Jesienne wieczory warto umilać sobie czymś słodkim. Ale mało komu chce się po długim dniu piec serniki, czy inne ciasta wymagające dużego nakładu pracy i składników. Najlepszy deser to taki, który można zrobić z kilku składników, szybko i bez dużego wysiłku. Jeśli lubicie desery z mlekiem skondensowanym i czekoladą, ten przepis będzie dla was idealny. A dzięki temu, że robi się go tak prosto, będziecie go powtarzać na okrągło.

Reklama

Jeśli lubicie blok czekoladowy, ten deser polubicie jeszcze bardziej. Robi się go błyskawicznie, a po wyjęciu z lodówki nie robi się twardy, tylko nadal pozostaje lekko mięciutki, dzięki czemu z przyjemnością wgryza się w każdy słodki kawałeczek tego przysmaku.

Czekoladowy deser z mlekiem skondensowanym i migdałami

Przygotujcie:

  • 200 gram migdałów
  • 380 g. mleka skondensowanego
  • 100 g. gorzkiej czekolady
  • 20 g. masła

Do gotującej się wody wrzućcie 200 g migdałów i gotujcie 3 minuty. Odlejcie wodę i gdy lekko przestygną obierzcie je ze skórki naciskając delikatnie każdy orzech. Skórka powinna zejść bez problemu. Obrane migdały wrzućcie na patelnie i chwilę smażcie, by wyschły i lekko się podprażyły.
Do rondelka wlejcie mleko skondensowane i pokruszoną gorzką czekoladę. Podgrzewajcie na małym ogniu, ciągle mieszając aż czekolada całkowicie się rozpuści w mleku. Dodajcie masło i dalej intensywnie mieszajcie. Do jednolitej masy czekoladowej dorzućcie całe migdały i jeszcze przez minutę mieszajcie całość na delikatnym ogniu.
Przygotujcie niewielką formę silikonową. Masę wyłóżcie do formy, wyrównajcie, przykryjcie folią i włóżcie do lodówki do całkowitego ostygnięcia.
Po wyjęciu z lodówki odwińcie folię, a deser pokrójcie na małe kosteczki na jeden kęs.

Rada
Jeśli nie lubicie migdałów, możecie je zamienić na inne orzechy. Możecie też dorzucić żurawinę, rodzynki, albo inne dodatki, które lubicie najbardziej.

naleśniki
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama