Gdy podałam dżem z boczku, nikt nie wierzył. Potem wylizywali słoik

W tym artykule:
Macie w domu kawałek wędzonego boczku, ale wykorzystujecie go tylko do jajecznicy lub carbonary? Możecie spożytkować go zdecydowanie smaczniej i o niebo ciekawiej. Wystarczy parę dodatków, a w kilka chwil zrobicie domowy dżem z boczku, który zachwyca smakiem i aromatem. Zobaczcie, jak go zrobić i z czym podawać to cudo.
Dżem z boczku - z czym go podawać?
W naszych kuchniach zdecydowanie króluje boczek pieczony lub krojony i podsmażany jako dodatek do różnych dań, jednak to nie wszystko, co można zrobić z tego mięsa. Okazuje się, że można z niego zrobić genialny dżem do smarowania kanapek, grzanek, zapiekanek czy burgerów. To nietypowe smarowidło genialnie sprawdzi się też jako farsz do tarty na słono czy nadzienie wypełniające wytrawne przekąski z ciasta francuskiego. Jeśli jeszcze nigdy nie mieliście okazji go spróbować, koniecznie przygotujcie ten przysmak w domu. To banalnie proste.
Jak zrobić dżem z boczku?
Aby przygotować ten przysmak do smarowania, wystarczy podsmażyć na chrupko drobne kawałki boczku z cebulką, a następnie wszystko zalać sosem z mieszanki brązowego cukru, wody, syropu klonowego i octu balsamicznego. Do tego można użyć jeszcze odrobiny whisky lub burbonu, który odparuje podczas gotowania, ale zostawi po sobie mnóstwo smaku i aromatu. Wszystko gotujemy przez kilka minut, aż sos zgęstnieje i wszystko nabierze konsystencji konfitury. Gotowy dżem z boczku blendujemy, aby nabrał jeszcze bardziej konfiturowej konsystencji i gotowe.
Wyjątkowy przepis na dżem z boczku zyskał już sporą popularność w internecie i można go zobaczyć na wielu profilach z TikToka czy Instagrama. Jedno z takich krótkich wideo opublikował na swoim profilu użytkownik @thejoshelkin. Zobaczcie, jakie to proste.

Przepis na dżem z boczku
Składniki:
- 0,5 kg boczku wędzonego,
- 1 duża cebula,
- 1 szklanka cukru trzcinowego,
- 1/4 szklanki syropu klonowego (lub miodu),
- 1/4 szklanki octu balsamicznego,
- 1/4 szklanki wody + około pół szklanki do podlania boczku,
- opcjonalnie: odrobina whisky lub burbonu.
Przygotowanie:
Boczek wędzony kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Podlewamy go odrobiną wody i smażymy, aż stanie się rumiany i chrupki. W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę oraz mieszamy w misce składniki sosu.
Gdy na patelni zbierze się biała piana, zlewamy ją, a usmażony boczek odcedzamy na sitku. Na patelnię po jego smażeniu wrzucamy natomiast pokrojoną cebulkę. Chwilę ją podsmażamy, aby nabrała koloru, a następnie zalewamy wszystko sosem i gotujemy, aż mieszanka zgęstnieje.
Gdy cebula w sosie będą już gęste, dorzucamy na patelnię wcześniej usmażony boczek i jeszcze chwilę wszystko podgrzewamy. Gotowy dżem z boczku studzimy, a następnie lekko blendujemy.


