Jesli zrobicie kotlety schabowe w ten sposób, wyjdą mięciutkie i aromatyczne. Tylko 10 minut przygotowania

Kotlety zwykle robicie z chrupiącą skórką i aromatyczną panierką? A może macie ochotę an duszone mięso, które jest równie aromatyczne i smaczne, co klasyczne schabowe? Odpowiednie przyprawy, marynata i sos to klucz do sukcesu. Możecie przygotować więcej i zamrozić, a w odpowiedniej chwili cieszyć się pysznym i sycącym obiadem. Sprawdźcie nasz niezawodny przepis na duszone kotlety schabowe. Aż ślinka cieknie na samą myśl.
Jak zrobić duszone kotlety schabowe w sosie?
Nawet, jeżeli dysponujecie nieco grubszymi kawałkami mięsa, nic nie szkodzi. Dzięki odpowiedniej temperaturze skruszeją i będą delikatne.
Składniki:
- 5-6 kawałków mięsa wieprzowego na kotlety lub te z kawałkami kości,
- 2 średnie cebule,
- 2 niewielkie papryki słodkie,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- pół łyżeczki pieprzu cayenne,
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
- pół szklanki wody,
- 2 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego.
Przygotowanie:
Kawałki mięsa wieprzowego delikatnie rozbijcie za pomocą tłuczka. Nie tak cienko, jak na tradycyjne kotlety schabowe, ale tak, aby rozluźnić błonki. Następnie natrzyjcie je mieszanką przypraw: zgniecionym lub tartym czosnkiem, papryka, pieprzem, chili oraz solą. Pozostawcie na około 5 minut.
Pokrójcie w piórka cebulę i podsmażcie razem z wcześniej posiekaną papryką. Do żeliwnego garnka wlejcie oliwę i podsmażcie kawałki mięsa. Wsypcie paprykę. Na koniec wlejcie bulion i wodę. Duście pod przykryciem przez koło 50 minut.
Po tym czasie powinny być delikatne, a sos gęsty. Jeżeli chcecie, możecie zagęścić go mąką pszenną. Wystarczą 2 łyżeczki. Przelejcie sos do filiżanki i rozbełtajcie z mąką. Następnie do gotującego się sosu wlejcie mieszankę.
Jaką część mięsa wieprzowego najlepiej wybrać do duszenia?
Duszone mięso wieprzowe będzie kleiste i rozpadające się tylko wtedy, gdy wybierzecie odpowiedni kawałek. Te z kością lub ze strony karczku będą idealne - przerosty tłuszczowe będą wytapiać się podczas pieczenia, tworząc zawiesinę dla sosu.
Jeżeli macie zamrożone porcje ze schabu - nic straconego. Gulasz nie będzie suchy, jeżeli dodacie do niego zmielone nasiona siemienia lnianego. Tworzą idealny kleik i zagęszczają sos mięsny, nie zmieniając przy tym jego smaku.
Podobnie z babką płesznik czy nasionami chia - zmielcie je i dodajcie do wodnistego sosu. Nikt nie pomyśli, ze nie użyliście tradycyjnej mąki.

