W tym artykule:

  1. Składniki na pączki jabłkowe
  2. Jak zrobić pączki jabłkowe?
  3. Z czym podać pączki z jabłkami?
  4. Czym nadziewać podłużne pączki?
Reklama

Pączki jednoznacznie kojarzą się nam z okrągłymi lub podłużnymi drożdżowymi bułeczkami, obowiązkowo z pysznym nadzieniem. Tradycyjnie wkłada się do nich różaną konfiturę. Współczesne wersje kupicie w rozmaitych smakach. Najpopularniejsze są słodkie, ale można znaleźć też wytrawne, na przykład z kaszanką lub z serem feta i mnóstwem ziół. Jednym słowem mówiąc, każdy znajdzie coś dla siebie. Nasza propozycja wyróżnia się smakiem, składnikami, czasem przygotowania, a nawet kształtem.

Składniki na pączki jabłkowe

  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
  • 3 łyżki oliwy
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 350 g mąki ok
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • 7 g proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • do dekoracji: cukier i cynamon

Jak zrobić pączki jabłkowe?

  1. Jabłko obierzcie, przekrójcie na ćwiartki, usuńcie gniazdo nasienne. Miąższ podzielcie na cieniutkie plasterki.
  2. Do miski wbijcie jajko, dosypcie cukier biały, cukier waniliowy i szczyptę soli, wlejcie też oliwę. Dokładnie wymieszajcie trzepaczką aż powstanie emulsja.
  3. Dołóżcie jogurt naturalny, ponownie mieszajcie dopóki nie powstanie jednolita masa. Dorzućcie wcześniej przygotowane jabłka połączcie je z pozostałymi składnikami. Dolejcie też mleko i znowu przemieszajcie całość.
  4. Do masy z jabłkami przesiejcie połowę mąki i proszek do pieczenia. Mieszajcie silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką. Dosypcie resztę i powtórzcie czynność. Ciasto stanie się na tyle gęste, że można je będzie zagnieść rękami.
  5. Zwilżcie dłonie olejem, masa do nich nie przywierała. Nabierajcie porcję łyżką i formujcie w ruloniki. Odkładajcie je na blat wysypany mąką (może też być stolnica lub po prostu większa deska). Kontynuujcie aż do wykończenia ciasta.
  6. Na głęboką patelnię z grubym dnem wlejcie olej do smażenia pączków – będą to mniej więcej 5 centymetrów. Rozgrzejcie ją i ostrożnie przenoście ciasto z jabłkami. Każdy kawałek powinien być zanurzony do połowy. Przewróćcie je na drugą stronę, jak się już ładnie zrumienią – tak powinny wyglądać z każdej strony.
  7. Zdejmujcie je na ręcznik papierowy, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Odstawcie je do przestudzenia.
  8. Do miseczki wsypcie cukier i cynamon – połączcie je. Na koniec wystarczy obtoczyć je w tej mieszance.

Szybką modyfikacje zrobicie, dodając do ciasta garść drobnych rodzynek lub posiekanej żurawiny.

Z czym podać pączki z jabłkami?

Same smakują doskonale i w zasadzie nie trzeba im nic więcej, bo i tak są już obtoczonej w pysznej posypce z cukru i cynamonu. Dodatki to już prawdziwa rozpusta, ale od czasu do czasu można sobie na nią pozwolić. Co to może być?

  • sos waniliowy serwowany na ciepło
  • lody waniliowe lub śmietankowe, które można jeść, nakładając je na jeszcze ciepłe pączki
  • klasyczna bita śmietana
  • świeże owoce
  • sos czekoladowy lub karmelowy

Czym nadziewać podłużne pączki?

Samo ciasto można potraktować jako pyszną bazę. Wystarczy wymienić jabłka na coś innego, żeby kompletnie odmienić ich smak. Możecie postawić na:

Reklama
  • owoce, dobrze sprawdzą się tu śliwki, brzoskwinie i gruszki - możecie dodać je surowe lub wcześniej przez chwilę przesmażyć je na maśle, żeby trochę zredukować zawarty w nich sok
  • słodkie nadzienie zawinięte w ciasto - tu sprawa jest prosta i szybka, wystarczy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć kosteczkę swojej ulubionej czekolady (na przykład gorzkiej, deserowej lub mlecznej, ale sprawdzą się też inne smaki) i zawinąć ciasto wokół niej
  • przyprawy - może nie jest to wasz pierwszy wybór, ale wytrawnych pączków również warto spróbować - dosypcie do ciasta, kardamon, gałkę muszkatołową lub mieszankę suszonych ziół (na przykład prowansalskich); są też przyprawy, które wprowadzają aromatyczny i wyjątkowy smak - i może to być starta skórka z cytryny lub pomarańczy, a także ziarenka wyskrobane z laski wanilii
Reklama
Reklama
Reklama