W tym artykule:
- Jakie warzywa na zupę jarzynową?
- Zupa jarzynowa na bulionie mięsnym
- Co dodać do zupy jarzynowej, aby była dobra?
- Co dodać do zupy jarzynowej, aby była bardziej sycąca?
- Lekkostrawna zupa jarzynowa
Przygotowanie zupy jarzynowej rozpoczniemy od ugotowania bulionu – w wersji wegetariańskiej lub mięsnej do wyboru. Potem przejdziemy do dodatków, które złożą się na kolorową i aromatyczną kompozycję. Zaproponujemy sprawdzony zestaw warzyw, ziół, przypraw, a także bardziej sycących składników, dzięki którym potrawa w pełni zaspokoi apetyt całej rodziny przez cały rok.
Jakie warzywa na zupę jarzynową?
Zupa jarzynowa najlepiej wychodzi z dodatkiem letnich warzyw, takich jak fasolka szparagowa, kalafior, cukinia czy groszek. Wybór składników zależy od własnych preferencji smakowych, ale w tym przypadku warto postawić na różnorodność, aby potrawa wyglądała atrakcyjnie.
Podstawą jest włoszczyzna, z której przygotowujemy esencjonalny bulion warzywny:
- marchewka,
- seler,
- pietruszka,
- por,
- cebula
- i kawałek kapusty.
Bulion gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godz. od momentu, gdy warzywa są już miękkie. Oczywiście z dodatkiem aromatycznych przypraw. Taki wywar jest podstawą do wielu różnych zup i sosów. Dlatego warto go przygotować więcej, przelać do słoików i zawekować na później. Z domowym bulionem ze słoika przygotowanie zupy jarzynowej zajmie niecałe 30 min.
Do zupy jarzynowej możemy dodać także mniej popularne warzywa:
- czerwoną paprykę – która sprawi, że kompozycja będzie bardziej wyrazista i nieco ostrzejsza,
- kukurydzę – aby zwiększyć ilość słodyczy,
- kalarepę – która wzbogaci zupę o delikatne, lekko orzechowe nuty,
- brokuły – które są podobne w smaku do kalafiora, ale bardziej wyraziste i przyjemnie zielone,
- przetarte lub suszone pomidory – to wariant dla osób gustujących w potrawach w stylu włoskim. Jarzynowa z pomidorami i makaronem to w końcu klasyczne minestrone, popularne nad Morzem Śródziemnym.
Z ilością warzyw można zaszaleć, ale warto zachować umiar, aby z zupy nie powstał ratatuj lub leczo. Nie ma potrzeby duplikowania smaków. Jeżeli zdecydujemy się na dodatek brokuła, możemy zrezygnować z kalafiora, który co prawda jest nieco bardziej delikatny, ale ma podobny profil smakowy.
Zupa jarzynowa na bulionie mięsnym
Zupę jarzynową możemy przygotować także na bulionie mięsnym. Najpopularniejsze są dwa warianty:
- bulion drobiowy – możemy wykorzystać klasyczny domowy rosół (z kurczaka), bardziej delikatny bulion z perliczki lub z indyka,
- bulion wieprzowy – na żeberkach lub kościach wieprzowych. Ma bardziej intensywny smak mięsa i większą wartość energetyczną.
Do zupy jarzynowej możemy dodać kawałki gotowanego mięsa. Kurczaka, żeberka lub inną mięsną wkładkę wyjmujemy z bulionu i oddzielamy od kości. Kroimy lub rwiemy (np. za pomocą widelca) na mniejsze kąski, które łatwo będzie nabierać na łyżkę.
Co dodać do zupy jarzynowej, aby była dobra?
Smak zupy jarzynowej zależy nie tylko od rodzaju warzyw. Niemniej ważny jest dodatek aromatycznych ziół i przypraw, takich jak:
- lubczyk,
- rozmaryn,
- oregano,
- koperek,
- natka pietruszki,
- świeżo mielony pieprz czy odrobina papryczki chili.
Dla zaostrzenia smaku można dodać także przesmażony lub pieczony czosnek, a dla złagodzenia – śmietanę lub jogurt.
Co dodać do zupy jarzynowej, aby była bardziej sycąca?
Zupa jarzynowa może być lekkim preludium przed daniem głównym lub pełnowartościowym posiłkiem, który skutecznie uzupełni spadek energii. Aby potrawa była bardziej sycąca, dodajemy:
- ziemniaki – pokrojone w kostkę,
- makaron – do jarzynowej świetnie pasują kolanka, muszelki lub kokardki,
- kaszę – np. jęczmienną, jak w klasycznym krupniku, jaglaną, perłową lub kaszę mannę, którą możemy zagęścić zupę,
- ryż – również zagęszcza zupę, a do tego łagodzi jej smak.
Do zagęszczenia zupy jarzynowej sprawdzą się także gęsta śmietana (18%) lub mąka. Aby nie powstały grudki, wybrany dodatek mieszamy najpierw z zimną wodą, następnie dodajemy trochę gorącego bulionu i dopiero wtedy przelewamy do zupy. Cały czas mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Lekkostrawna zupa jarzynowa
W wersji lekkostrawnej rezygnujemy z mąki, śmietany i wieprzowiny. Możemy dodać kilka kawałków chudego mięsa drobiowego, ziemniaki lub ryż. Zamiast śmietany używamy jogurtu lub mleka.
W wariancie wegańskim przygotowujemy zupę na bulionie warzywnym, zabielamy ją jogurtem lub napojem roślinnym o neutralnym smaku, np. sojowym.


