W tym artykule:

  1. Z czego robi się japoński chleb?
  2. Jak zrobić zasmażkę wodną?
  3. Japoński chleb mleczny - przepis
Reklama

Jeśli nigdy nie próbowaliście przysmaku, jakim jest japoński chleb mleczny, to koniecznie musicie skosztować go chociaż raz, bo to zupełnie coś innego, niż nasze pieczywo. Jest idealnie mięciutki, puszysty i wprost rozpływa się w ustach, a do tego zachowuje świeżość znacznie dłużej, niż nasze bochenki. Co więcej, przepis na japoński chleb jest banalnie prosty, więc zdecydowanie warto przygotować go we własnej kuchni.

Z czego robi się japoński chleb?

Chleb japoński robi się z mąki, drożdży, masła, cukru oraz dwóch rodzajów mleka - zwykłego i takiego w proszku. Najważniejszym składnikiem jest tu jednak japońska zasmażka wodna o nazwie tangzhong. Wśród cukierników na całym świecie jest ona znana też jako water roux i przygotowuje się ją banalnie łatwo. Ale po co właściwie dodawać zasmażkę do ciasta chlebowego? Okazuje się, że jest ona kluczowa, bo to właśnie zasmażka zatrzymuje wilgoć w pieczywie, dzięki czemu chleb jest mięciutki i świeży na długo. Co ciekawe, taki dodatek dodaje się nie tylko do japońskiego chleba, ale i innych wypieków, na przykład różnego rodzaju bułeczek na słodko.

Jak zrobić zasmażkę wodną?

Przepis na zasmażkę wodną składa się prostu z mąki ugotowanej na odrobinie wody lub mleka w proporcji 1:5 (jedna część mąki na 5 części płynu. Taką mieszankę umieszczamy w zimnym rondelku czy patelni, a następnie zaczynamy podgrzewać całość, aż zasmażka osiągnie w temperaturze dokładnie 65 stopni. Jeśli jednak nie macie termometra kuchennego, możecie po prostu ocenić to na oko, bo zasmażka wodna będzie gotowa gdy stanie się szklista i zgęstnieje. Pilnujcie tego momentu i nie dajcie się jej zagotować, bo wtedy cała praca pójdzie na marne. Gotowa zasmażka tangzhong musi teraz całkowicie ostygnąć i dopiero wtedy można ją dodawać do reszty składników na chleb mleczny.

Zobaczcie dokładny przepis na japoński chleb mleczny i ściśle trzymajcie się proporcji, a wtedy wszystko wyjdzie, jak trzeba.

chleb na mleku w proszku

Japoński chleb mleczny - przepis

Składniki:

na zasmażkę:

  • 200 ml wody,
  • 40 g mąki pszennej typ 650.

na ciasto:

  • 540 g mąki pszennej typ 650,
  • 30 g drożdży świeżych,
  • 54 g mleka,
  • 10 g mleka w proszku,
  • 50 g płynnego masła,
  • 1 jajko,
  • 60 g śmietany 30%
  • 86 g cukru,
  • 8 g soli.
  • dodatkowo: rozmącone jajko z odrobiną mleka do posmarowania.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Wieczór wcześniej przygotowujemy zasmażkę wodną, czyli mieszamy w rondelku wodę z mąką, a następnie włączamy palnik i podgrzewamy całość do temperatury 65 stopni, ciągle mieszając. Uważamy, aby mieszanka się nie zagotowała i wyłączamy ją gdy tylko zgęstnieje i nabierze szklistego koloru. Tak przygotowana zasmażka wodna musi teraz całkowicie wystygnąć, a więc przekładamy ją do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na całą noc.
  2. Następnego dnia w rondelku lekko podgrzewamy mleko, a następnie mieszamy je z drożdżami i resztą cukru. Potem do całości dodajemy śmietankę, mieszamy całość i odstawiamy rozczyn na około godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
  3. W międzyczasie dużej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, mleko w proszku, cukier (jedną łyżeczkę zostawiamy do przygotowania rozczynu drożdżowego) i sól. Do takiej sypkiej masy wbijamy jajko i wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło.
  4. Rozczyn drożdżowy mieszamy z suchymi składnikami i stopniowo dodajemy wystudzoną wodną zasmażkę. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto, a następnie przekładamy do foremki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Tak przygotowany japoński chleb mleczny smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i pieczemy w 190 stopniach przez około 50 minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
chleb z twarogu
Reklama
Reklama
Reklama