W tym artykule:

  1. Najprostsza pasta jajeczna do chleba
  2. Co dodać do pasty jajecznej?
  3. Czym zastąpić majonez w paście jajecznej?
  4. Do czego można wykorzystać pastę jajeczną?
Reklama

Pasta jajeczna to najprostsza, ale też jedna z najsmaczniejszych past do chleba, jaką można przygotować w domu. Jej fenomen tkwi w minimalnej ilości składników, przy jednoczesnym bogactwie smaku. A aksamitna konsystencja tylko wzmacnia doznania podczas jedzenia. To, co zniechęca niektórych do przygotowania tego smarowidła to żmudne siekanie jajek na drobno. My mamy na to genialny patent, który skraca pracę przynajmniej o połowę.

Najprostsza pasta jajeczna do chleba

Ta pasta to najprostszy, podstawowy przepis. Do jej wykonania potrzebujecie jedynie jajek, szczypiorku, majonezu i oczywiście przypraw. Ale cały sekret tkwi nie w składnikach, ale w sposobie przygotowania. Zamiast ciachać nożem by jajka były pocięte jak najdrobniej wykorzystajcie coś, co zapewne macie w swojej szufladzie na kuchenne szpargały. To nic innego ja wyciskarka do czosnku. Ale od początku. Do zrobienia pasty jajecznej potrzebujecie:

  • 5 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu

Jajka ugotujcie na twardo, ale pilnujcie, by ich nie "przeciągnąć". 8 minut w zupełności wystarczy, by jajka były ugotowane na twardo, ale nie były przesuszone. Jajka od razu przelejcie zimną wodą i obierzcie. Każde jajko podzielcie na ćwiartki. Gdy wystygną przygotujcie miskę i każdą ćwiartkę przeciśnijcie przez wyciskarkę do czosnku. Dzięki temu szybko będziecie mieć idealnie rozgniecione jajka, bez zbędnego siekania czy rozgniatania widelcem. Teraz pozostaje już tylko dodać drobno posiekany szczypiorek, 2 łyżki majonezu, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać i gotowe.

Wyciskanie jajek przez praskę do czosnku

Jeśli jeszcze chcecie zmniejszyć ilość krojenia, szczypiorek możecie ciąć nożyczkami, wystarczy trzymać pęczek w ręce i odcinać małe kawałeczki. W ten sposób przygotujecie doskonałą w swej prostocie pastę jajeczną. Podana na świeżej kromce chleba smakuje najlepiej na świecie. Według nas pasta jajeczna najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu, ale jeśli coś zostanie po śniadaniu z powodzeniem można ją przechować w szklanym pojemniku w lodówce na drugi dzień.

pasta z awokado i serka wiejskiego

Co dodać do pasty jajecznej?

Podstawowa pasta jajeczna może nabrać wielu smaków, jeśli dodacie do niej ulubione dodatki. Warto więc poeksperymentować i urozmaicić ja za każdym razem innym składnikiem. My polecamy spróbować dodać do niej:

  • ogórki małosolne
  • rzodkiewkę
  • rukolę
  • kiełki
  • surową paprykę
  • kapary
  • łososia
  • wędzona makrelę
  • pieczony boczek
  • cebulkę smażoną

Czym zastąpić majonez w paście jajecznej?

Jeśli nie chcecie dodawać do pasty jajecznej majonezu, z powodzeniem możecie go zastąpić kilkoma innymi składnikami:

  • Jogurt naturalny. Wystarczy połączyć w miseczce jogurt z odrobiną musztardy, by nabrał wyrazistego smaku.
  • Jogurt grecki. Podobnie jak naturalny w połączeniu z musztardą z powodzeniem zastąpi majonez.
  • Śmietana wymieszana z łyżką musztardy i doprawiona sola i pieprzem.
  • Serek śniadaniowy z odrobiną oliwy z oliwek oraz solą i pieprzem.
  • Awokado. Świetnie komponuje się z jajkami a jego aksamitna konsystencja doskonale połączy składniki pasty jajecznej.
pasta z cukinii

Do czego można wykorzystać pastę jajeczną?

Jak już wspomnieliśmy pasta jajeczna smakuje najlepiej na świeżej kromce chleba. Można jednak wykorzystać ją do innych przepisów:

Reklama
  • Będzie doskonałym farszem do naleśników.
  • Idealnie sprawdzi się jako nadzienie do krokietów.
  • Można ją wykorzystać jako farsz do pierogów.
  • Podana w miseczce będzie dobrym dodatkiem do krakersów lub grzanek.
  • Jajka faszerowane pastą jajeczna smakują wyśmienicie.
  • Posmarujcie tortille pastą jajeczną, dodajcie szynkę, ogórek i zwińcie. To przepyszna przekąska do szkoły, pracy, albo na spotkanie ze znajomymi.
Reklama
Reklama
Reklama