekko zmiękną.
Na koniec dorzucamy tam też pomidory obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę oraz wsypujemy kaszę jęczmienną i całość zalewamy wywarem mięsnym. Tak przygotowana zupa fitka powinna gotować się na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż kasza zmięknie.
Gotowa zupa fitka zwykle podawana była z ziemniakami i opcjonalnie zabielana śmietaną.
Źródło: radiokielce.pl

