Gęsty i ciągnący zakwas z buraków to już przeszłość. Od kiedy pilnuję 1 zasady, zawsze wychodzi perfekcyjnie

W tym artykule:
- Dlaczego warto pić zakwas z buraków?
- Jak zrobić zakwas z buraka?
- Dlaczego zakwas z buraków zrobił się gęsty?
- Jak uratować zakwas z buraków, który zgęstniał?
Jeśli jeszcze nigdy nie piliście zakwasu buraczanego, to koniecznie spróbujcie tego skarbu natury, bo możecie wiele zyskać. Taki napój pomaga na wiele popularnych dolegliwości, a jego przygotowanie to bułka z masłem. Wystarczy jedynie kilka tanich produktów i dosłownie chwila pracy, a zapas cennego płynu wystarczy wam na spory czas. Trzeba jedynie pamiętać o 1 ważnej zasadzie, bo inaczej zakwas z buraków może wyjść gęsty i glutowaty, a tego zdecydowanie nie chcemy. Zobaczcie, więc na co zwrócić uwagę, szykując taką mieszankę, a wtedy wszystko pójdzie świetnie już od pierwszej próby.
Dlaczego warto pić zakwas z buraków?
Zanim jednak przejdziemy do kwestii technicznych, zacznijmy od tego, dlaczego warto pić zakwas z buraków. Nie każdy zna bowiem wszystkie cenne właściwości tego napoju, a jest tu o czym mówić, bo świetnie działa on zarówno na zdrowie, urodę, jak i samopoczucie. Jeśli więc jeszcze nie wiecie, jak wpływa zakwas z burków na organizm, to zapamiętajcie, że taka mieszanka:
- wzmacnia odporność,
- pozytywnie wpływa na układ krążenia,
- działa przeciwzapalnie,
- zapobiega anemii,
- poprawia trawienie,
- pomaga na zaparcia,
- pomaga przy nadciśnieniu tętniczym,
- dodaje energii,
- pozytywnie wpływa na zdrowy sen,
- upiększa skórę,
- zmniejsza wypadanie włosów.

Jak zrobić zakwas z buraka?
Aby przygotować domowy zakwas buraczany, potrzebujecie tylko 2 kilogramy buraków, 1 główkę czosnku, 1 łyżkę soli i około 2,5 l przegotowanej wody. Do tego możecie opcjonalnie dodać też przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielskie czy ziarnisty pieprz.
Potem sprawa jest prosta, bo buraki należy dokładnie umyć (nie trzeba ich obierać) i pokroić w kostkę, a całą główkę czosnku po prostu przekroić na pół. Tak przygotowane warzywa wkładamy do czystego, wyparzonego słoja i zalewamy solanką.
Na koniec przykrywamy słoik gazą i stawiamy go w ciepłym miejscu na około 5-7 dni, a reszta robi się już sama. W międzyczasie trzeba jednak regularnie mieszać zakwas, a tutaj niezwykle ważna jest 1 zasada, o której wiele osób zapomina.

Dlaczego zakwas z buraków zrobił się gęsty?
Jeśli jednak dopiero zaczynacie swoją przygodę z robieniem zakwasu buraczanego, to może wam się przytrafić pewna wpadka. Otóż zakwas buraczany czasem gęstnieje i robi się ciągnący, a wszystko to wina bakterii, które mają właśnie taką śluzowatą otoczkę. Takie drobnoustroje pojawiają się w wyniku nieprawidłowego procesu kiszenia, a w szczególności wtedy, gdy buraki nie są dobrej jakości lub poziom zalewy jest zbyt mały i warzywa wystają ponad solankę. Częstym powodem takiej sytuacji jest też mieszanie zakwasu zwykłą metalową łyżką, bo do zakwasu używamy tylko i wyłącznie łyżki drewnianej.
Zawsze zwracajcie więc uwagę na to, czym mieszacie swój zakwas, bo to właśnie od takiej niepozornej rzeczy może zależeć cały sukces. A nawet jeśli zakwas zgęstnieje i stanie się glutowaty, to nie musicie go od razu wylewać, bo można go jeszcze uratować. Zobaczcie, jak to zrobić.

Jak uratować zakwas z buraków, który zgęstniał?
Na szczęście gęsty zakwas da się jeszcze uratować, a wystarczy tylko dolać kilka łyżek wody z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty, a następnie przenieść słoik w chłodniejsze miejsce, aby proces fermentacji nieco przystopował. Pamiętajcie też, aby w międzyczasie regularnie mieszać zakwas z buraków i zbierać z niego pianę. Do tego trzeba też pilnować, aby warzywa były dokładnie przykryte solanką, aby nic nie wystawało ponad powierzchnię płynu.

