W tym artykule:

  1. Jak zrobić gołąbki bez mięsa?
  2. Gołąbki z kaszą i pieczarkami - przepis siostry Anastazji
  3. Inne nietypowe przepisy na gołąbki
Reklama

Wielu z nas nie wyobraża sobie przepisu na gołąbki bez mięsa mielonego i ryżu, ale okazuje się, że te kapuściane zawijasy można wypełnić czymś jeszcze smaczniejszym. Siostra Anastazja podzieliła się sprytnym sposobem na sycące i aromatyczne danie jarskie, które posmakuje nawet największym mięsożercom. Jej gołąbki w wyjątkowym sosie zachwycają bowiem każdego, a robi się je banalnie prosto. Zobaczcie ten przepis, a tradycyjne gołąbki domowe z mięsem pójdą w odstawkę.

Jak zrobić gołąbki bez mięsa?

Jarskie gołąbki siostry Anastazji mają nietypowy farsz z pieczarek, cebuli i kaszy. Do takiego zestawu wystarczy już tylko sól i pieprz oraz odrobina bulionu, aby całość nie była zbyt sucha i dobrze się "kleiła". Najważniejsze jest tu jednak to, aby połączyć ze sobą 2 rodzaje ziarenek, czyli kaszę gryczaną paloną oraz jęczmienną. Dzięki temu uzyskamy idealną miękkość, ale i wyrazisty smak oraz aromat, który w połączeniu z grzybową nutą stworzy coś genialnego. Jeśli jesteście tymi szczęściarzami, który mają pod ręką świeże grzyby leśne, to oczywiście śmiało zastąpcie nimi podane w przepisie pieczarki, a wtedy nadzienie do gołąbków będzie jeszcze smaczniejsze.

Co więcej, zamiast białej kapusty, możecie użyć tej włoskiej, a dzięki temu skróci się czas gotowania. Ten rodzaj liści jest bowiem bardziej miękki i zwykle pozbawiony twardych końcówek, które w białej kapuście musielibyśmy wycinać, tracąc dodatkowy czas.

gołąbki

Gołąbki z kaszą i pieczarkami - przepis siostry Anastazji

Składniki:

na gołąbki:

  • 1 kapusta włoska,
  • 1 kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 250 g kaszy gryczanej palonej,
  • 250 g kaszy jęczmiennej,
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

na sos:

  • pół szklanki śmietany 18%,
  • pół szklanki wody,
  • 1-2 łyżki mąki pszennej,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ugotowania obu kasz w oddzielnych garnkach. Ważne, aby zbyt mocno nie rozgotować ziarenek, aby były sypkie.
  2. Ugotowane kasze odsączcie dokładnie, połączcie w jednej misce i odstawcie do przestudzenia.
  3. W tym czasie obierzcie i posiekajcie cebulkę oraz pieczarki. Podsmażcie cebulkę na oleju, a gdy zmięknie i się zeszkli, dorzućcie pieczarki. Smażcie całość, aż z pieczarek odparuje woda i lekko się zarumienią. Sól dodajcie dopiero na koniec smażenia, a cały farsz podzielcie na pół. Jedną część dorzućcie do ugotowanych kasz, a drugą zostawcie na sos.
  4. Kapustę włoską sparzcie we wrzątku, aż liście zaczną same odchodzić od głąba. W każdy liść nakładajcie farsz (jeśli nadzienie będzie zbyt sypkie i zacznie się wysypywać, dodajcie do niego odrobinę bulionu i wymieszajcie całość) i zwijajcie szczelne gołąbki.
  5. Naczynie żaroodporne wyłóżcie na spodzie kilkoma listkami kapusty. Gotowe gołąbki z kaszą i pieczarkami układajcie ciasno obok siebie, a następnie zalejcie bulionem i przykryjcie pokrywką.
  6. Gołąbki z pieczarkami i kaszą pieczcie w 180 stopniach do miękkości, a gdyby odparowało z nich zbyt dużo wywaru, dolejcie do naczynia żaroodpornego odrobinę wody.
  7. Gdy gołąbki się pieką, zróbcie szybki sos pieczarkowy. W rondelku wymieszajcie śmietanę z mąką oraz wodą i wrzućcie do tego pozostałe pieczarki z cebulką. Całość zagotujcie, ciągle mieszając i doprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy upieczone gołąbki i od razu podajemy je na stół.
kapusta na gołąbki

Inne nietypowe przepisy na gołąbki

Jeśli gołąbki z kaszą i pieczarkami wam posmakują, nie bójcie się eksperymentować dalej i testować inne przepisy na to danie. Wśród najciekawszych receptur polecamy:

Reklama
gołąbki w białym sosie
Reklama
Reklama
Reklama