Gołąbki keto z kalafiorem. 5 przepisów, które pozwolą ci zdrowo chudnąć

W tym artykule:
- Czy można jeść gołąbki na diecie keto?
- Czy kalafior można jeść na diecie keto?
- Czym zastąpić ryż w gołąbkach keto?
- Z czym kalafior na keto?
- Z czym można jeść gołąbki na diecie keto?
Kalafior to bardzo wdzięczne warzywo, które można jeść i gotowane i na surowo. Odznacza się niewielką ilością kalorii (w 100g-27 kcal), jest źródłem wielu witamin np. C, E, A, a także beta-karotenu (który jest prowitaminą) i kwasu foliowego. Kiedy się go rozdrobni, przypomina drobnoziarnisty ryż, w związku z tym osoby, które się odchudzają lub starają się zdrowiej odżywiać, mogą zamienić je w daniach, w których on występuje, takich jak,np.:
Czy można jeść gołąbki na diecie keto?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy można jeść gołąbki na diecie keto. Odpowiedź brzmi: oczywiście. Pod warunkiem, że będą zawierały odpowiednie proporcje makroskładników. Jak wiadomo, w diecie ketogenicznej powinny dominować tłuszcze, potem białka, a ilość węglowodanów ma być sprowadzona do minimum. W związku z tym, komponując potrawy, należy wziąć pod uwagę odpowiedni rozkład tych składników, dbając o to, by przyrządzane gołąbki były rzeczywiście pozbawione nadmiaru węglowodanów.
Czy kalafior można jeść na diecie keto?
Kalafior to warzywo, które spokojnie możemy włączyć do diety ketogenicznej. Zawiera niewielką ilość węglowodanów i odznacza się sporą ilością błonnika. Obtoczony w jajku i usmażony na stek z kalafiora lub polany śmietaną, będzie doskonałą potrawą na obiad i kolację. Z powodzeniem może zastępować spód w wytrawnych wypiekach, np. w tartach, pinsach. Pizza z kalafiora to jedna z bardziej znanych potraw z jego użyciem.
Czym zastąpić ryż w gołąbkach keto?
To, że tradycyjne gołąbki składają się z mielonego mięsa, ryżu lub kaszy, nie oznacza, że nie da się ich zastąpić żadnym innym produktem. Jeśli ktoś nie je mięsa, może zrobić gołąbki wegańskie z soczewicą lub gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami, a jeśli ktoś unika węglowodanów, może zastąpić ryż kalafiorem, dynią, cukinią lub innym, niskoskrobiowym warzywem.
Z czym kalafior na keto?
Ze względu na to, że rozdrobnione różyczki dają możliwość zrobienia sypkiego ryżu z kalafiora, można go serwować z dowolnymi, mięsnymi i warzywnymi dodatkami. Z kalafiora można zrobić też puree, które ze względu na zawartość śmietany i żółtego sera jest już samo w sobie dość sycące. Wystarczy do takiej potrawy dodać tylko grillowane warzywa, kawałek soczystego mięsa, np. karkówkę z piekarnika, by zbilansować makroskładniki na diecie ketogenicznej.
Z czym można jeść gołąbki na diecie keto?
Gołąbki na diecie keto można jeść z najróżniejszymi dodatkami. Podstawę nadzienia stanowi mięso, do tego dochodzą dodatki w postaci jajka i warzyw oraz przypraw. Nadzieniem mogą być też grzyby. Sos pomidorowy, którym zwykle zalewane jest to danie, dobrze wpisuje się w model diety ketogenicznej, więc swobodnie możemy skorzystać z przecieru pomidorowego, koncentratu lub passaty pomidorowej. Najbardziej popularne przepisy na keto gołąbki to:
- gołąbki z mięsem i kalafiorem – w których kalafior zastępuje ryż, obniżając tym samym pulę węglowodanów w całej potrawie.
- keto gołąbki z pieczarkami – z przysmażonymi na maśle grzybami, serem grana panado, natką pietruszki, solą i pieprzem. Maślany smak grzybów, ich wygląd oraz konsystencja do złudzenia przypominają mięso. To danie je się z prawdziwym apetytem.
- gołąbki wegetariańskie z kalafiorem – z soczewicą zamiast mięsa i kalafiorem zamiast ryżu. Reszta pozostaje, jak w tradycyjnym przepisie: zawijane w liście kapusty i duszone w pomidorowym sosie.
- keto gołąbki bez zawijania – pozbawione kapusty, ułożone jedne obok drugiego, zalane sosem, smakują wybitnie. Mielone mięso wieprzowo-wołowe przyjemnie łączy się tu z kalafiorem, podsmażoną cebulą, jajkiem oraz czosnkiem.
- gołąbki z cukinia i kalafiorem – najmniej kaloryczne. Jednak, by dobrze smakowały, trzeba je mocno doprawić. Zarówno cukinia, jak i kalafior same w sobie są mdłe w smaku. Jeśli więc chcemy nadać potrawie charakteru, dodajmy majeranek, kminek, czosnek i np. zioła prowansalskie.

