W tym artykule:

  1. Prosty sposób, by galareta szybko stężała
  2. Zimne nóżki na udkach z kurczaka
  3. Co dodać do galarety?
  4. Z czym podawać galaretę?
Reklama

Galareta gościła i nadal gości na naszych stołach przy różnych okazjach. Imieniny, rocznice, święta czy spotkania towarzyskie. Każdy powód jest dobry, by zaserwować zimne nóżki.
Nasze babcie gotowały wywar na galaretę długo i na mięsie wieprzowym. Uważały bowiem, że tylko z takiego mięsa wyjdzie smaczna i treściwa. My jednak wolimy proste i szybkie rozwiązania, dzięki którym zaoszczędzimy czas. Ale też odchudzimy danie. Będziemy mieć też gwarancję, że galareta szybko się zetnie i nie będziemy nerwowo sprawdzać w lodówce, kiedy będzie gotowa do podania.

Prosty sposób, by galareta szybko stężała

Jeśli zależy wam na czasie i chcecie, by galareta szybciej stężała, zamieńcie nóżki wieprzowe na udka z kurczaka. Dodatkowo do wywaru dodajcie żelatynę. W ten sposób pyszna przystawka będzie dużo szybciej gęsta i sprężysta. Aby jednak galareta nie straciła swoich walorów smakowych trzeba pamiętać o odpowiednich dodatkach i przyprawach. Sprawdźcie, o czym nie można zapomnieć.

Zimne nóżki na udkach z kurczaka

Do galarety warto wybierać mięso drobiowe lepszej jakości, nie z chowu klatkowego. Jest bardziej aromatyczne i wartościowe, przez co galareta także będzie dużo smaczniejsza.

Przygotujcie

  • 4 duże udka kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • ½ przypieczonej cebulki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 6-7 kulek ziela angielskiego
  • 20 ziarenek pieprzu
  • sól
  • żelatyna na 2,5 l wody

Ugotujcie rosół. Umyjcie mięso i zalejcie wodą, gotujcie powoli, ściągając w międzyczasie ewentualne „szumy”. Po 1 godzinie dodajcie przyprawy oraz umyte i obrane warzywa. Posólcie do smaku. Kiedy warzywa będą już dość miękkie wyciągnijcie je i odłóżcie. Mięso gotujcie dalej do momentu aż samo będzie odchodzić od kości. Wtedy je wyciągnijcie i ostudźcie. Obierzcie ze skórki, kości i chrząstek i drobno pokrójcie. Rosół przecedźcie i uzupełnijcie wrzącą wodą do około 2,5 l. Odlejcie do garnuszka około 250 ml i rozpuśćcie w nim żelatynę. Gdy będzie już całkowicie rozpuszczona wymieszajcie z pozostałym rosołem.

Ugotowaną marchew i pietruszkę pokrójcie w plasterki. Układajcie w formie szklanej, albo w jednorazowych pojemniczkach. Najpierw plasterki warzyw na spód i po bokach, na to pokrojone mięso i całość zalejcie rosołem.
Zostawcie do całkowitego wystudzenia, a następnie przykryjcie i włóżcie do lodówki, by galareta całkowicie stężała.

Co dodać do galarety?

Jeśli lubicie galaretę z dodatkami, możecie dodać dodatkową warstwę groszku konserwowego, jajko na twardo, albo pietruszkę. W nowoczesnej wersji można też dorzucić kapary, albo oliwki.

Z czym podawać galaretę?

Najlepiej smakuje z odrobiną soku z cytryny, albo klasycznie z octem. Jeśli zwykły ocet jest zbyt ostry, można go zamienić na ocet jabłkowy albo winny.

babka śledziowa
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama