Jak zrobić maksymalnie chrupiące ziemniaki? Ugotujcie, przygniećcie i zapieczcie. Wszyscy oszaleli na punkcie tego przepisu

Lubicie frytki, talarki i łódeczki ziemniaczane? Ten przepis pokochacie jeszcze bardziej, bo chrupkością przebija wszystkie te propozycje. To prawdziwy hit, który szybko obiegł cały internet i podbił serca miłośników gotowania z całego świata. Zobaczcie, jak zrobić ten smakołyk, a oszalejecie na jego punkcie.
Jak zrobić chrupiące ziemniaki w piekarniku?
Cała magia tego przepisu polega na nietypowym przygotowaniu ziemniaków, gdyż przed pieczeniem gotujemy je w mundurkach, a następnie rozgniatamy na płasko. To właśnie dzięki temu, po upieczeniu mają fantastycznie chrupiącą skórkę i delikatny, rozpływający się w ustach środek.
W podstawowej wersji rozgniecione ziemniaki wystarczy już tylko polać je oliwą, posypać przyprawami, jednak w bardziej wypasionych odsłonach tego dania przed upieczeniem, ziemniaczki smaruje się dodatkowo puree z pieczonego czosnku, masłem ziołowym lub posypuje tartym serem. Możliwości jest mnóstwo, a dobór dodatków zależy już tylko od naszych preferencji.
Ten przepis cieszy się ogromną popularnością na TikToku, gdzie odtworzyły go już setki użytkowników z całego świata. Wśród polskich twórców, opublikowała go między innymi @martyna.chomacka, znana z udziału w kulinarnym show MasterChef.

Przepis na chrupiące ziemniaczki
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 80 ml oleju roślinnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W tym czasie dokładnie czyścimy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości.
2. Następnie ziemniaki przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, lekko nacinamy na krzyż, a następnie rozgniatamy dnem szklanki.
3. Rozgniecione ziemniaki polewamy oliwą i posypujemy przyprawami, a następnie pieczemy przez około 20 minut.
Z czym podawać chrupiące ziemniaki?
Choć wszystkie przepisy na tłuczone ziemniaki z piekarnika wyglądają podobnie, to różnią się sposobem podania. W sieci pojawiają się bowiem w towarzystwie przeróżnych sosów i dipów na bazie jogurtu naturalnego, kwaśnej śmietany, majonezu, oliwy z oliwek, a nawet awokado.

