Gofry bąbelkowe to prawdziwa rozpusta. Z domowej kuchni są o wiele tańsze

W tym artykule:
Gofry bąbelkowe trafiły do Polski z Honkongu, gdzie zostały spopularyzowane dzięki mediom społecznościowym. Stało się to stosunkowo niedawno, bo dopiero w 2015 roku. Szybko nadrobiliśmy zaległości, dzisiaj sprzedawane są w budkach obok tradycyjnych. Można je też spotkać w cukierniach, kawiarniach i restauracjach. Ich cena jest wyższa od tych (już i tak drogich) „zwykłych” gofrów. Ale na pewno warto ich spróbować choć raz. Jeśli przypadną nam do gustu, możemy je potem robić w domu.
Co dodać do gofrów bąbelkowych?
Gofry bąbelkowe można wypełnia się podobnymi składnikami, jak te lepiej nam znane prostokątne. Raczej nie spotkamy wersji z samym cukrem pudrem, dżemem lub frużeliną bądź owocami. Najczęściej główną częścią wypełnienia jest bita śmietana, polana sosami, z owocami i gałką lodów. Oczywiście możliwości jest o wiele więcej:
- można do ich środka wkruszyć ciasteczka,
- dodać kawałki czekolady lub groszki czekoladowe,
- dodać kawałki batoników,
- bakalii,
- a nawet żelki.
Na pewno je się je wygodniej, składniki są w środku, dlatego raczej nie wypadają i nie brudzą całego ubrania, zwłaszcza dziecięcego - wiadomo, że dzieci jedzą takie desery całym sobą. Dzięki temu, że z ciasta tworzymy naczynko, dodatków można włożyć więcej. Ale gofry z bąblami to nie tylko słodkie dodatki, pasują do nich również wytrawne składniki. Traktujemy je wtedy jak pajdę chleba. Jako wypełnienie może posłużyć lekka sałatka, nawet taka, jak sałatka grecka, pasty warzywne i jajeczna. Odpowiednia będzie też jajecznica z chipsami z boczku. Do samego ciasta można dodać szpinak, cukinię lub wyraziste przyprawy, np. tymianek, curry, kardamon, ostrą paprykę lub płatki chili. Podajemy z wytrawnymi sosami, np. czosnkowym lub barbecue.
Składniki na gofry bąbelkowe
- 480 g mąki pszennej
- 725 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
- 70 ml oleju roślinnego + odrobina do natłuszczenia gofrownicy
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 4 g proszku do pieczenia (mniej więcej 1 łyżeczka), można też dosypać 6 g (półtorej łyżeczki)
- 15 g cukru (może być waniliowy) lub zamiennika w postaci erytrytolu bądź ksylitolu
- 1 szczypta soli
Opcjonalne dodatki:
- Śmietana ubita na sztywno
- 1-2 gałki lodów o dowolnym smaku, np. waniliowe, śmietankowe, karmelowe, czekoladowe, truskawkowe – możliwości jest ogrom
- Krem czekoladowy
- Owoce sezonowe: borówki, maliny, truskawki, zimą odpowiednie będą cytrusy i owoce z puszki lub z kompotu
- Polewa: czekoladowa, karmelowa, truskawkowa lub o innym, ulubionym smaku
Jak zrobić gofry bąbelkowe?
- Do jednej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dosypujemy cukier (lub zamiennik) i szczyptę soli. Delikatnie mieszamy do połączenia składników, na tyle, żeby nie zaczęły się unosić w powietrzu.
- Do drugiej miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i olej. Również mieszamy.
- Nie przerywając miksowania, partiami dodajemy suche składniki. Na koniec zwiększamy obroty na najwyższe, do czasu aż masa gofrowa stanie się gładka i jednolita. Ciasto można odstawić na 15 minut lub od razu zacząć smażyć.
- Gofrownicę smarujemy niewielką ilością oleju (ale tylko przed pierwszą porcją) – wygodny będzie do tego silikonowy pędzelek lub ręcznik papierowy nasączony tłuszczem. Włączamy urządzenie i czekamy, aż się nagrzeje do odpowiedniej temperatury.
- Wlewamy porcję ciasta do formy, pilnujemy, żeby zakryło ją w całości, możemy sobie pomóc chochelką - jej spodem (wypukłą częścią), możemy również wygodnie rozprowadzić ciasto.
- Podgrzewamy je do ładnego zrumienia, mniej więcej przez 3-4 minuty. Czas może odmierzać również sama gofrownica, ale i tak warto sprawdzić ciasto, bo zdarza się, że wychodzi niedopieczone lub zbyt mocno podpieczone.
- Gotowe gofry bąbelkowe wyjmujemy na kratkę cukierniczą, do lekkiego przestudzenia.
- Ciasto zwijamy tak, żeby powstały rożki. Wsadzamy je do wysokich szklanek i wypełniamy ulubionymi dodatkami.

