Jabłka w szlafroczkach to przepis ze starego zeszytu. Tylko 4 składniki i kilka jabłek, a smak palce lizać

W tym artykule:
Gdy macie ochotę na smaczny i efektowny deser, ale nie lubicie godzinami siedzieć w kuchni, ten deser będzie idealny dla was. Jabłka w szlafroczkach prezentują się bowiem przepięknie na stole i wyglądają jak z dobrej cukierni, a przy tym są banalnie proste w przygotowaniu. Aby je zrobić potrzebujecie jedynie 4 składników i oczywiście kilka dorodnych jabłek, a wszystko to wystarczy, żeby w 30 minut cieszyć się obłędnym smakołykiem do kawy. Sprawdźcie, jak zrobić jabłka w szlafrokach krok po kroku i koniecznie spróbujcie zaserwować je w swoich domach. Od razu przygotujcie podwójną porcję, bo z pewnością szybko znikną do ostatniego okruszka.
Jak zrobić jabłka w szlafroczkach?
Zabawnie brzmiące jabłka w szlafroczkach to nic innego jak jabłka w cieście półkruchym. Sam przepis jest więc banalnie prosty i nie wymaga zbyt wiele pracy, bo wszystko składa się jedynie z 4 składników. Musicie mieć pod ręką tylko pszenną mąkę, kostkę zimnego masła, trochę kwaśnej śmietany i opakowanie cukru wanilinowego. Opcjonalnie możecie dodać też do tego zwykły cukier, a jego ilość to już sprawa dowolna, dostosowana do waszych preferencji. Fani cynamonu mogą też sypnąć szczyptę tej przyprawy do półkruchego ciasta, a w ten sposób deser będzie jeszcze bardziej jesienny.
Z tak przygotowanej masy wałkujecie cienki płat ciasta, który dzielicie na równe kwadraty, a potem musicie już tylko odpowiednio zawinąć w nie kawałki jabłek, tworząc właśnie urocze szlafroczki. W tym celu należy ułożyć kawałek jabłka na kwadracie i zlepić wszystkie jego rogi na górze. Potem zostaje już tylko pieczenie i piękny oraz przepyszny deser jest gotowy w chwilę moment.

Jabłka w szlafroczkach - dodatki
Tak przygotowane proste jabłka w szlafroczkach można dodatkowo urozmaicać przeróżnymi dodatkami. Razem z kawałkami jabłek w ciasto można bowiem zawijać takie przysmaki jak rodzynki, orzechy włoskie, czy wiórki kokosowe. Dodatkowo, przez zawinięciem w szlafroczki jabłka można posypać szczyptą cynamonu, gorzkim kakao lub odrobiną mielonych goździków. Każdy z tych składników genialnie podkręci smak i aromat deseru, więc dobierajcie to, co akurat macie pod ręką i to, co lubicie najbardziej.
A jeśli akurat nie macie świeżych jabłek, to w takie same szlafroczki możecie zawinąć także inne owoce, takie jak gruszki, śliwki, czy morele. A gdy nie macie żadnych świeżych owoców, możecie skorzystać także z tych w puszce, takich jak brzoskwinie w syropie.

Przepis na jabłka w szlafroczkach
Składniki:
- 4 duże jabłka,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 zimnego kostka masła,
- 150 ml śmietany 18%,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego.
Przygotowanie:
- Zimne masło pokrójcie w kostkę, a następnie wymieszajcie ze śmietaną, cukrem wanilinowym oraz mąką. Wszystko zagniećcie w jednolite ciasto i włóżcie na 15 minut do zamrażarki.
- W międzyczasie jabłka obierzcie i pokrójcie w dość duże kostki lub cienkie plasterki.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkujcie i pokrójcie na kwadraty o wielkości około 5x5 centymetrów.
- Na środek każdego takiego kwadracika połóżcie kawałek jabłka, a następnie szczelnie zlepcie na górze wszystkie rogi.
- Tak przygotowane jabłka w szlafroczkach pieczecie w 200 stopniach przez około 15 minut.
- Gotowy deser możecie po ostudzeniu opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


