Gęsty krem do tortu bez mascarpone i śmietanki. Przepis znalazłam w babcinym kajecie

W tym artykule:
- Jak zrobić krem do tortu bez mascarpone i śmietany?
- Jak zrobić krem do tortu na zsiadłym mleku?
- Przepis na krem do tortu na zsiadłym mleku
Gdy planujemy zrobić domowy tort, zwykle od razu dodajemy do listy zakupów kremówkę lub serek mascarpone na gęsty krem śmietankowy do przekładania blatów. Okazuje się jednak, że pyszną masę można zrobić zupełnie inaczej, a równie pysznie. Wystarczy sięgnąć po pewien bardzo popularny składnik ze sklepowej lodówki. Nasze babcie często wykorzystywały go do deserów, ale teraz mało kto to robi, a zdecydowanie warto wrócić do takiej receptury. Zobaczcie, jakie to proste i przepyszne.
Jak zrobić krem do tortu bez mascarpone i śmietany?
W sieci i książkach kucharskich znajdziemy całe mnóstwo receptur na krem do tortu. Możemy wybierać wśród gęstych i treściwych mas na bazie masła, a także leciutkich jak puch kremów na bitej śmietanie. Świetnym przepisem jest też krem z kaszy manny, którego chętnie używały do deserów nasze mamy i babcie, ale jest coś jeszcze bardziej tradycyjnego i zapomnianego. Chodzi o krem ze zsiadłego mleka. Ten klasyczny składnik zwykle wykorzystywany jest jako dodatek do gotowanych ziemniaków czy placków ziemniaczanych, ale nie każdy wie, że jest też świetną bazą do słodkiego, gęstego kremu.
Jak zrobić krem do tortu na zsiadłym mleku?
To banalnie proste i wystarczą tylko 2 dodatki, czyli masło i cukier puder. Całość musicie zmiksować w jednej misce, ale trzeba pamiętać, że zarówno masło, jak i zsiadłe mleko muszą mieć temperaturę pokojową, więc trzeba je wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed planowanym miksowaniem.
Taki podstawowy zestaw składników można oczywiście wzbogacić ulubionymi dodatkami, dzięki którym krem do tortu będzie miał jeszcze więcej smaku i aromatu. W tej roli świetnie sprawdzi się cukier wanilinowy lub wydrążone nasionka z laski wanilii. Można też dodać kilka kropli ulubionego aromatu do ciasta lub szczyptę cynamonu czy łyżkę kakao.

Źródło: Getty/iStock

Przepis na krem do tortu na zsiadłym mleku
Składniki:
- 1 szklanka zsiadłego mleka,
- 200 g miękkiego masła,
- 60 g cukru pudru.
Przygotowanie:
Zsiadłe mleko (w temperaturze pokojowej) miksujemy z miękkim masłem i cukrem pudrem. Gdy masa będzie już gładka i kremowa wstawiamy ją do lodówki na co najmniej 20 minut, a najlepiej nawet na godzinę.
Tak przygotowany krem na zsiadłym mleku wykładamy bezpośrednio na biszkopt i rozsmarowujemy szpatułką lub przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w dowolne kształty.

