W tym artykule:

  1. Jak zrobić gofry z serka wiejskiego?
  2. Przepis na gofry z serka wiejskiego
  3. Z czym podawać gofry z serka wiejskiego?
  4. Co można zrobić z serkiem wiejskim? Inne przepisy
Reklama

Serek wiejski to produkt, który wielu z nas regularnie kupuje od lat, ale w ostatnim czasie jego popularność rośnie jak szalona. Wszystko dlatego, że w sieci pojawiają się coraz to nowsze przepisy na wysokobiałkowe dania i desery z wykorzystaniem tego nabiału z kubeczka. Furorę robiły już śniadaniowe placki z serka wiejskiego, niskokaloryczne proteinowe wrapy na jego bazie, a także bezcukrowe lody z serka wiejskiego. My jednak idziemy o krok dalej i tym razem bierzemy na warsztat serkowe gofry, które smakują jak z budki nad morzem, a wymagają minimum pracy. Zobaczcie, jakie to pyszne i proste.

Jak zrobić gofry z serka wiejskiego?

Tradycyjny przepis na gofry składa się z jajek, mąki, mleka i odrobiny proszku do pieczenia. Do tego, w zależności od różnych przepisów, na liście składników pojawiają się także masło, olej, a nawet woda gazowana. My jednak w tym roku stawiamy na gofry z serka wiejskiego, które nie potrzebują dodatku jajek, a mimo to są idealnie chrupiące, rumiane i co najważniejsze pełne wartościowego białka. Aby je zrobić nie musicie nic ubijać, a wystarczy tylko zblendować w jednej misce serek wiejski, mleko, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i odrobinę oliwy z oliwek. Do tego przyda się jeszcze trochę odżywki białkowej o ulubionym smaku, która doda tu nie tylko jeszcze więcej protein, ale i zapewni gofrom idealną konsystencję.

Ten prosty przepis znaleźliśmy na Instagramowym profilu @nowakuje. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników oraz krótkie wideo, na którym najlepiej widać proces przygotowania oraz efekt. Spróbujcie odtworzyć tę recepturę, a szybko stanie się ona waszym ulubieńcem na słodkie śniadanie lub szybki deser.

gofry budyniowe

Przepis na gofry z serka wiejskiego

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego (najlepiej wysokobiałkowego),
  • 100 ml mleka,
  • 20 g odżywki białkowej,
  • 60 g mąki orkiszowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Serek wiejski (jeśli ma dużo śmietanki, odlejcie ją) przełóżcie do miseczki i zblendujcie z mlekiem na gładką masę. Następnie dodajcie wszystkie inne składniki i połączcie całość w jednolite ciasto bez grudek.
  2. Tak przygotowaną masę wylewajcie porcjami na mocno rozgrzaną gofrownicę i smażcie przez około 6 minut.
  3. Gotowe gofry ostrożnie wyjmijcie w urządzenia i najpierw wystudźcie na kratce, a dopiero potem podawajcie z ulubionymi dodatkami.

Źródło: Instagram.com/nowakuje/

Z czym podawać gofry z serka wiejskiego?

Tak przygotowane wysokobiałkowe gofry z serka wiejskiego są pyszne same w sobie i nie potrzebują wielu dodatków, jednak jeśli chcecie poczuć smak z wakacji nad morzem, możecie je zaserwować z takimi dodatkami jak:

Co można zrobić z serkiem wiejskim? Inne przepisy

Gofry z serka wiejskiego smakują i wyglądają doskonale, ale z czasem i one się wam przejedzą, dlatego warto znać inne sposoby na ten granulowany nabiał w kubeczku. Aby pysznie wykorzystać serek wiejski, możecie też skorzystać z wielu innych przepisów na szybkie przekąski, sycące obiady oraz desery. Wśród nich szczególnie polecamy takie pyszności jak:

Reklama
  • pizzerinki z serka wiejskiego,
  • placuszki z serka wiejskiego,
  • sernik z serka wiejskiego,
  • racuchy z serka wiejskiego z jabłkami,
  • omlet z serka wiejskiego,
  • chleb z serka wiejskiego,
  • kotlety z serka wiejskiego i płatków owsianych,
  • bułki z serka wiejskiego.
Gofry z ciasta francuskiego
Reklama
Reklama
Reklama