Jabłecznik w podwójnej kruszonce. Ciasto przygotujcie na zapas

Klasyczna szarlotka to połączenie kruchego ciasta i świeżych lub prażonych jabłek, ale mimo to każdy robi ten przepis nieco inaczej. Okazuje się, że można go znacznie przyspieszyć, robią podwójną kruszonkę. Jeśli jeszcze nie znacie tego patentu, koniecznie go wypróbujcie, a przygotowywanie jabłecznika stanie się jeszcze prostsze i przyjemniejsze. Bazę możecie zrobić na zapas, aby w dowolnej chwili móc cieszyć się domowym ciastem w chwilę-moment.
Jak zrobić jabłecznik z podwójną kruszonką?
Gdy zrobicie już kruche ciasto, zwykle rozwałkowujecie je i wykładacie nim spód, a na górze robicie kratkę lub kruszonkę. Można jednak prościej, wybierając jabłecznik z podwójną kruszonką, czyli robiąc kruszonkę zarówno na dole, jak i na górze i zamiast wałkować ciasto na spód, po prostu zetrzeć je na tarce. Warto zrobić ciasto kruche wcześniej w większej ilości na zapas i mieć je zawsze pod ręką w zamrażarce. Do wystarczy już tylko przygotować większą ilość prażonych czy smażonych jabłek do słoików, a wtedy przepis na jabłecznik na kruchym cieście skraca się już do minimum i zostaje tylko pieczenie.

Jak się robi ciasto kruche na jabłecznik?
Jak zrobić kruche ciasto, które zawsze wychodzi idealnie? Wystarczy pamiętać o kilku złotych zasadach, które gwarantują sukces. Po pierwsze, musicie trzymać się proporcji 3:2:1, czyli mieszać 3 części mąki na 2 części tłuszczu i 1 część cukru. Oczywiście masło powinno być mocno schłodzone, a wtedy masa wyjdzie idealnie krucha.
Pamiętajmy też, aby zagniatać ciasto kruche możliwie najkrócej, aby składniki nie nagrzewały się pod wpływem ciepła dłoni. Warto też najpierw wstępnie przesiekać je nożem, a dopiero na sam koniec błyskawicznie zagnieść masę ręcznie. Teraz zostaje już tylko owinięcie kulki ciasta w folę i włożenie jej do zamrażarki.

