Połączenie mąki i jajek w pierwszym skojarzeniu nawiązuje do naleśników lub omletów (szczególnie puchatego dutch baby), ale okazuje się, że sprawdzi się też w przypadku jajecznicy. Zaprawiamy ją mąką i mlekiem, bo właśnie ten duet w połączeniu z tłuszczem na patelni tworzy pewnego rodzaju zasmażkę. Oto, jak ją zrobić.

Reklama

Jajecznica z dodatkiem mąki

Podobnie jak w przypadku innych dań, tak i przy robieniu jajecznicy po szwedzku warto pamiętać o kilku zasadach, aby finalnie cieszyć się jej wyjątkowym smakiem i idealną konsystencją. Kierowanie się nimi uchroni nas od rozczarowania w postaci nieestetycznej, grudkowatej jajecznej masy.

  1. Zwróćcie uwagę na proporcje. Zasmażka z założenia to równe części tłuszczu do mąki i płynnego dodatku (np. mleka lub bulionu).
  2. Niemniej ważna jest technika - mąkę warto przesiać i obowiązkowo energicznie połączyć z mlekiem.
  3. Pamiętajcie o wyborze jakościowych składników - jajecznica po szwedzku będzie przepyszna z dodatkiem wiejskiego, tłustego mleka.

W praktyce wystarczy połączyć 1 łyżkę mąki z 1 łyżką mleka, a następnie wlać do rozmąconych jajek (3 sztuki w rozmiarze "L"). Przyda się do tego trzepaczka lub mikser, aby uzyskać gładką masę. Na patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę masła i po chwili wlać jajka z mlekiem i mąką. Drewnianą łyżką lub silikonową szpatułą zagarniać brzegi, pilnując aby całość równomiernie się ścięła do najbardziej satysfakcjonującego wyglądu. Doprawić na sam koniec.

Reklama
To najczęstszy błąd przy robieniu jajecznicy. Dlatego wychodzi niesmaczna

Jak podać jajecznicę?

Jajecznicy nie podajemy na patelni - gorąca powłoka cały czas oddziałuje na jajeczną masę i sprawia, że jeszcze bardziej się ścina. W takiej sytuacji na nic patent z "zasmażką" czy techniką smażenia. Najwygodniej serwować ją na płaskich talerzach. Wcześniej warto przygotować ulubione pieczywo, masło i dodatki np. w postaci posiekanego szczypiorku. To klasyka, która zawsze sprawdzi się w przypadku tej potrawy - na codzienne śniadanie i od święta.

Reklama
Reklama
Reklama