Inni kładą tę kulę na pizzy, a ja panieruję i wrzucam do airfryera. Podbijam konsystencję i wydobywam 200% smaku

Panierowana burrata brzmi jak świętokradztwo? Być może, ale spróbuj, zanim ocenisz. Wpadłam na ten pomysł w internecie i postanowiłam go przetestować. Nie pożałowałam!
Dlaczego warto zrobić burratę z airfryera?
Burrata to włoski ser, który jest podobny do mozzarelli, ale jednak zupełnie inny. To delikatniejsza mozzarella, która charakteryzuje się płynnym środkiem. Z tego powodu kulę burraty bardzo często podaje się na sałatkach, kładzie na środku pizzy czy na grzankach. Sam smak tego sera jest bardzo delikatny: to połączenie mozzarelli ze śmietanką. Burrata jest pyszna sama w sobie, więc rozumiem głosy krytyki, które pojawiają się przy pomyśle jej panierowania. Wiele osób twierdzi, że to niepotrzebne kombinowanie. Mimo wszystko naprawdę polecam przetestować ten sposób.
Dzięki otoczeniu burraty chrupiącą panierką, która w airfryerze rumieni się i doskonale chrupie, zyskasz jeszcze bardziej kontrastująca teksturę. Miękki środek zrobi się jeszcze miększy i lejący pod wpływem temperatury z frytkownicy beztłuszczowej. Do panierki do burraty można dodać wyraziste smakowo dodatki, które doskonale pasują do tego neutralnego sera.
Burrata z air fryera nie jest bardzo tłusta, bo nie jest smażona na głębokim tłuszczu, tylko pieczona. Choć wydawać się może, że to fast food, w praktyce upieczenie burraty we frytkownicy nie dodaje jej wielu kalorii. Choć panierka z bułki tartej ma złą sławę, jest tłusta i kaloryczna głównie przez olej, który wykorzystywany jest do smażenia i który chłonie. W tej wersji przepisu go brak, więc brak tych negatywnych efektów, które powoduje smażenie na głębokim tłuszczu.

Burrata w panierce z airfryera - przepis
Składniki:
- 1 burrata
- 50 g bułki tartej
- 20 g mąki pszennej
- jajko
- sól
- pieprz
- dodatki smakowe: płatki chili, suszone pomidory w proszku, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Dopraw bułkę tartą płatkami chili, pomidorami w proszku, ziołami prowansalskimi i solą. Dokładnie wymieszaj. Możesz dodać też inne dowolne przyprawy.
- Burratę odsącz z zalewy.
- Obtocz burratę w mące pszennej, a następnie w jajku.
- Obtocz burratę w przyprawionej bułce tartej.
- Kolejny raz obtocz burratę w jajku, a następnie w bułce tartej (druga warstwa panierki).
- Ułóż we frytownicy beztłuszczowej (air fryerze) nagrzanej do 180 stopni i piecz przez ok. 6-8 minut.
- Wyciągnij ostrożnie. Uważaj, by nie przerwać sera.

Z czym zjeść panierowaną burrate z frytkownicy beztłuszczowej?
Panierowana burrata doskonale smakuje na ciepło. Nie pozwól jej ostygnąć, serwuj niezwłocznie po przygotowaniu. Będzie dobrze smakować:
- na sałatce, np. z rukoli, gruszki, orzechów włoskich i papryki;
- na domowej pizzy,
- jako dodatek do deski serów,
- na toście lub grzance,
- jako główny element deski przekąsek, np. w towarzystwie nachosów, czy warzyw pokrojonych w słupki.
Źródło: profil Facebook Planet Food

