W tym artykule:

  1. Air Fryer Tefal Easy Fry &Grill XXL - idealny dla większej rodziny
  2. Gęś pieczona w air fryer. Gęsie udka pieczone we frytkownicy beztłuszczowej
Reklama

Kiedy zbliża się 11 listopada, w wielu domach pachnie gęś pieczona. To tradycyjne danie na świętego Marcina. Co prawda gęś nie należy do najtańszych mięs, ale raz w roku warto przygotować ją dla całej rodziny. Nie ma nic lepszego, niż prawidłowo przyrządzona gęsina. Od kilku lat jestem jej ogromną fanką - gęś pieczona jest zdrowa, niezwykle mięsista i smaczna. Moi dziadkowie wiedzieli, jak ją przygotowywać na święta. Przekazali przepis, a ja podzielę się z wami, jak go zrobić w nowoczesnej odsłonie, bez długich godzin spędzonych przed piekarnikiem.

Air Fryer Tefal Easy Fry &Grill XXL - idealny dla większej rodziny

To jednocześnie frytkownica i grill, który doskonale łączy ze sobą te funkcje. Idealny rozmiar dla większej rodziny, pozwoli zrobić dwa dania na raz i zadowolić każdego niejadka. Duża pojemność (6,5 l) pozwala przygotować do 8 porcji jednocześnie, a separator Flexcook umożliwia rozdzielnie różnych składników.

Technologia Hot Air sprawia, że rezultaty będą idealnie złociste i chrupiące, i to bez dodatku oleju! Dodatkowo nie dymi i nie rozprowadza nieprzyjemnego zapachu na ubrania. Nieprzywierająca powłoka sprawia, ze dania mięsne wychodzą soczyste, a frytki chrupiące, bez dodanego oleju rzepakowego czy słonecznikowego.

Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie www.euro.com.pl:

To moje kolejne urządzenie marki tefal. Frytkownica beztłuszczowa to trafiony wybór. Na początek zrobiłam frytki i nugetsy warzywne w funkcji air fry, wszyły bardzo chrupiące a przy tym nie były suche. Naprawdę urządzenie godne polecenia!

Bardzo dobra inwestycja. Obsługa intuicyjna, potrawy bardzo dobre. Nie wspomnę o zużyciu prądu, bałaganie po pieczeniu jaki jest po tradycyjnym smażeniu. Jestem bardzo zadowolona, rodzinka również. Polecam!

Zakup frytkownicy to był strzał w dziesiątkę, frytki , bataty wychodzą bardzo smaczne i chrupiące. Urządzenie nagrzewa się bardzo szybko , zajmuje bardzo mało miejsca ,a jednocześnie jest pojemne. Bardzo proste i intuicyjny w obsłudze. Świetna opcja synchronizacji dwóch dań jednocześnie, serdecznie polecam!

Tefal EY801D15 to absolutny must-have w mojej kuchni! Nie dość, że ułatwia przygotowanie posiłków, to jeszcze sprawia, że gotowanie staje się przyjemnością. Jego funkcje są naprawdę innowacyjne, a jakość wykonania imponuje. Nie muszę się martwić o utrzymanie ciepła potraw, bo to robi za mnie. A czyszczenie? Bułka z masłem! Polecam każdemu, kto ceni sobie komfort i jakość w kuchni.

Jak upiec kaczkę

Gęś pieczona w air fryer. Gęsie udka pieczone we frytkownicy beztłuszczowej

Gęsina w moim domu rodzinnym to must have na jesień. Uwielbiamy kawałki piersi czy udek, które są nieco tłuste, jednak wyśmienite z dodatkami powideł śliwkowych czy chutney'ów z jabłek domowej roboty. Polecam zrobić ją także z użyciem żurawiny czy borówki do mięs.

Idealne, rozpływające się w ustach mięso, które każdemu przypasuje. Obowiązkowo przygotowywane we frytkownicy beztłuszczowej, która ogranicza dodatek niepotrzebnego oleju czy innego tłuszczu.

Składniki:

  • 3-4 gęsie udka,
  • 2 łyżki powideł śliwowych,
  • szczypta soli.
  • szczypta białego pieprzu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 30 g namoczonych leśnych grzybów - prawdziwki lub podgrzybki,
  • pęczek siekanego koperku,
  • suszona żurawina dla przyozdobienia

Przygotowanie:

Na początku smarujemy gęsie udka po wewnętrznej stronie powidłami śliwkowymi. Po dokładnym obtoczeniu, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jeżeli lubicie mocniejsze smaki, wybierzcie 2 ząbki czosnku i zgniećcie - dodajcie do szuflady frytkownicy.

Reklama

Na koniec, gdy ułożycie gęsinę, dodajcie grzyby oraz pół szklanki wody lub bulionu drobiowego. Pieczcie w programie do drobiu, aż nabierze złocistobrązowej skórki. Wyłóżcie na półmisek i przyozdóbcie żurawiną, sosem borówkowym oraz siekanym koperkiem.

Reklama
Reklama
Reklama