W tym artykule:

  1. Garnek żeliwny Livarno Lidl - babciny garnek wraca do łask
  2. Jak zrobić najlepsze gołąbki z sosem grzybowym w garnku żeliwnym?
Reklama

Mięso mielone, biała lub włoska kapusta i ryż. Tak kojarzą się gołąbki, które większość robi w domu. I obowiązkowo - sos pomidorowy! Jednak nie w tym przypadku. Babunia wiedziała co dobre i z klasyka zrobiła odświętne, przepyszne danie! Jesienią wykorzystywała to, co natura dawała garściami, czyli grzyby, pachnące, pyszne i aromatyczne. Ale nie tylko składniki zapewniały sukces. Tylko żeliwny garnek zapewniał maksymalne przypieczenie i karmelizację, dlatego użyłam żeliwa z Lidla, które już od kilku lat sobie cenię.

gołąbki

Garnek żeliwny Livarno Lidl - babciny garnek wraca do łask

Garnek żeliwny z doskonałego odlewu powinien mieć każdy. To zakup na lata, który potrafi znacznie więcej, niż nam się wydaje. Idealnie wypieczony chleb, biszkopt, pieczyste czy gołąbki... to tylko początek! Ten ma 21,5 cm średnicy i pomieści danie dla 2-3 osób. Świetny do zapiekania w piekarniku, jak i gotowania na indukcji. Nie przegapcie obecnej promocji w Lidlu!

Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:

To mój drugi garnek żeliwny, który zamówiłem i otrzymałem z Lidla. Jestem więcej niż zadowolony, a cena jest bezkonkurencyjna!!! W naszym specjalistycznym sklepie garnki kosztują dziesięciokrotnie więcej, ale pokrywki zazwyczaj nie posiadają zabezpieczeń na spodniej stronie pokrywki, które mają za zadanie na przykład odsączać parę wodną. Mogę jedynie napisać - POLECAM!

Stosunek ceny do wydajności jest dobry. Garnek znakomicie działa na indukcji i idealnie nadaje się do powolnego duszenia mięsa na małym ogniu. Pokrywa jest odpowiednio ciężka i precyzyjnie zapobiega ulatnianiu się pary. Ponadto, jak to jest typowe dla odlewów, można go używać w piekarniku. Jestem bardzo zadowolony.

To już mój drugi garnek żeliwny marki Lidla. Mój pierwszy garnek był czerwony, ze stali i miał około 1,5 litra. Teraz otrzymałam piękne żeliwo w kolorze turkusowym o pojemności 2-3 litrów. Mój turkusowy garnek dotarł całkowicie nieuszkodzony. Garnki są całkowicie emaliowane z wyjątkiem krawędzi, na której spoczywa pokrywka. Aby zapobiec rdzewieniu tych miejsc, można kupić w sklepach pastę pielęgnującą, ale sprawdzi się również olej lub margaryna. Gorąco polecam te garnki, są doskonałe!

Jak zrobić najlepsze gołąbki z sosem grzybowym w garnku żeliwnym?

W moim rodzinnym domu babcia zawsze robiła gołąbki na bogato. Nie lubiła tych z sosem pomidorowym, dlatego zastąpiła go grzybami. I to był zawsze strzał w 10. W obecnym roku mieliśmy spory wysyp grzybów, dlatego warto zrobić gołąbki z sosem grzybowym dla całej rodziny. Nadadzą się przeróżne grzyby - w szczególności maślaki, rydze czy podgrzybki. I nie zapomnijcie, że rodzaj garnka też ma znaczenie!

Żeby zrobić te aromatyczne gołąbki potrzebujecie odpowiednich składników. Tutaj nie ma co oszczędzać, bo danie ma być pyszne i sycące.

Składniki:

  • główka kapusty białej,
  • 500 g mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 300 g grzybów leśnych lub pieczarek,
  • 200g ugotowanego ryżu,
  • 3 łyżki masła,
  • pęczek koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • śmietana 18%,
  • szklanka wywaru mięsnego lub warzywnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

Na początku należy dobrze sparzyć kapustę, aby można było formować z niej gołąbki. Przekładamy umyte liście do wrzątku na kilka minut. Po wyjęciu studzimy. Mięso mielone doprawiamy pieprzem i solą. Łączymy z ugotowanym ryżem. Wkładamy do liści kapusty i dokładnie zawijamy. W garnku żeliwnym rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę i czosnek - wszystko posiekane dość drobno.

Po około 10 minutach układamy gołąbki. Rozcieńczamy śmietanę wywarem i zalewamy gołąbki. Na koniec wsypujemy posiekany koperek. Zakrywamy pokrywę i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 50 minut. Podawajcie z ulubioną surówką z marchewki lub buraczkami na ciepło.

Jak sparzyć kapustę na gołąbki
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama