Grudziądzkie plence to wyjątkowe placki ziemniaczane. Bez mąki i jajek, a wychodzą idealnie

W tym artykule:
- Grudziądzkie plence - co je wyróżnia?
- Jak zrobić placki ziemniaczane z drożdżami?
- Drożdżowe placki ziemniaczane - przepis
Kto powiedział, że każdy przepis na placki ziemniaczane musi zawierać jajko i mąkę? Poniższa receptura doskonale udowadnia, że i bez tego "podstawowego zestawu" uda się przygotować smaczne ciasto o idealnej konsystencji. Grudziądzkie plence nie wymagają dużo pracy, ani długiej, skomplikowanej listy składników, a mimo to zachwycają każdego smakosza. Obecnie jednak mało gdzie można już je znaleźć, więc najlepiej przygotować takie danie samodzielnie w domowym zaciszu. Zobaczcie, jak to zrobić krok po kroku i koniecznie spróbujcie.
Grudziądzkie plence - co je wyróżnia?
Przepis na plence to stara receptura, która obecnie jest już nieco zapomniana, a to wielka szkoda, bo zdecydowanie zasługuje na ogromną popularność w całym kraju. Pod tą nazwą kryją się bowiem regionalne placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży i czerstwej bułki, ale to wciąż nie koniec zaskoczeń. Nietypowy jest bowiem też sposób przygotowywania samych ziemniaków. Zobaczcie, jak zrobić to, aby drożdżowe placki ziemniaczane zachwycały smakiem, konsystencją i prezentacją na talerzu.

Jak zrobić placki ziemniaczane z drożdżami?
W tym przepisie, oprócz obierania i tarcia kartofli, dodatkowo stosuje się jeszcze jedną czynność, czyli zaparza się ziemniaki mlekiem. W tym celu najpierw trzeba dokładnie odcisnąć starte ziemniaki na sicie, a następnie wrzucić do nich namoczoną wcześniej czerstwą bułkę. Potem musimy już tylko zalać całość podgrzanym mlekiem i dokładnie połączyć.
Dopiero do takiej bazy możemy dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie letniego mleka i wymieszać całość na jednolite ciasto. Potem odstawiamy masę na 30 minut i dopiero po tym czasie możemy brać się za smażenie. Mimo że tak przygotowane ciasto na placki nie ma ani grama mąki, to idealnie formuje się w niewielkie krążki, które potem zgrabnie dadzą się przewrócić na patelni.
Przepis na plence grudziądzkie podpatrzyliśmy na blogu weganon, więc ta receptura nie zawiera jajka, a zamiast zwykłego mleka, wykorzystuje się tutaj napój roślinny. Zobaczcie dokładne proporcje wszystkich składników poniżej i sprawdźcie, jak przygotować ten przysmak krok po kroku.

Drożdżowe placki ziemniaczane - przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- W rondelku podgrzejcie mleko (lub napój roślinny). Odlejcie z tego 3 łyżki do miseczki z drożdżami i dokładnie wymieszajcie, po czym odstawcie taki miks w ciepłe miejsce.
- Do rondelka z pozostałym mlekiem wrzućcie czerstwą bułkę kajzerkę i namoczcie ją, a potem mocno odciśnijcie nad garnuszkiem.
- Ziemniaki obierzcie, zetrzyjcie na tarce o małych oczkach i bardzo dokładniej odciśnijcie na sicie lub w kawałku gazy.
- Odciśnięte ziemniaki wrzućcie do dużego naczynia z rozmoczoną kajzerką i zalejcie całość zagotowanym mlekiem.
- Gdy masa nie będzie już gorąca, tylko lekko ciepła, dodajcie do tego rozpuszczone wcześniej drożdże i wymieszajcie całość.
- Tak przygotowaną masę doprawcie solą oraz pieprzem i wykładajcie na rozgrzany olej, tworząc niewielkie placuszki.
- Drożdżowe placki ziemniaczane smażcie na średniej mocy palnika, aż pięknie zarumienią się z każdej strony.
Źródło: weganon.pl


