Jogurtowe ciasto z wiśniami mogę jeść bezustannie. Też oszalejecie na jego punkcie, gdy raz zrobicie

W tym artykule:
- Składniki na jogurtowe ciasto z wiśniami
- Jak zrobić ciasto jogurtowe z wiśniami?
- Jak zmodyfikować przepis?
Sezon na wiśnie właśnie rusza i trwa krótko, dlatego warto wykorzystać ich niepowtarzalny smak maksymalnie. Te drobne owoce świetnie sprawdzają się w słodkich wypiekach, dzięki nim uzyskujemy kwaskowy, intensywnie owocowy smak. Najłatwiej jest zrobić z nimi kruche ciasto posypane maślaną kruszonką lub po prostu crumble z wiśniami, czyli same owoce zapieczone pod słodziutką kruszonką. Nasza propozycja to wyjątkowo puszyste, jogurtowe ciasto z wiśniami. Jest trochę bardziej wymagające, ale nadal proste w wykonaniu. Za to efekt jest tak zniewalający, że można podać je na deser po uroczystym obiedzie.
Składniki na jogurtowe ciasto z wiśniami
Składniki na nadzienie wiśniowe:
- 500 g wiśni (poza sezonem mogą być mrożone)
- 70 g skrobi kukurydzianej
- 150 g cukru
- 150 ml wody
Składniki na ciasto:
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 80 g cukru pudru
- 80 g stopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie jogurtowe:
- 500 g jogurtu greckiego
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 białka jaj
- szczypta soli
- 130 g cukru
Jak zrobić ciasto jogurtowe z wiśniami?
- Wiśnie dokładnie myjemy, pod zimną, bieżącą wodą. Usuwamy z nich pestki, nożykiem lub drylownicą. Przekładamy do garnka, dosypujemy do nich mąkę kukurydzianą, cukier, dolewamy też wodę. Smażymy je na małym ogniu, aż odpowiednio zgęstnieją – chodzi o uzyskanie konsystencji dżemu. Potem odstawiamy je na bok do ostygnięcia.
- Oddzielamy białka od żółtek, białka odkładamy na później, a żółtka do drugiej miski. Dosypujemy do nich szczyptę soli i cukier puder (jeśli będą w nim grudki warto go wcześniej przesiać). Ubijamy aż powstanie jasna i puszysta masa. Dolewamy roztopione i ostudzone masło, mieszamy. Dolewamy też ekstrakt waniliowy, naturalny powinien kolor w odcieniu brązu.
- Do kolejnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Porcjami przesypujemy ją do masy jajecznej, po każdej miksujemy przez chwilkę. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do zamrażalnika na 15 minut.
- Tortownicę natłuszczamy i obsypujemy odrobiną mąki lub bułki tartej. Dno i ranty wylepiamy mocno schłodzonym ciastem. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
- Potem nakładamy na niego dżem wiśniowy, rozprowadzamy go równomiernie.
- Do miski przekładamy jogurt grecki, dosypujemy skrobię kukurydzianą, dolewamy ekstraktem waniliowym lub ziarenkami z laski wanilii. Mieszamy do połączenia składników.
- Zostało nam jeszcze ubicie białej na sztywno. Dosypujemy do nich szczyptę soli. Zaczynamy od małych obrotów, które stopniowo zwiększamy. Jak beza będzie prawie gotowa, dosypujemy partiami cukier. Miksujemy aż powstanie sztywna, gładka i błyszcząca powierzchnia. Pianka nie powinna się przemieszczać w naczyniu, nawet, gdy odwrócimy je do góry dnem.
- Białka przekładamy do masy jogurtowej, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Przelewamy ją na warstwę wiśniową.
- Tortownicę wkładamy do piekarnika ustawionego w trybie góra-dół, na mniej więcej 40 minut. W tym czasie środek powinien stężeć, a wierzch zrumienić.
- Ciasto przez chwilkę trzymamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem możemy studzić je na zewnątrz. Chłodne odcinamy delikatnie nożykiem, którym wodzimy wokół krawędzi ciasta. Ostrożnie zdejmujemy rant. Kroimy w trójkątne kawałki.
- Gotowe ciasto z wiśniami można podać z gałką lodów śmietankowych i bitą śmietaną lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. Sprawdzi się też polewa czekoladowa bądź owocowy sos.

Jak zmodyfikować przepis?
Najłatwiej będzie podmienić owoce i w zasadzie mogą być one dowolne, ale raczej jagodowe sezonowe. Mogą to być:
- jagody
- borówki
- maliny
- truskawki
- agrest
- porzeczki
- czereśnie
- brzoskwinie
- morele
- nektarynki
A jak się uprzemy możemy też zrobić dżem cytrynowy lub pomarańczowy. Na pewno nie sprawdzą się tu banany.

