W tym artykule:

  1. Co to jest grusztarda?
  2. Musztarda z gruszek - z czym to się je?
  3. Jak zrobić musztardę gruszkową?
  4. Grusztarda - przepis na dżem gruszkowy na słono
Reklama

W wielu domach co roku powstają dziesiątki słoików z przeróżnymi przetworami. Zdecydowanie najczęściej są to dżemy z sezonowych owoców lub sosy i kiszonki z warzyw, ale są też takie receptury, które łączą wszystko w jednym. Najlepszym przykładem jest tutaj grusztarda, w której w jednym słoiczku kumulują się wszystkie smaki, więc w jednej łyżeczce możemy się rozkoszować połączeniem słodyczy, pikanterii oraz słonej nuty. Zobaczcie, jak zrobić ten wyjątkowy przysmak, a pokochacie go od pierwszego spróbowania.

Co to jest grusztarda?

Pod zabawną nazwą grusztarda kryje się prawdziwy przysmak, o którym mało się mówi, a to wielka strata. Jeśli więc jeszcze nigdy nie słyszeliście o takim przepisie, to koniecznie spróbujcie sprytnego pomysłu, jakim jest połączenie dżemu gruszkowego i musztardy w jednym słoiczku. Choć początkowo może to brzmieć przedziwnie, to taki miks genialnie razem smakuje. W końcu w wielu domach od lat robi się keczup z cukinii, więc czemu by nie spróbować zamienić gruszek w musztardę? Weźcie więc spory kosz dorodnych gruszek, ziarenka gorczycy oraz kilka dodatków i zaryzykujcie, a będziecie zachwyceni.

ocet

Musztarda z gruszek - z czym to się je?

Ten nietypowy przysmak można stosować zamiast zwykłej musztardy, szczególnie jeśli lubicie te słodsze rodzaje żółtych sosów ze słoiczka, jak musztarda miodowa. Domowa grusztarda genialnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub prosty sos do smażonych, pieczonych i gotowanych mięs. Taki sos nadaje każdemu daniu słodko-pikantny smak i genialny, wyrazisty aromat, więc nawet zwykła kiełbasa czy parówka z wody stanie się dzięki niemu prawdziwym rarytasem. Zobaczcie, co będzie wam potrzebne i koniecznie spróbujcie przygotować taki dżem gruszkowy na słono w tym roku.

boczek pod musztardą

Jak zrobić musztardę gruszkową?

Przepis na musztardę z gruszek robi się całkiem łatwo i tylko z kilku składników. Potrzebne wam będą oczywiście dorodne świeże gruszki i zdecydowanie najlepiej sprawdzą się tutaj słodkie odmiany. Nie gotuje się ich jednak w garnku, tak jak w tradycyjnych przepisach na dżem gruszkowy. W tym przepisie gruszki trzeba najpierw upiec w piekarniku, dzięki czemu nabiorą jeszcze głębszego smaku i aromatu. A gdy owoce się pieką, w międzyczasie możecie przygotować zalewę, czyli ugotować w garnku ocet z ziarenkami gorczycy i przyprawami. Taką mieszankę krótko gotujemy, a potem odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero na koniec dodajemy do zalewy upieczone gruszki, doprawiamy całość odrobioną miodu i wszystko razem blendujemy.

Jak sami widzicie, całość robi się łatwo i bezproblemowo, jednak trzeba trzymać się odpowiednich proporcji wszystkich składników. Tylko wtedy grusztarda będzie miała idealny balans słodkiego, słonego i pikantnego smaku. Zobaczcie więc dokładny przepis na dżem gruszkowy na słono i koniecznie przetestujcie ten wyjątkowy smak w swoich kuchniach.

musztarda

Grusztarda - przepis na dżem gruszkowy na słono

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 60 g ziaren gorczycy,
  • 2/3 szklanki octu jabłkowego,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Gruszki obierzcie, usuńcie z nich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie owoce na mniejsze kawałki. Tak przygotowane gruszki ułóżcie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie w 190 stopniach przez około 30 minut.
  2. W międzyczasie zagotujcie w garnku ocet z gorczycą, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy zalewa zacznie wrzeć, zmniejszcie moc palnika i gotujcie ją jeszcze przez 3 minuty, a następnie odstawcie do całkowitego wystygnięcia.
  3. Z wystudzonej zalewy wyciągnijcie ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dodajcie miód i wymieszajcie całość.
  4. Do zalewy dodajcie upieczone gruszki i zblendujcie całość (w zależności od tego, jaką konsystencję lubicie, możecie zrobić z tego całkowicie gładki mus lub zostawić nieco wyczuwalnych ziarenek gorczycy jak w musztardzie francuskiej).
  5. Gotową musztardę z gruszek przełóżcie do czystych, wyparzonych słoiczków i mocno zakręćcie wieczka.
  6. Grusztarda powinna być przechowywana w lodówce i należy ją zjeść w ciągu maksymalnie 2 tygodni, jednak jeśli chcecie przygotować zapas na zimę, po prostu pasteryzujcie słoiki przez około 15 minut.
słoik z musztardą
Reklama
Reklama
Reklama