Gęsty i stabilny krem do ciast robię bez śmietany. Przepis dostałam od doświadczonego cukiernika

W tym artykule:
- Jak zrobić szybki i prosty krem do ciasta?
- Maślany krem do ciast - dodatki
- Prosty krem do ciast - zastosowanie
- Przepis na krem do ciast bez śmietany
Jeśli kiedykolwiek próbowaliście zrobić domowy tort lub różnego rodzaju ciasta przekładane, to pewnie najbardziej stresowało was przygotowanie kremu. Taka masa często bowiem wychodzi zbyt płynna lub z grudkami w środku. Bywa też, że się ścina i trudno ja uratować. Jest jednak prosty, szybki i tani sposób na zrobienie domowego kremu, który zawsze się udaje i pasuje niemal do wszystkich deserów. Nie potrzebujecie do tego ani grama śmietany oraz serka mascarpone. Wystarczy coś prostszego, co zawsze macie w lodówkach.
Jak zrobić szybki i prosty krem do ciasta?
Aby przygotować gęsty i stabilny krem do ciast i tortów zwykle używamy śmietanki kremówki lub serka mascarpone. W takich recepturach często pojawia się także rozpuszczona biała czekolada. Można jednak wybrać prostsze wyjście i wykorzystać tylko masło, cukier i odrobinę mleka. W ten sposób powstanie kultowy krem maślany jak za dawnych czasów. Podobne dodatki do tortów robiły przecież nasze mamy i babcie, a my zawsze wspominamy takie desery z utęsknieniem. Pewnie każdy czekał, żeby można było oblizać miskę, albo makutrę po takim kremie.
Sam przepis jest bardzo prosty, ale liczą się tu dobrej jakości produkty, czyli prawdziwe masło. Nie może to być żadna margaryna czy różnego rodzaju miksy tłuszczowe, bo przygotowany na nich krem nie będzie ani smaczny, ani o odpowiedniej konsystencji. Ważne też, żeby zarówno masło, jak i mleko miały temperaturę pokojową.

Maślany krem do ciast - dodatki
Do tego opcjonalnie możecie też dodać odrobinkę ulubionego aromatu do ciast lub esencji waniliowej, a wtedy całość będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Aby uzyskać krem czekoladowy możecie też sypnąć nieco kakao, albo przygotować wersję z cynamonem. Co więcej, taki domowy krem można przygotowywać w wielu przeróżnych kolorach, dodając podczas miksowania nieco barwników spożywczych. Takie dodatki znajdziecie już w wielu sklepach na działach z dodatkami do ciast.

Prosty krem do ciast - zastosowanie
Tak przygotowany maślany krem do ciast i tortów można wykorzystać na przykład do przełożenia biszkoptu, dekorowania różnego rodzaju babeczek i kruchych tart oraz wypełniania rurek i babeczek. Co więcej świetnie sprawdzi się on też do tynkowania tortów z wierzchu, bo dobrze trzyma kształt i nie rozpływa się zbyt szybko. Cokolwiek wymyślicie, taki krem będzie doskonałym wyborem i z pewnością podkręci smak wszelkich smakołyków.

Przepis na krem do ciast bez śmietany
Składniki:
- 200 g miękkiego masła,
- 2-3 łyżki mleka w temperaturze pokojowej,
- 4 łyżki cukru pudru,
- kilka kropli ulubionego aromatu do ciast.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od ucierania masła przez około 8 minut na średnich obrotach miksera.
- Gdy masło będzie puszyste i nabierze jaśniejszego koloru, zacznijcie dodawać do niego stopniowo, po jednej łyżce przesiany przez sitko cukier puder.
- Całość miksujcie jeszcze przez 3 minuty, a następnie dodajcie 2 łyżki mleka oraz aromat do ciast. Obserwujcie konsystencję masy i w razie potrzeby dodajcie trzecią łyżkę. Na tym etapie możecie też opcjonalnie dodać odrobinę dowolnego barwnika spożywczego.
- Gotowy krem wstawcie na chwilę do lodówki, a następnie wykorzystujcie do smarowania na ciastach lub przełóżcie do rękawa cukierniczego i wyciskajcie na kruche babeczki czy do rurek.


