Gofry z ciasta francuskiego wyjdą każdemu. Już zawsze będą chrupiące i dobrze wypieczone

W tym artykule:
- Składniki na gofry z ciasta francuskiego
- Jak zrobić gofry z ciasta francuskiego?
- Jakie dodatki do gofrów z ciasta francuskiego?
- Co można zrobić z gotowego ciasta francuskiego na słodko?
Ta propozycja zdecydowanie należy do szybkich przepisów. Można je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami słodkimi. Albo na słono, w formie kanapki, z guacamole, serkiem wiejskim, domowym twarożkiem. Gofry z ciasta francuskiego to dobra opcja na szybkie śniadanie, przystawkę na przyjęcie, podwieczorek lub z odpowiednimi dodatkami na lekką kolację.
Składniki na gofry z ciasta francuskiego
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego – ok. 375 g
- dowolne dodatki na słodko – najczęściej wybierana jest bita śmietana, cukier puder i owoce
- lub dowolne dodatki na słono, popularna jest szynka, ser żółty i wybrany sos
Jak zrobić gofry z ciasta francuskiego?
- Ciasto francuskie koniecznie trzeba wyjąć wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu nie będzie pękało w czasie rozwijania.
- Płat ciasta ostrożnie rozwijamy i składamy wzdłuż na pół – powinien powstać podłużny prostokątny pas.
- Ciasto ponownie składamy w taki sam sposób. Wałkujemy je delikatnie na wielkość 4 gofrów – wielkość dopasowana do naszej gofrownicy.
- Składanie ciasta sprawia, że powstają 4 grubsze gofry. Jeśli jednak nam na tym nie zależy, nie musimy tworzyć warstw. Wystarczy pociąć je na prostokąty – wtedy uzyskamy 8 cieńszych gofrów, o bardziej zbitej konsystencji.
- Gofrownica musi być idealnie czysta. Smarujemy ją niewielką ilością oleju i rozgrzewamy ją. Natłuszczania nie trzeba powtarzać przy kolejnej partii. Jak tylko uzyska maksymalną moc, układamy kawałki ciasta. Gofry z ciasta francuskiego powinny być gotowe po 5 minutach, ale dokładny czas zależy od mocy naszego urządzenia. Dlatego dobrze jest bacznie je obserwować, można otwierać w czasie pieczenia, ponieważ ten rodzaj ciasta nie ma tendencji do opadania. A przy kolejnym wykonaniu będziemy już znali konkretny czas.
- Gofry z ciasta francuskiego najlepiej smakują na ciepło, podane z ulubionymi dodatkami.
Jest też alternatywna wersja przygotowania. Najpierw podpiekamy ciasto – tylko jedną warstwę – potem układamy na nim dodatki, np. dżem lub krem czekoladowy, szynkę z serem, dociskamy kolejnym surowym gofrem. Podpiekamy do zrumienienia.
Jakie dodatki do gofrów z ciasta francuskiego?
Do gofrów z ciasta francuskiego pasuje wiele zarówno słodkich, deserowych składników, jak i słonych, wytrawnych. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych propozycji:
- klasyczna słodka bita śmietana ubita na sztywno lub w wersji bez cukru
- nieśmiertelny cukier puder
- dowolny dżem owocowy lub bardziej wytrawna konfitura z cebuli
- krem czekoladowo-orzechowy
- świeże owoce sezonowe – truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie z puszki, ananas
- posypki cukrowe i czekoladowe
- sosy – czekoladowy, toffi, truskawkowy
- gałka lodów
W wytrawnej wersji najczęściej pojawia się dobrej jakości szynka z serem, który się przyjemnie topi pod wpływem ciepła. Pasty, które tradycyjnie podaje się do chleba, jak guacamole z awokado, hummus z pomidorkami koktajlowymi na wierzchu, pasta jajeczna, z tuńczyka lub makreli.
Co można zrobić z gotowego ciasta francuskiego na słodko?
Ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym i uniwersalnym produktem, który można wykorzystać na wiele sposobów. Podpowiadamy, co z niego zrobić:
- ciasto francuskie z jabłkami i marcepanem
- faworki z ciasta francuskiego
- makowiec z ciasta francuskiego
- ciasto francuskie ze śliwkami
- ciasto francuskie z rabarbarem
- rożki z ciasta francuskiego
- pasteis de nata – portugalskie babeczki budyniowe
- ciasto francuskie z marmoladą

