Japoński chleb mleczny na wodnej zasmażce. Jest świeży znacznie dłużej niż klasyczne bochenki

W tym artykule:
Jeśli nigdy nie próbowaliście przysmaku, jakim jest japoński chleb mleczny, to koniecznie musicie skosztować go chociaż raz, bo to zupełnie coś innego, niż nasze pieczywo. Jest idealnie mięciutki, puszysty i wprost rozpływa się w ustach, a do tego zachowuje świeżość znacznie dłużej, niż nasze bochenki. Co więcej, przepis na japoński chleb jest banalnie prosty, więc zdecydowanie warto przygotować go we własnej kuchni.
Z czego robi się japoński chleb?
Chleb japoński robi się z mąki, drożdży, masła, cukru oraz dwóch rodzajów mleka - zwykłego i takiego w proszku. Najważniejszym składnikiem jest tu jednak japońska zasmażka wodna o nazwie tangzhong. Wśród cukierników na całym świecie jest ona znana też jako water roux i przygotowuje się ją banalnie łatwo. Ale po co właściwie dodawać zasmażkę do ciasta chlebowego? Okazuje się, że jest ona kluczowa, bo to właśnie zasmażka zatrzymuje wilgoć w pieczywie, dzięki czemu chleb jest mięciutki i świeży na długo. Co ciekawe, taki dodatek dodaje się nie tylko do japońskiego chleba, ale i innych wypieków, na przykład różnego rodzaju bułeczek na słodko.
Jak zrobić zasmażkę wodną?
Przepis na zasmażkę wodną składa się prostu z mąki ugotowanej na odrobinie wody lub mleka w proporcji 1:5 (jedna część mąki na 5 części płynu. Taką mieszankę umieszczamy w zimnym rondelku czy patelni, a następnie zaczynamy podgrzewać całość, aż zasmażka osiągnie w temperaturze dokładnie 65 stopni. Jeśli jednak nie macie termometra kuchennego, możecie po prostu ocenić to na oko, bo zasmażka wodna będzie gotowa gdy stanie się szklista i zgęstnieje. Pilnujcie tego momentu i nie dajcie się jej zagotować, bo wtedy cała praca pójdzie na marne. Gotowa zasmażka tangzhong musi teraz całkowicie ostygnąć i dopiero wtedy można ją dodawać do reszty składników na chleb mleczny.
Zobaczcie dokładny przepis na japoński chleb mleczny i ściśle trzymajcie się proporcji, a wtedy wszystko wyjdzie, jak trzeba.

Japoński chleb mleczny - przepis
Składniki:
na zasmażkę:
- 200 ml wody,
- 40 g mąki pszennej typ 650.
na ciasto:
- 540 g mąki pszennej typ 650,
- 30 g drożdży świeżych,
- 54 g mleka,
- 10 g mleka w proszku,
- 50 g płynnego masła,
- 1 jajko,
- 60 g śmietany 30%
- 86 g cukru,
- 8 g soli.
- dodatkowo: rozmącone jajko z odrobiną mleka do posmarowania.
Przygotowanie:
- Wieczór wcześniej przygotowujemy zasmażkę wodną, czyli mieszamy w rondelku wodę z mąką, a następnie włączamy palnik i podgrzewamy całość do temperatury 65 stopni, ciągle mieszając. Uważamy, aby mieszanka się nie zagotowała i wyłączamy ją gdy tylko zgęstnieje i nabierze szklistego koloru. Tak przygotowana zasmażka wodna musi teraz całkowicie wystygnąć, a więc przekładamy ją do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na całą noc.
- Następnego dnia w rondelku lekko podgrzewamy mleko, a następnie mieszamy je z drożdżami i resztą cukru. Potem do całości dodajemy śmietankę, mieszamy całość i odstawiamy rozczyn na około godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
- W międzyczasie dużej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, mleko w proszku, cukier (jedną łyżeczkę zostawiamy do przygotowania rozczynu drożdżowego) i sól. Do takiej sypkiej masy wbijamy jajko i wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło.
- Rozczyn drożdżowy mieszamy z suchymi składnikami i stopniowo dodajemy wystudzoną wodną zasmażkę. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto, a następnie przekładamy do foremki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Tak przygotowany japoński chleb mleczny smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i pieczemy w 190 stopniach przez około 50 minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia.


