Goście czekają pod drzwiami? Ciasto „4 łyżki" już po 15 minutach możecie podawać na stół

W zeszycie z przepisami każdego z was powinien się znaleźć ten przepis na ciasto awaryjne czyli takie, które przyrządza się błyskawicznie. Uratuje was zawsze wtedy, gdy nie macie czasu na pieczenie, a wypadałoby podać gościom coś słodkiego na stół. W tej roli genialnie sprawdza się ciasto „4 łyżki”, które jest niezwykle proste do zrobienia i wymaga zaledwie kilku podstawowych składników.
Przepis na ciasto „4 łyżki”
To ciasto najlepiej jest piec w niewielkiej tortownicy (o średnicy ok. 18 cm) lub foremce na babkę. Do przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:
Składniki:
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki roztopionego masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Wbijcie do miski 4 jajka, dodajcie cukier i wymieszajcie.
- Następnie dodajcie roztopione masło, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko razem wymieszajcie trzepaczką lub mikserem.
- Tak przygotowane ciasto przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 15 minut. Sprawdźcie, czy jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka - w razie potrzeby, pieczcie ciasto jeszcze przez kilka minut.
- I gotowe! Tak przygotowane ciasto jest od razu gotowe do podania na stół.
Jak podawać ciasto „4 łyżki”?
To ciasto samo w sobie jest bardzo smaczne, ale nie zaszkodzi wzbogacić go różnymi dodatkami. Jeśli zależy wam na czasie, po upieczeniu posmarujcie jego wierzch dżemem i posypcie cukrem pudrem - tyle wystarczy, by wypiek pięknie się prezentował i jeszcze lepiej smakował. Polecamy też udekorować go z wierzchu owocami, orzechami albo polać polewą czekoladową. Możecie też wzbogacić ciasto w trakcie przygotowania i do masy dodać jedno, niewielkie jabłko pokrojone w kostkę.

