W tym artykule:

Składniki na hummus z bobu:
- 350 g bobu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
- 1 cytryna
- Garść mięty
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki tahini
- 3 łyżki oliwy
- Do dekoracji: nasiona sezamu, płatki chili lub papryka w proszku, dodatkowa oliwa
Jak zrobić hummus z bobu?
Krok 1:
Przepłukujemy ziarna bobu na durszlaku, pod kranem. Wlewamy wodę do dużego garnka. Wsypujemy sól i cukier (opcjonalnie). Doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy bób. Gotujemy go przez około 10 minut (jeśli mamy młode ziarna, starsze będą potrzebowały nieco więcej czasu). Sprawdzamy, czy jest miękki. Jeśli tak, odcedzamy go i przepłukujemy zimna wodą, żeby zatrzymać obróbkę termiczną. Odstawiamy do wystudzenia. Gotowanie bobu nie powinno nikomu sprawić problemu, ale jeśli chcemy przyrządzić go inaczej, możemy go zrobić na parze, w kuchence mikrofalowej lub usmażyć z ziołami na patelni.

Krok 2:
Obieramy ząbki czosnku. Kroimy je w plasterki lub z grubsza siekamy. Myjemy cytrynę (lub 2 limonki). Rolujemy ją po blacie kuchennym, przyciskając dłonią, żeby rozluźnić miąższ. Wyciskamy. Hummus z bobu można też wzbogacić skórką z cytryny. Obrywamy listki mięty z łodygi. Opłukujemy je w zimnej wodzie. Osuszamy na czystej ściereczce lub za pomocą wirówki do sałaty.

Krok 3:
Obieramy ugotowane i wystudzone ziarna. Łupinki są jadalne, ale w tym przepisie odrzucamy je, ponieważ chcemy otrzymać hummus z bobem i miętą o ładnym zielonym kolorze. Nie musimy ich wyrzucać. W myśl filozofii zero waste możemy dorzucić je do dowolnej pasty warzywnej do kanapek lub zupy krem. Ciekawym pomysłem jest też przyrządzenie chrupiących chipsów ze skórek bobu.

Krok 4:
Wrzucamy do kielicha blendera obrany bób, czosnek i miętę (kilka mniejszych listków odkładamy do dekoracji). Wlewamy sok z cytryny lub limonki. Opcjonalnie dodajemy kmin rzymski (to składnik tradycyjnego hummusu, ale uważajmy, bo ma intensywny aromat i może przyćmić smak bobu). Dokładamy pastę tahini. Jeśli nie udało nam się jej znaleźć w sklepie, możemy przyrządzić ją samodzielnie – miksując sezam z olejem. Nasiona powinny być wcześniej uprażone na złocisty kolor, dzięki temu wydobywa się z nich orzechowy posmak. Domowej pasty sezamowej tahini można zrobić od razu więcej. Przyda się do różnych rodzajów hummusu i dressingów sałatkowych.

Krok 5:
Wlewamy do kielicha blendera oliwę extra virgin (może być też smakowy olej, na przykład z chili i czosnkiem). Miksujemy składniki na gęstą pastę z bobu. Dla uzyskania upragnionej konsystencji stopniowo dodajemy kilka łyżek zimnej wody. Do nas należy decyzja, czy chcemy otrzymać idealnie gładki hummus, czy też pastę z wyczuwalnymi kawałkami ziarenek bobu. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem.

Krok 6:
Wykładamy zielony hummus z miętą do miseczki, niezbyt głębokiej, najlepiej rozłożystej. Wypukłą częścią łyżki robimy wgłębienia w paście. Ułatwi nam to umieszczenie dekoracji. Skrapiamy hummus oliwą, posypujemy białym sezamem, płatkami chili lub sproszkowaną papryką. Ozdabiamy z wierzchu listkami mięty i całymi ziarenkami ugotowanego bobu.

Z czym podać hummus z bobu?
Zielona pasta z tahini i miętą to potrawa pełna smaku, błonnika i witamin. Można posmarować nią po prostu kromkę chleba na śniadanie, ale sprawdzi się też jako atrakcyjna przystawka lub przekąska. Idzie w parze z takimi dodatkami jak:
- paluszki grissini,
- crudités, czyli słupki surowych warzyw, na przykład marchewki, zielonego ogórka, selera naciowego i rzodkiewki,
- bagietka ziołowa,
- pita lub inne rodzaje pieczywa z kuchni arabskiej, na przykład lawasz,
- pełnoziarnista tortilla lub domowy chlebek z serka wiejskiego – dzięki nim można stworzyć zdrowy, sycący wrap,
- chipsy z piekarnika – z ziemniaków lub innych warzyw, na przykład topinamburu.
Hummus z bobu możemy przechowywać w słoiczkach w lodówce. Warto zabrać go do pracy lub na piknik.

