W tym artykule:

  1. Słone przekąski na imprezę halloweenową
  2. Słodkie przekąski na Halloween?
  3. Jakie przekąski na Halloween dla dzieci?
Reklama

Przekąski na Halloween to niezbędny element każdej imprezy. Dzięki nim można poszaleć, tworząc drobne kanapeczki z przerażającymi grymasami, palce zombie, krakersy wyjęte rodem z horrorów lub sałatki, z których wystają oczka zrobione z czarnych lub zielonych oliwek. Jedzenie staje się dekoracją samą w sobie. Wystarczy potem kilka drobnych elementów zdobniczych w stylu: papierowych nietoperzy, włochatych pająków z włóczki, rozpostartej wszędzie waty lub sztucznej pajęczyny, by poczuć się jak w krypcie.

Słone przekąski na imprezę halloweenową

Najprzyjemniejsze w tworzeniu przekąsek na 31 października jest twórcze myślenie. Czasem wystarczy drobny element dodany do znanego nam już dania lub przekąski, by nabrała ona charakteru halloweenowego. Przykładem może być zestawienie: guacamole plus nachosy. Znamy je wszyscy, lecz kojarzy nam się bardziej z meksykańską kuchnią niż przyjęciem na Halloween. Jeśli jednak potraktujemy pastę z awokado jako zieloną maź, która wydobywa się z paszczy wydrążonej przez nas dyni i ustawimy to wszystko na półmisku, a wokół rozłożymy chrupiące chipsy to danie-dekoracja na Halloween jest gotowe. Wygląda i smakuje doskonale.

Pizzerinki z symbolem pająka? Koniecznie wypróbujmy je na upiorne przyjęcie. Pamiętajmy tylko, by pomiędzy żółty ser, wtopić połówki czarnych oliwek, z których stworzymy korpus pajęczaka, a z pokrojonych drobnych oliwkowych skrawków dorobić czarne odnóża. Do tego podajmy ożywczą sałatkę z jajkiem, w której z jajek zrobimy przerażające i wybałuszone oczy, ze źrenicami z oliwek lub czarnego pieprzu.

Jeżeli nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowywanie jedzenia, a spodziewamy się gości, zróbmy szybkie przekąski na Hallowen w postaci:

  • oczek-jajek owiniętych szynką parmeńską. Jak się je robi? Do wydrążonego jajka wetknijmy zieloną oliwkę, a do niej z kolei wkropmy keczup. Zróbmy im dodatkowy płaszczyk z szynki, ciasno owinięty wokół białka.
  • kanapek-trumien. Ze zwykłego, pszennego chleba odetnijmy skórki i wytnijmy kształt trumienki. Zlepmy dwie warstwy ze sobą przy pomocy keczupu, a na wierzchu zróbmy krzyżyk z dwóch paseczków czerwonej papryki (możemy przykleić je też keczupem lub roztopionym serem żółtym).
  • hot dogów, w których parówka imituje odcięty palec. Paznokcie do mięsnego palca zróbmy z czerwonej lub żółtej papryki. Dodatkowo mocno unurzajmy parówkę w koncentracie pomidorowym lub krwistym keczupie.
  • parówek-mumii zapieczonych w paskach francuskiego ciasta z czarnymi oczkami z ziarenek pieprzu.
  • minipieczonych ziemniaków z lepkimi kiełbaskami.

Słodkie przekąski na Halloween?

Kto nie przepada za ciastkami rodem z piekła? My je uwielbiamy, dlatego polecamy zerknąć do przepisów na przerażająco pyszne ciastka na Halloween. A jeśli nadal szukamy inspiracji na słodkie przekąski, upieczmy muffinki dyniowe przyozdobione różowym lukrem tworzącym kształt mózgu. Możemy też upiec ciasto brownie – podzielone na prostokąty, oblane ciemną czekoladą z przyklejoną tabliczką z napisem „RIP” doskonale imituje cmentarny pomnik. Szybka, słodką przekąską będą też halloweenowe jabłka toffi zatopione w ciemnym karmelu.

Jakie przekąski na Halloween dla dzieci?

We wszystkim trzeba mieć umiar. Także w straszeniu. Szczególnie, jeśli w przyjęciu halloweenowym biorą udział małe dzieci. Żeby ich za bardzo nie straszyć, zamiast ociekających krwią trupów lepiej serwować im smoki-węże zrobione, np. z nadzianych na wykałaczkę gron zielonego winogrona. Taki smok ma białe oczka z lukru i ciemne źrenice z czekolady. Tego rodzaju smoka można też zrobić z banana i truskawek. Układamy wtedy naprzemiennie plastry wspomniane owoce i zawijamy na półmisku w kształt węża. Doczepiamy oczka z płatków migdałów, robimy kropki z czekolady i gotowe.

Dla dzieci możemy też zrobić:

Reklama
  • przerażające usta, czyli dwie cząstki czerwonego jabłka ze skórką złożone w kształt ust, spomiędzy których jak zęby wystają białe pianki marshmallow.
  • zielone galaretki w przezroczystych pucharkach np. winogronowe, które mają na wierzchu przyczepione jadalne oczka.
  • kopce dla dżdżownic, czyli czekoladowe muffinki z wydrążoną pośrodku dziurą, z której wystaje gotowy żelek dżdżownica.
  • kości, czyli przyczepione na dwóch końcach słonego paluszka pianki marshmallow zatopione w białej czekoladzie.
  • muffinki-duchy, na których wierzchu wyciskamy z ubitej śmietany krem lub kładziemy wcześniej upieczoną i poskręcaną w kształt ducha bezę. Doczepiamy do kremu lub bezy czarne oczka i już zjawy mogą straszyć (dodajmy: lekko) najmłodszych gości.
  • halloweenowe potwory bezowe, które możemy zrobić ze świeżych lub zamrożonych białek.
  • herbatniki szkieletowe, które dzieci mogą wykonać z pomocą dorosłych.
Reklama
Reklama
Reklama