W tym artykule:

  1. Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika?
  2. Przepis na frytki z sosem serowym
Reklama

Wydawało wam się, że frytki z piekarnika wychodzą suche i sflaczałe, więc koniecznie trzeba je smażyć w głębokim tłuszczu? Nic bardziej mylnego. Należy tylko odpowiednio przygotować ziemniaki przed wrzuceniem do pieca, a wtedy osiągniemy efekt jeszcze lepszy niż z patelni czy frytkownicy. Spróbujcie sami, a będziecie robili je w kółko.

Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika?

Trik jest niesamowicie prosty, gdyż chodzi o to, aby przed włożeniem pokrojonych ziemniaków do pieca, obtoczyć je w oleju i skrobi ziemniaczanej bądź kukurydzianej. Dzięki temu pod wpływem ciepła stworzy się na nich pyszna, chrupka i pięknie wyglądająca rumiana skorupka. Aby taka prosta panierka nabrała jeszcze więcej smaku, skrobię można dodatkowo wymieszać z ulubionymi przyprawami, na przykład mieloną papryką, czosnkiem granulowanym czy odrobiną mieszanki gyros. Dzięki tej "posypce", domowe frytki z piekarnika wyjdą smaczniejsze niż gdziekolwiek na mieście.

domowe frytki

Przepis na frytki z sosem serowym

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 3 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • duża szczypta soli,
  • 50 g masła,
  • 100 ml mleka,
  • 1 czubata łyżką mąki,
  • 200 g startego sera (najlepiej cheddar).

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki, a następnie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Przepłukane ziemniaki zalewamy nową partią zimnej wody i odstawiamy do namoczenia na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos serowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie stopniowo wlewamy mleko, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy starty ser i wszystko dokładnie mieszamy.

Namoczone ziemniaki odcedzamy i suszymy na ręczniku papierowym, a następnie przekładamy do miski. Tam polewamy je olejem i posypujemy mieszanką skrobi i papryki słodkiej. Całość dokładnie obtaczamy, tak aby każda frytka była pokryta panierką.

Reklama

Tak przygotowane frytki przerzucamy na blachę, wyłożoną papierem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 20 minut. Gotowe frytki z sosem serowym podajemy od razu na talerze.

Reklama
Reklama
Reklama