Gęsty krem kajmakowy z 4 składników. Nigdy nie wypływa z ciasta

Domowy krem kajmakowy to coś, co podkręci każde ciasto, babeczki czy torty. Ten idealny powinien być gęsty, stabilny i aksamitnie gładki, a wszystko to osiągniecie dzięki banalnie prostemu przepisowi. Zobaczcie, jak zrobić krem kajmakowy, który zawsze wychodzi, a nie sięgniecie już po żadną inną recepturę.
Jak zrobić krem kajmakowy, który pasuje do wszystkich ciast?
Aby przygotować najlepszy domowy krem z masą kajmakową, wystarczą tylko 4 składniki, czyli śmietanka kremówka, serek mascarpone, kajmak z puszki i biała czekolada. To właśnie ten ostatni składnik sprawia, że masa nie tylko obłędnie smakuje, ale ma idealnie gęstą i kremową konsystencję. Otóż gdy rozpuszczona czekolada stężeje, krem kajmakowy staje się perfekcyjnie zwarty i nigdy nie spływa z ciast. Dzięki temu desery pięknie się kroją, a potem wygodnie można jeść je widelczykiem, a nie rozsmarowywać łyżeczką po talerzu.
Choć przepis na krem kajmakowy jest banalnie prosty, to kluczem są tu odpowiednie proporcje. Zobaczcie więc ile czego dodać i trzymajcie się tych gramatur, bo tylko wtedy masa wyjdzie perfekcyjnie. Podążajcie za przepisem z Instagrama użytkowniczki @ostrababeczka_s, a wtedy wszystko się uda.
Prosty przepis na krem kajmakowy
Składniki:
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g śmietanki 36%,
- 250 g kajmaku z puszki,
- 200 g białej czekolady.
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewamy, a następnie wrzucamy do niej pokruszoną białą czekoladę oraz kajmak. Wszystko dokładnie mieszamy i blendujemy, aby uzyskać gładką konsystencję. Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki na co najmniej 8 h. Po tym czasie dodajemy serek mascarpone i wszystko razem ubijamy na puszysty krem.

Źródło: Instagram.com/ostrababeczka_s/

