Jogurtowe pączki jabłkowe bez drożdży robię całe lato. 5 minut mieszania i można smażyć

W tym artykule:
- Składniki na pączki jabłkowe
- Jak zrobić pączki jabłkowe?
- Z czym podać pączki z jabłkami?
- Czym nadziewać podłużne pączki?
Pączki jednoznacznie kojarzą się nam z okrągłymi lub podłużnymi drożdżowymi bułeczkami, obowiązkowo z pysznym nadzieniem. Tradycyjnie wkłada się do nich różaną konfiturę. Współczesne wersje kupicie w rozmaitych smakach. Najpopularniejsze są słodkie, ale można znaleźć też wytrawne, na przykład z kaszanką lub z serem feta i mnóstwem ziół. Jednym słowem mówiąc, każdy znajdzie coś dla siebie. Nasza propozycja wyróżnia się smakiem, składnikami, czasem przygotowania, a nawet kształtem.
Składniki na pączki jabłkowe
- 1 jabłko
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- 3 łyżki oliwy
- 200 g jogurtu naturalnego
- 350 g mąki ok
- szczypta soli
- 50 ml mleka
- 7 g proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- do dekoracji: cukier i cynamon
Jak zrobić pączki jabłkowe?
- Jabłko obierzcie, przekrójcie na ćwiartki, usuńcie gniazdo nasienne. Miąższ podzielcie na cieniutkie plasterki.
- Do miski wbijcie jajko, dosypcie cukier biały, cukier waniliowy i szczyptę soli, wlejcie też oliwę. Dokładnie wymieszajcie trzepaczką aż powstanie emulsja.
- Dołóżcie jogurt naturalny, ponownie mieszajcie dopóki nie powstanie jednolita masa. Dorzućcie wcześniej przygotowane jabłka połączcie je z pozostałymi składnikami. Dolejcie też mleko i znowu przemieszajcie całość.
- Do masy z jabłkami przesiejcie połowę mąki i proszek do pieczenia. Mieszajcie silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką. Dosypcie resztę i powtórzcie czynność. Ciasto stanie się na tyle gęste, że można je będzie zagnieść rękami.
- Zwilżcie dłonie olejem, masa do nich nie przywierała. Nabierajcie porcję łyżką i formujcie w ruloniki. Odkładajcie je na blat wysypany mąką (może też być stolnica lub po prostu większa deska). Kontynuujcie aż do wykończenia ciasta.
- Na głęboką patelnię z grubym dnem wlejcie olej do smażenia pączków – będą to mniej więcej 5 centymetrów. Rozgrzejcie ją i ostrożnie przenoście ciasto z jabłkami. Każdy kawałek powinien być zanurzony do połowy. Przewróćcie je na drugą stronę, jak się już ładnie zrumienią – tak powinny wyglądać z każdej strony.
- Zdejmujcie je na ręcznik papierowy, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Odstawcie je do przestudzenia.
- Do miseczki wsypcie cukier i cynamon – połączcie je. Na koniec wystarczy obtoczyć je w tej mieszance.
Szybką modyfikacje zrobicie, dodając do ciasta garść drobnych rodzynek lub posiekanej żurawiny.
Z czym podać pączki z jabłkami?
Same smakują doskonale i w zasadzie nie trzeba im nic więcej, bo i tak są już obtoczonej w pysznej posypce z cukru i cynamonu. Dodatki to już prawdziwa rozpusta, ale od czasu do czasu można sobie na nią pozwolić. Co to może być?
- sos waniliowy serwowany na ciepło
- lody waniliowe lub śmietankowe, które można jeść, nakładając je na jeszcze ciepłe pączki
- klasyczna bita śmietana
- świeże owoce
- sos czekoladowy lub karmelowy
Czym nadziewać podłużne pączki?
Samo ciasto można potraktować jako pyszną bazę. Wystarczy wymienić jabłka na coś innego, żeby kompletnie odmienić ich smak. Możecie postawić na:
- owoce, dobrze sprawdzą się tu śliwki, brzoskwinie i gruszki - możecie dodać je surowe lub wcześniej przez chwilę przesmażyć je na maśle, żeby trochę zredukować zawarty w nich sok
- słodkie nadzienie zawinięte w ciasto - tu sprawa jest prosta i szybka, wystarczy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć kosteczkę swojej ulubionej czekolady (na przykład gorzkiej, deserowej lub mlecznej, ale sprawdzą się też inne smaki) i zawinąć ciasto wokół niej
- przyprawy - może nie jest to wasz pierwszy wybór, ale wytrawnych pączków również warto spróbować - dosypcie do ciasta, kardamon, gałkę muszkatołową lub mieszankę suszonych ziół (na przykład prowansalskich); są też przyprawy, które wprowadzają aromatyczny i wyjątkowy smak - i może to być starta skórka z cytryny lub pomarańczy, a także ziarenka wyskrobane z laski wanilii