W tym artykule:

  1. Podstawowe zasady robienia gołąbków
  2. Jak zrobić gołąbki? Siostra Aniela stosuje zasadę 2:1
  3. Przepis na gołąbki siostry Anieli
Reklama

Gołąbki to danie, które najczęściej robimy jesienią. Kapusta jest już na tyle duża, by pięknie się zwijała, a chłodniejsze dni zachęcają do bardziej obfitych posiłków. Ale wiosną, z młodej kapusty też smakują wspaniale, a świeże liście są bardziej miękkie i mają delikatny smak. Najczęściej gołąbki robi się w białej kapuście, łącząc na farsz mięso, ryż i dodatki. Mimo, że większość gospodyń ma swój sprawdzony przepis na głąbki, za każdym razem mogą wyjść nieco inne. Czasami są za suche, czasami za tłuste. Czasem się rozpadają, a czasem po prostu są bez smaku. Od czego to zależy? Od wielu czynników.

Podstawowe zasady robienia gołąbków

Rodzaj mięsa - to chyba najważniejszy czynnik wpływający na smak i konsystencję gołąbków. Wbrew pozorom wcale nie musi być drogie mięso, ale musi mieć tłuszczyk. To on wytapiając się nawilży farsz na gołąbki i nada smak ryżowi. Najlepsze mięso na gołąbki to łopatka wieprzowa, albo karkówka. Najlepiej też kupić świeży kawałek mięsa i samemu zmielić go w domu. Macie wtedy pewność co do jakości i składu mięsa.

Ryż - jeśli robicie klasyczne gołąbki, podstawowy przepis zakłada zwykły, biały ryż. Powinno się go ugotować na miękko w osolonej wodzie w proporcji 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody.

Przyprawy - farsz na gołąbki można doprawić tymiankiem, czosnkiem, majerankiem, ziołami prowansalskimi, mielonym zielem angielskim lub słodką papryką. Jednak niezbędne i konieczne są sól i pieprz. To od tych dwóch przypraw zależy końcowy smak gołąbków. Niedosolone gołąbki będą po prostu mdłe.

Robicie domowe gołąbki rzadko, bo zawijanie liści kapusty z farszem zawsze sprawia problemy? Siostra Aniela ma jednak prostą metodę, dzięki której mięsno-ryżowe nadzienie ma idealną konsystencję, a gołąbki łatwo się formuje. Zobaczcie, czego wystarczy dopilnować.

Jak zrobić gołąbki? Siostra Aniela stosuje zasadę 2:1

Przepis na gołąbki w większości domów wygląda podobnie, jednak nie każdemu wychodzi równie dobrze. Często farsz nie jest wystarczająco doprawiony lub rozpada się i wysypuje z liści kapusty. Siostra Aniela ma na to jednak banalnie prosty patent. Zawsze trzyma się ona zasady gotowania ryżu 2:1, czyli na każde 0,5 sypkich ziarenek dodaje 1 litr wody. Ta prosta proporcja pozwala uzyskać konsystencję "w punkt", nie zbyt mocno rozgotowaną, ani nie za twardą.

Dodatkowo siostra Aniela dodaje do gotowania ryżu 1 łyżkę masła, co nie tylko podbija smak bazy do farszu, ale dodatkowo sprawia, że nadzienie lepiej się klei i łatwo się je potem zawija. Zobaczcie dokładne proporcje składników i koniecznie spróbujcie kultowego polskiego przysmaku z przepisu siostry Anieli.

Zobacz też: Faworki siostry Anieli rozpływają się w ustach. Wszystko dzięki złotym proporcjom

Przepis na gołąbki siostry Anieli

Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • 400 g zmielonego ugotowanego mięsa,
  • 0,5 kg sypkiego ryżu,
  • 1 l wody,
  • 50 g masła + 1 łyżka do gotowania ryżu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • rosół do gotowania gołąbków.

na sos:

  • przecier pomidorowy,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki śmietany.

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w litrze wody z 1 łyżką soli, a następnie go studzimy. Tak przygotowane ziarenka mieszamy ze zmielonym mięsem i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Kapustę parzymy w osolonej wodzie, aż liście zaczną odchodzić. Następnie każdy listek delikatnie wyjmujemy i usuwamy z niego twardą końcówkę. Na tak przygotowanej kapuście układamy farsz i szczelnie zawijamy gołąbki. Teraz wystarczy już tylko zalać je rosołem (kilka łyżek zostawiamy do sosu) dusić je na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.

Pod koniec tego czasu przygotowujemy sos pomidorowy do podania. Rozpuszczamy w rondelku 50 g masła, dodajemy 3 łyżki mąki i robimy zasmażkę. Następnie dolewamy odrobinę rosołu oraz przecier pomidorowy i mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje i nie będzie miał żadnych grudek. Na koniec zabielamy go śmietaną i gotowe.

gołąbki Ewy Wachowicz
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama