Garść ryżu, jedna patelnia i ulubione dodatki. To mój sposób na szybki obiad

W tym artykule:
- Czy risotto wyjdzie ze zwykłego ryżu?
- Jak zrobić szybkie risotto?
- Co dodać do risotta?
- Prosty przepis na risotto ze zwykłego ryżu
Jeśli macie pod ręką ryż, ale znudził się on już wam jako dodatek do kurczaka czy mielonego kotleta, to weźcie dużą patelnię i przygotujcie proste risotto. Wystarczy wam do tego tylko suchy ryż i trochę bulionu, a jeśli chodzi o dodatki, to macie tu wielkie pole do popisu, bo pasuje tutaj niemal każdy składnik z lodówki. Zobaczcie, jak przygotować to danie na szybko i wykorzystajcie ten przepis w taki dni, gdy brakuje wam chęci na gotowanie skomplikowanych potraw.
Czy risotto wyjdzie ze zwykłego ryżu?
Choć włoskie danie oryginalnie przygotowuje się na bazie specjalnego krótkoziarnistego ryżu Arborio to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać też zwykłe białe, długie ziarenka i przygotować wersję na szybko, ale trzeba pamiętać, że takie risotto z białego ryżu nie będzie aż tak kremowe i aksamitne. Wszystko to dlatego, że specjalny ryż do risotto typu Arborio znacznie lepiej chłonie płyny i ma dużą zawartość skrobi. Smak takiego "szybkiego" risotto będzie jednak równie pyszny, dlatego nie ma przeszkód, aby przygotowywać taką uproszczoną recepturę na codzienny obiad.
Jak zrobić szybkie risotto?
Przepis na risotto nie jest co prawda trudny, ale kluczowe jest ciągłe dolewanie po trochu wywaru warzywnego lub mięsnego na patelnię i mieszanie. Tego płynnego składnika będzie potrzebne dość sporo, bo na 1 szklankę suchego ryżu dodaje się aż 3 szklanki bulionu. Oczywiście najlepszy będzie ten domowy, ugotowany na dużej ilości warzyw i/lub mięsa, ale możecie też wykorzystać gotowe buliony dostępne w sklepach. Pamiętajcie tylko, aby wybierać te z jak najlepszym składem i najmniejszą ilością sztucznych ulepszaczy. Dodatkowo, aby całość wyszła kremowa i aksamitna przyda się też sporo zimnego masła, które dorzucamy na patelnię podczas gotowania.

Co dodać do risotta?
Jako dodatek do risotto można wykorzystać zarówno mięso, ryby, jak i przeróżne warzywa. Jedne z najlepszych połączeń smakowych to:
Ale na szybko możecie przygotować też proste risotto pomidorowe, sycące risotto z kurczakiem, aromatyczne risotto z pieczarkami lub kremowe risotto ze szpinakiem. W tym momencie roku świetnym pomysłem będzie też sezonowe risotto z cukinią lub risotto z dynią, która właśnie zaczyna pojawiać się w sklepach.

Prosty przepis na risotto ze zwykłego ryżu
Składniki:
- 200 g suchego ryżu,
- 600 ml bulionu,
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 papryka czerwona,
- 1 duża cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- czosnek granulowany,
- mielona papryka słodka lub ostra,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka zimnego masła.
Przygotowanie:
- Cebulę obierzcie i drobno posiekajcie, a paprykę umyjcie, pozbawcie pestek i pokrójcie w cienkie paseczki.
- Pierś z kurczaka pokrójcie, przyprawcie papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie podsmażcie na odrobinie oleju.
- Usmażonego kurczaka zdejmijcie z patelni, a na ten sam olej wrzućcie posiekaną cebulkę i kawałki papryki. Gdy warzywa zmiękną, wsypcie do nich suchy ryż, zalejcie wszystko połową bulionu i gotujcie na małej mocy palnika, regularnie mieszając składniki.
- Gdy ryż wchłonie cały płyn z patelni, dolejcie kolejne porcje bulionu i tak aż do wyczerpania całego wywaru.
- Pod koniec gotowania wrzućcie do risotto wcześniej usmażonego kurczaka i dodajcie kawałek zimnego masła, a potem dokładnie wymieszajcie potrawę, aby stała się bardziej kremowa.


