Frytki upiekłam w specjalny sposób. Są chrupiące jak nigdy wcześniej

W tym artykule:
Wydawało wam się, że frytki z piekarnika wychodzą suche i sflaczałe, więc koniecznie trzeba je smażyć w głębokim tłuszczu? Nic bardziej mylnego. Należy tylko odpowiednio przygotować ziemniaki przed wrzuceniem do pieca, a wtedy osiągniemy efekt jeszcze lepszy niż z patelni czy frytkownicy. Spróbujcie sami, a będziecie robili je w kółko.
Jak zrobić chrupiące frytki z piekarnika?
Trik jest niesamowicie prosty, gdyż chodzi o to, aby przed włożeniem pokrojonych ziemniaków do pieca, obtoczyć je w oleju i skrobi ziemniaczanej bądź kukurydzianej. Dzięki temu pod wpływem ciepła stworzy się na nich pyszna, chrupka i pięknie wyglądająca rumiana skorupka. Aby taka prosta panierka nabrała jeszcze więcej smaku, skrobię można dodatkowo wymieszać z ulubionymi przyprawami, na przykład mieloną papryką, czosnkiem granulowanym czy odrobiną mieszanki gyros. Dzięki tej "posypce", domowe frytki z piekarnika wyjdą smaczniejsze niż gdziekolwiek na mieście.

Przepis na frytki z sosem serowym
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
- 3 łyżki oleju,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- duża szczypta soli,
- 50 g masła,
- 100 ml mleka,
- 1 czubata łyżką mąki,
- 200 g startego sera (najlepiej cheddar).
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki, a następnie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Przepłukane ziemniaki zalewamy nową partią zimnej wody i odstawiamy do namoczenia na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos serowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie stopniowo wlewamy mleko, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy starty ser i wszystko dokładnie mieszamy.
Namoczone ziemniaki odcedzamy i suszymy na ręczniku papierowym, a następnie przekładamy do miski. Tam polewamy je olejem i posypujemy mieszanką skrobi i papryki słodkiej. Całość dokładnie obtaczamy, tak aby każda frytka była pokryta panierką.
Tak przygotowane frytki przerzucamy na blachę, wyłożoną papierem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 20 minut. Gotowe frytki z sosem serowym podajemy od razu na talerze.

