W tym artykule:

  1. Jak zrobić karpatkę bez pieczenia?
  2. Szybka karpatka z groszku ptysiowego - dodatki
  3. Karpatka bez pieczenia - przepis
Reklama

Karpatka to jedno z takich ciasto, które zawsze robi wielkie wrażenie, ale wymaga dość dużo pracy, dlatego pojawia się na stołach przy większych okazjach. Teraz jednak możecie zrobić ją bez pieczenia i to dosłownie w chwilę. Te genialny w swojej prostocie patent wyszukaliśmy w sieci i od razu skradł on nasze serca. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak zrobić karpatkę bez pieczenia?

Przepis na karpatkę uchodzi za dość trudny, gdyż wymaga zrobienia dobrego ciasta parzonego a to zadanie może sprawić trochę problemów, szczególnie osobom początkującym. Wszystko dlatego, że taka masa często opada po upieczeniu, a przez to trudno tu mówić o górzystej karpatce tylko raczej o nudnym, płaskim przekładańcu.

Okazuje się jednak, że pyszna domowa karpatka może powstać bez żadnego pieczenia ciasta, a pomoże nam w tym zwykły groszek ptysiowy, który wysypuje się zarówno na spód, jak i na górę ciasta. Te niewielkie drobinki pozwolą dosłownie w kilka sekund stworzyć chrupiącą warstwę, którą wystarczy tylko przełożyć kremem, a następnie znów posypać ptysiowymi kulkami i gotowe.

ciasto

Szybka karpatka z groszku ptysiowego - dodatki

Dla dodatkowego smaku warto tu jednak dorzucić jeszcze jeden sezonowy składnik, a mianowicie świeże jagody. Ich słodki smak i piękny, intensywny kolor idealnie przełamuje delikatną budyniową masę i pięknie kontrastuje z groszkiem ptysiowym. Co więcej, jagodowa "wkładka" sprawia, że tak przygotowana domowa karpatka bez pieczenia o wiele piękniej prezentuje się na stole i zachęca do spróbowania absolutnie każdego.

Cały pomysł na ten prosty przepis pochodzi z TikToka @nathallae, czyli Natali Maszkowskiej, która była uczestniczką jednej z edycji MasterChef'a. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.

Karpatka bez pieczenia - przepis

Składniki:

  • 150 g groszku ptysiowego,
  • 0,5 l mleka,
  • 2 paczki budyniu (każda po 40 g),
  • 200 g miękkiego masła,
  • 3 żółtka jaj,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 200 g świeżych jagód + odrobina do posypania po wierzchu,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od podgrzania w rondelku połowy mleka z cukrem i wanilią. Drugą część zimnego mleka mieszamy w misce z 2 budyniami w proszku oraz żółtkami jaj. Następnie zimną mieszankę wlewamy do ciepłego mleka w rondelku i wszystko dokładnie mieszamy na gęstą, jednolitą masę, tak, aby nie pozostały w niej żadne grudki. Gotowy gęsty budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  2. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem. Gdy całość stworzy już delikatną, jasną i puszystą masę, stopniowo dodajemy do tego po łyżce zimnego budyniu i łączymy całość. Na koniec do gotowego kremu wsypujemy umyte jagody i po raz ostatni delikatnie mieszamy.
  3. Na dno tortownicy wysypujemy 150 g groszku ptysiowego, na tym wykładamy krem z jagodami, a następnie całość znów posypujemy resztką jagód i groszku ptysiowego.
  4. Jagodowa karpatka bez pieczenia powinna dobrze schłodzić się w lodówce, aby zachowała piękny kształt po wyjęciu z tortownicy i kroiła się na piękne, równe kawałki.

Reklama

Źródło: Tiktok,com/@nathallae

karpatka
Reklama
Reklama
Reklama