W tym artykule:

  1. Lody z czasów PRL z 2 składników i bez kręcenia
  2. Jak zrobić szybkie domowe lody jak z PRL-u?
  3. Z czym podać najprostsze lody domowe?
  4. Lody jak z PRL-u unowocześnione – na patyku lub w waflu
Reklama

Dziś, zgodnie z trendami, chciałoby się robić domowe lody jak z włoskiej cukierni, ale to nie lada kłopot. Tradycyjne receptury często zawierają jajka, z których z wielką starannością należy zaparzyć kremową bazę. Poza tym nie udadzą się bez maszynki lub żmudnego, systematycznego ukręcania. A w czasach PRL-u domowe lody potrafiło zrobić każde dziecko. Były pysznie śmietankowe, słodkie i wystarczająco lekkie, żeby zastąpić prawdziwe gelato.

Lody z czasów PRL z 2 składników i bez kręcenia

Co jest potrzebne do zrobienia lodów śmietankowych z czasów dzieciństwa millenialsów? Tylko tłusta śmietanka i słodzone mleko skondensowane (które zresztą potrafiliśmy jeść prosto z kartonika lub tubki, ku zgrozie współczesnych dietetyków). Kremówkę należy ubijać, aż zacznie gęstnieć, ale nie czekając, aż całkowicie zesztywnieje. Potem dodać mleko. Przelać do pojemnika i mrozić, aż wystarczająco stężeją. Pałaszować z radością. Za cenę lenistwa będą miały one jednak nieco inną strukturę niż tradycyjne lody i pozostawione zbyt długo w niskiej temperaturze zamarzną na kość. Ponieważ tradycyjne „kręcenie” śmietanowej masy ma na celu napowietrzanie jej i rozbijanie kryształków lodu. Dlatego ten najprostszy deser rodem z PRL-u warto podać od razu, jak tylko dzieci wrócą z zakończenia roku szkolnego.

Jak zrobić szybkie domowe lody jak z PRL-u?

Składniki:

  • 600 ml śmietanki 36%,
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego,
  • opcjonalnie: ekstrakt z wanilii, kakao, posiekane orzechy, esencja kawy, likier pomarańczowy lub kokosowy itd.

Przygotowanie:

  1. Dobrze schładzamy składniki. Najlepiej wykorzystać śmietankę 36% i klasyczne mleko skondensowane, bo im tłustsza baza, tym bardziej kremowe wyjdą domowe lody bez kręcenia. Dłużej wytrzymają w zamrażarce zanim całkiem stwardnieją. Nie polecamy w tym przepisie używać chudszego nabiału. Jeśli szukacie alternatywnych, dietetycznych rozwiązań, polecamy na przykład naszą recepturę na bezcukrowe lody z serka wiejskiego.
  2. Ubijamy śmietankę, aż zgęstnieje. Nie powinna jednak być całkiem sztywna. Dolewamy mleko skondensowane. Miksujemy do połączenia składników. Na tym etapie możemy dorzucić przeróżne dodatki, na przykład kakao, żeby zrobić najprostsze lody czekoladowe.
  3. Przelewamy lody jak z PRL-u do dosyć płytkiego, najlepiej szklanego, naczynia. Wkładamy do zamrażarki na około 5 godzin. Serwujemy w kryształowych pucharkach, koniecznie wyjętych z kredensu babci. Ewentualnie w miseczkach z duralexu.

Z czym podać najprostsze lody domowe?

Domowe lody, nawet z najprostszej receptury, warto uzupełnić i ozdobić ulubionymi dodatkami. Do wyboru mamy przeróżne polewy, sosy, posypki, owoce i świeże zioła. Najszybciej zrobimy polewę kakaową. To dobry patent, kiedy nie mamy w domu tabliczki czekolady, a chcemy wykorzystać tylko to, co mamy pod ręką. Lody jak za PRL-u ze śmietanki i mleka skondensowanego można też podać z:

  • sezonowymi owocami, na przykład z malinami, czerwonymi porzeczkami lub truskawkami,
  • listkami mięty,
  • polewą toffi, kajmakiem lub solonym karmelem,
  • kolorową posypką cukrową,
  • orzechami włoskimi lub laskowymi,
  • przetworami, na przykład konfiturą lub wiśniami w syropie.

Lody jak z PRL-u unowocześnione – na patyku lub w waflu

W dzieciństwie wystarczyła nam miseczka i łyżeczka. Nie było nic lepszego na świecie niż świeże, kremowe lody, najlepiej z soczystymi truskawkami – symbolem lata. Dziś, kiedy mamy dostęp do różnych kuchennych gadżetów, warto się trochę pobawić. Domowe lody śmietankowe z 2 składników można podać też w innej postaci:

Reklama
  • na patyku – do tego potrzebna będzie silikonowa forma. Wypełnianie jej to dobra zabawa dla dzieci. Ale tak naprawdę można też wykorzystać kubeczki po jogurcie lub blaszkę do muffinek.
  • w słodkim rożku – żeby poczuć się jak prawdziwy cukiernik i stylowo zaserwować zmrożony deser, można przyrządzić własne wafelki do lodów. Potrzebny będzie specjalny opiekacz. Wychodzą niezwykle chrupiące i maślane.
Reklama
Reklama
Reklama