W tym artykule:

  1. Jakie są najlepsze jabłka do szarlotki?
  2. Jak przygotować jabłka do szarlotki?
  3. Czym przyprawić jabłka do szarlotki?
  4. Prosty przepis na jabłka do szarlotki
Reklama

Jeśli często robicie szarlotkę i jest to jedno z waszych ulubionych ciast, to z pewnością testowaliście już różne przepisy, a tym samym różne gatunki jabłek i rozmaite dodatki do tych owoców. Jest jednak pewna popularna przyprawa, która pasuje do jabłek równie dobrze jak cynamon, a niestety mało się o niej mówi. Zobaczcie więc, co dodać do jabłek na szarlotkę, aby gotowe ciasto zachwycało korzenną nutą i pachniało na calutki dom.

Jakie są najlepsze jabłka do szarlotki?

Zanim jednak weźmiemy się za doprawianie jabłek, najpierw musimy wybrać dobry gatunek tych owoców, a do szarlotki najlepiej sprawdzą się:

  • Szara reneta,
  • Antonówka,
  • Papierówka,
  • Boiken,
  • Lobo,
  • Gloster,
  • Champion,
  • Cortland,
  • Idared.

Oczywiście kupując jabłka na szarlotkę powinniśmy wybierać tylko te dorodne, bez żadnych uszkodzeń, dlatego dobrze oglądajcie każdy owoc i sprawdzajcie, czy nie jest obity. Potem trzeba je już tylko dokładnie umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Mogą być to zarówno plasterki, ćwiartki, jak i kostki, a nie brakuje też takich przepisów, gdzie jabłka na szarlotkę należy zetrzeć na tarce. Sami wybierzcie więc, jaką konsystencję nadzienia lubicie najbardziej i dostosujcie do tego wielkość kawałków owoców.

szarlotka tatrzańska

Jak przygotować jabłka do szarlotki?

W książkach kucharskich czy zeszytach z przepisami naszych mam i babć znajdziemy przeróżne techniki przygotowywania jabłek do szarlotki. Niektórzy wrzucają je do ciasta na surowo, a inni wcześniej prażą lub gotują. Każdy z tych sposobów jest dobry i ma swoje walory, jednak aby mieć jabłka do szarlotki zawsze pod ręką, warto ugotować je i zapakować w słoiki.

W tym celu po prostu przerzućcie pokrojone owoce do dużego garnka, najlepiej takiego o grubym dnie, a dzięki temu podczas gotowania owoce nie będą przywierały do naczynia. Potem zostaje już tylko podgrzewanie na niewielkiej mocy palnika i mieszanie oraz oczywiście doprawianie. Zobaczcie, co dodać do jabłek, aby nabrały maksimum wyrazu.

szarlotka

Czym przyprawić jabłka do szarlotki?

Prażone czy gotowane jabłka na szarlotkę zawsze zasypujemy cukrem. Można tu wybrać zarówno ten biały, jak i brązowy, a efekt będzie równie dobry. Dodatkowo klasyczne nadzienie do szarlotki często pachnie i smakuje cynamonem, ale okazuje się, że warto dorzucić do niego jeszcze inną przyprawę, aby podkręcić korzenną nutę.

W tej roli genialnie sprawdzi się coś, co zwykle stosujemy do pasztetów i sosów, czyli gałka muszkatołowa. Okazuje się, że to genialne połączenie, bo gałka świetnie wydobywa naturalną słodycz jabłek i sprawia, że stają się one jeszcze bardziej korzenne i "otulające" nasze zmysły. Nie należy jednak przesadzać z ilością tej przyprawy, bo wystarczy dosłownie malutka szczypta na spory garnek owoców.

A jeśli lubicie mocno doprawione prażone jabłka, to oprócz cynamonu i gałki sypnijcie też odrobinkę mielonych goździków i kardamonu. Do tego jeszcze tylko parę kropelek ekstraktu z wanilii i mamy zestaw idealny, który sprawi, że jabłka na szarlotkę zachwycą każdego.

Wszystkie te przyprawy możecie zastosować zarówno do świeżych jabłek na szarlotkę, jak i tych prażonych. A poniżej znajdziecie przepis na jabłka do słoików, które będziecie mogli zrobić raz i wykorzystywać przez calutki rok.

jabłka do słoików

Prosty przepis na jabłka do szarlotki

Składniki:

  • 3 kg jabłek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta mielonych goździków.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Jabłka obierzcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie miąższ w kostkę. Owoce przerzućcie do garnka, zasypcie cukrem i smażcie na małej mocy palnika. Gdy jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, dodajcie cukier wanilinowy i przyprawy. Dokładnie wymieszajcie całość i podgrzewajcie jeszcze przez kilka minut.
  2. Gorące jabłka przełóżcie do czystych, suchych słoików i mocno zakręćcie wieczka. Jeśli chcecie przechować jabłka do szarlotki na zimę, pasteryzujcie słoiki przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni.
szarlotka bez pieczenia
Reklama
Reklama
Reklama