Jogurtowe ciasto z truskawkami robię na okrągło. Pracy minimum, a smakuje każdemu

W tym artykule:
- Jak zrobić ciasto jogurtowe?
- Jak przygotować truskawki do ciasta?
- Jogurtowe ciasto z truskawkami - przepis
Co roku wielu z nas robi przeróżne ciasta z truskawkami, zarówno na kruchym spodzie, jak i biszkoptowe z galaretką. Na naszych stołach pojawia się też ciasto drożdżowe z truskawkami czy ciasto ucierane z truskawkami, ale zdecydowanie najprostszym i najszybszym do zrobienia wypiekiem jest wersja na jogurcie naturalnym. Zobaczcie, jak zrobić jogurtowe ciasto z truskawkami, a będziecie powtarzali ten przepis co tydzień.
Jak zrobić ciasto jogurtowe?
Jogurtowe ciasto z truskawkami to jeden z najlepszych deserów na lato. Ten przepis udaje się każdemu i zawsze wychodzi doskonale, a jedyne, czego potrzebujecie to mały kubeczek jogurtu, 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru i trochę oleju. Do tego podstawowego zestawu możecie też dorzucić cukier wanilinowy lub sok z cytryny i otartą z niej skórkę, a wtedy deser wyjdzie jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Gdy macie już wszystkie składniki, proces przygotowania będzie prosty, bo całość wystarczy krótko zmiksować w jednej misce i gotowe.

Źródło: Getty/iStock
Jak przygotować truskawki do ciasta?
Kiedy ciasto jest już gotowe, trzeba jeszcze zająć się truskawkami, a wbrew pozorom nie wystarczy tak po prostu wrzucić do blachy z wylaną masą. Aby owoce zdobiły wierzch ciasta, a nie od razu opadły na spód, warto najpierw obtoczyć je w cienkiej warstwie mąki i dopiero wtedy wyłożyć na cieście. Dzięki temu prostemu trikowi owoce utrzymają się na miejscu, a ciasto będzie pięknie prezentowało się po przekrojeniu.
Jeśli natomiast zastanawiacie się, czy można upiec ciasto z mrożonymi truskawkami, to jak najbardziej można to zrobić, ale w tym wypadku warto zastosować pewien trik. Chodzi o to, że mrożone owoce często puszczają dużo wody, przez co wypiek nie wychodzi tak puszysty, jakbyśmy tego chcieli. A więc co zrobić, żeby truskawki nie puszczały soku w cieście? Wystarczy, że posmarujecie wylane do blachy ciasto ubitymi na sztywną pianę białkami, a potem posypiecie cieniutką warstwą mąki. Dopiero na tak przygotowaną warstwę wykładamy mrożone truskawki, starając się, równomiernie układać je w lekkich odstępach. Tak przygotowane ciasto z mrożonych truskawek już nie "oklapnie" od mokrych owoców i po upieczeniu będzie idealnie puszyste.

Jogurtowe ciasto z truskawkami - przepis
Składniki:
- 2 jajka,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 250 g mąki,
- 150 g cukru,
- 60 ml oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 300 g świeżych truskawek,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od dokładnego umycia truskawek i ich osuszenia. Następnie usuwamy z nich szypułki i kroimy owoce na połówki lub ćwiartki.
- Jajka wybijamy do miski i ubijamy z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Gdy masa będzie już jasna i puszysta, dodajemy jogurt naturalny oraz olej i znów krótko łączymy całość.
- Następnie stopniowo dodajemy suche składniki, czyli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy aż ciasto jogurtowe będzie gładkie i bez żadnych grudek.
- Do gotowej masy wrzucamy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy całość łyżką, a potem przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Tak przygotowane jogurtowe ciasto z truskawkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i pieczemy przez około 40-45 minut. Gotowy wypiek studzimy i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

