Frytki poszły w odstawkę, od kiedy robię chipsy z makaronu. Chrupią i smakują 10x lepiej

W tym artykule:
Jeśli macie ochotę na chrupiącą przekąskę, wcale nie musicie sięgać po frytki czy chipsy. W prosty sposób przygotujecie cudownie chrupiące chipsy z makaronu. Nie ważne jaki makaron weźmiecie, za każdym razem wyjdzie tak samo dobry. Wystarczy otworzyć szafkę kuchenna i sprawdzić, co akurat jest otwarte. Te chipsy są tez lepsze od sklepowych z innego powodu. Dokładnie wiecie co jest w składzie a dodatkowo możecie je przyprawić swoimi ulubionymi smakami. Podane z domowym dipem smakują wyjątkowo dobrze.
Chrupiące chipsy z makaronu
Żeby przygotować te pyszna przekąskę potrzebujecie:
- makaron (najczęściej używa się kokardki, rurki, albo świderki)
- olej do smażenia
- ulubione przyprawy
- ser (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki oliwy
- sól
Makaron ugotujcie w osolonej wodzie, odsączcie i wrzućcie do miski. Dodajcie oliwę, ulubione przyprawy i dokładnie wszystko wymieszajcie.
Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie obtoczony przyprawami makaron. Smażcie do czasu, aż ładnie się zrumieni na złoty kolor. Następnie odsączcie makaron z oleju na papierowych ręcznikach i można podawać.
Jeśli lubicie serowy smak, możecie do miski z makaronem i przyprawami dorzucić starty na drobnych oczkach ser i wymieszać wszystko razem. Można też posypać starty serem usmażone już, gorące chipsy z makaronu.
Dip do chipsów z z serka topionego
- 2 op. serka topionego
- szklanka startego sera żółtego
- 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz, przyprawy (oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
Do rondelka wrzućcie rozdrobnione serki topione i podgrzewajcie, aż całkiem się roztopią. Dodajcie trochę mleka i starty żółty ser.
Cały czas mieszając dodawajcie mleko do czasu, aż sos uzyska gładką, gęstą konsystencję. Teraz dorzućcie ulubione przyprawy i gotowe. Z takim dipem chipsy makaronowe będą smakowały wyjątkowo dobrze.
Zobaczcie przepisy na inne pyszne dipy
Dip ziołowo-twarogowy ->
Dip mango-chili ->
Pikantny dip paprykowy ->
Guacamole ->
Dipy do chipsów ->

