Granita - przepis na ten lodowy, orzeźwiający deser nie musi kojarzyć się z wakacjami na włoskiej wyspie. Granitę możemy tak naprawdę podać i przygotować niezależnie od okoliczności.

Reklama

Granita = sorbet?

Czy granita sorbet to to samo? Zgodnie z tradycją, na Sycylii granita podawana jest nie tylko na deser. W ramach ochłodzenia serwuje się ją również na śniadanie, ale zazwyczaj w warzywnej wersji. Ogórkowa lub pomidorowa granita to sposób na orzeźwiający poranek w upalne dni. Granita często mylona jest z sorbetem – różni się jednak konsystencją. Obie propozycje są zmrożone, ale sorbet jest aksamitny i gładki, a granita na wyraźną, ziarnistą, rozdrobnioną strukturę. Z tego też powodu granita będzie dość łatwa w przygotowaniu w domowych warunkach, właściwie w każdej kuchni z zamrażalnikiem.

Jak zrobić granitę

Do przygotowania granity potrzebujemy przede wszystkim cukru i wody - z tego przygotujemy bazowy syrop. W zależności od smaku, jaki ma mieć nasza domowa granita, dobierzmy owoce, mięte lub inne dodatki. Orzeźwienia i balansu smaku doda sok z cytryny lub sok z limonki. Najpopularniejsza to granita truskawkowa!

Składniki:

  • 500 ml wody,
  • 50 g cukru,
  • 300 g soczystych truskawek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • opcjonalnie świeża mięta

Przygotowanie: wodę zagotować z cukrem, aż się rozpuści. Przestudzić. Truskawki oczyścić, usunąć szypułki, dokładnie zmiksować z syropem z cukru. Dodać sok z cytryny, ewentualnie mięte i ponownie zmiksować lub zblendować. Masę wylać do pojemnika, w którym wygodnie będzie nam mieszać raz po raz zamrażaną granitę. Granita musi być w zamrażalniku przez ok. 5 godzin, w trakcie trzeba dokładnie mieszać, aby całość miała pożądaną konsystencje klasycznej granity.

Reklama

Granita dla dorosłych

Granita to przede wszystkim orzeźwiający rodzinny deser. Ale coraz większą popularnością cieszą się oryginalne wersje granity. O ile klasyczna to po prostu lód, nieco słodzidła (np. cukru, cukru pudru, syropu do granity) i soku owocowego, o tyle wersja dla dorosłych może być wzbogacona o alkohol. Gordon Ramsey w książce „Szef kuchni po godzinach” proponuje granitę z truskawek z szampanem, ale równie ciekawą propozycją będzie arbuz i wódka. Inne inspiracje? Granita z gruszek i szampana zrobi furorę wśród gości. Warto testować proporcje i pamiętać, że granita przede wszystkim ma pysznie smakować i orzeźwiać. A jeśli podamy ją w spiralnym kielichu ze słomką - z pewnością zrobimy jeszcze większe wrażenie!

Reklama
Reklama
Reklama