W tym artykule:

  1. Składniki na gofry z ciasta francuskiego
  2. Jak zrobić gofry z ciasta francuskiego?
  3. Jakie dodatki do gofrów z ciasta francuskiego?
  4. Co można zrobić z gotowego ciasta francuskiego na słodko?
Reklama

Ta propozycja zdecydowanie należy do szybkich przepisów. Można je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami słodkimi. Albo na słono, w formie kanapki, z guacamole, serkiem wiejskim, domowym twarożkiem. Gofry z ciasta francuskiego to dobra opcja na szybkie śniadanie, przystawkę na przyjęcie, podwieczorek lub z odpowiednimi dodatkami na lekką kolację.

Składniki na gofry z ciasta francuskiego

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego – ok. 375 g
  • dowolne dodatki na słodko – najczęściej wybierana jest bita śmietana, cukier puder i owoce
  • lub dowolne dodatki na słono, popularna jest szynka, ser żółty i wybrany sos

Jak zrobić gofry z ciasta francuskiego?

  1. Ciasto francuskie koniecznie trzeba wyjąć wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu nie będzie pękało w czasie rozwijania.
  2. Płat ciasta ostrożnie rozwijamy i składamy wzdłuż na pół – powinien powstać podłużny prostokątny pas.
  3. Ciasto ponownie składamy w taki sam sposób. Wałkujemy je delikatnie na wielkość 4 gofrów – wielkość dopasowana do naszej gofrownicy.
  4. Składanie ciasta sprawia, że powstają 4 grubsze gofry. Jeśli jednak nam na tym nie zależy, nie musimy tworzyć warstw. Wystarczy pociąć je na prostokąty – wtedy uzyskamy 8 cieńszych gofrów, o bardziej zbitej konsystencji.
  5. Gofrownica musi być idealnie czysta. Smarujemy ją niewielką ilością oleju i rozgrzewamy ją. Natłuszczania nie trzeba powtarzać przy kolejnej partii. Jak tylko uzyska maksymalną moc, układamy kawałki ciasta. Gofry z ciasta francuskiego powinny być gotowe po 5 minutach, ale dokładny czas zależy od mocy naszego urządzenia. Dlatego dobrze jest bacznie je obserwować, można otwierać w czasie pieczenia, ponieważ ten rodzaj ciasta nie ma tendencji do opadania. A przy kolejnym wykonaniu będziemy już znali konkretny czas.
  6. Gofry z ciasta francuskiego najlepiej smakują na ciepło, podane z ulubionymi dodatkami.

Jest też alternatywna wersja przygotowania. Najpierw podpiekamy ciasto – tylko jedną warstwę – potem układamy na nim dodatki, np. dżem lub krem czekoladowy, szynkę z serem, dociskamy kolejnym surowym gofrem. Podpiekamy do zrumienienia.

Jakie dodatki do gofrów z ciasta francuskiego?

Do gofrów z ciasta francuskiego pasuje wiele zarówno słodkich, deserowych składników, jak i słonych, wytrawnych. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych propozycji:

  • klasyczna słodka bita śmietana ubita na sztywno lub w wersji bez cukru
  • nieśmiertelny cukier puder
  • dowolny dżem owocowy lub bardziej wytrawna konfitura z cebuli
  • krem czekoladowo-orzechowy
  • świeże owoce sezonowe – truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie z puszki, ananas
  • posypki cukrowe i czekoladowe
  • sosy – czekoladowy, toffi, truskawkowy
  • gałka lodów

W wytrawnej wersji najczęściej pojawia się dobrej jakości szynka z serem, który się przyjemnie topi pod wpływem ciepła. Pasty, które tradycyjnie podaje się do chleba, jak guacamole z awokado, hummus z pomidorkami koktajlowymi na wierzchu, pasta jajeczna, z tuńczyka lub makreli.

Co można zrobić z gotowego ciasta francuskiego na słodko?

Ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym i uniwersalnym produktem, który można wykorzystać na wiele sposobów. Podpowiadamy, co z niego zrobić:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama