Już nie bawię się w robienie jabłek w cieście. Biorę banany i w 3 minuty mam lepszy deser

W tym artykule:
- Jak zrobić banany w cieście?
- Chrupiące banany w cieście - przepis
- Banany w cieście - dodatki
- Jak zrobić banany w cieście jak u chińczyka?
Jesienią wielu z nas przygotowuje jabłka w cieście z dodatkiem cynamonu. Taki deser wygląda i smakuje doskonale, ale coś równie smacznego można zrobić znacznie prościej i szybciej. Zapomnijcie o obieraniu i wydrążaniu jabłek z pestek i zamieńcie je na banany, a całość zajmie o połowę mniej czasu, za to efekt będzie równie świetny. Zobaczcie, jak się robi banany w cieście, a gdy raz spróbujecie, będziecie wracali do tego szybkiego deseru co kilka dni.
Jak zrobić banany w cieście?
W sieci i książkach kucharskich znajdziecie wiele wersji przepisu na banany w cieście. My jednak nie kombinujemy, tylko stawiamy na prostotę i szybkość przygotowania, a oba te warunki spełnia poniższa receptura. Oprócz wspomnianych bananów, będą wam więc potrzebne jedynie 3 składniki, które zwykle każdy ma w kuchni, a są to mąka, jajko i mleko. Do tego możecie jeszcze sypnąć trochę cukru lub ulubionego słodzidła, jednak nie jest to konieczne, gdy wybierzecie mocno dojrzałe banany, pełne naturalnej słodyczy. Z takich kilku bazowych produktów powstanie gęste ciasto naleśnikowe, w którym wystarczy już tylko skąpać nasze banany. Jak to zrobić?
Sam opis przygotowania jest równie krótki jak lista składników, bo wszystkie składniki należy tylko wymieszać widelcem w jednej misce, a następnie maczać pokrojone banany w gotowym cieście i wrzucać wszystko na rozgrzany olej. Jedyne, o czym trzeba tu pamiętać, to odpowiednie proporcje każdego ze składników, bo tylko wtedy masa wyjdzie odpowiednio gęsta i pięknie oblepi bananowe plasterki. Zobaczcie więc precyzyjne ilości wszystkich produktów i bierzcie się za smażenie.

Chrupiące banany w cieście - przepis
Składniki:
- 3 duże banany,
- 1 jajko,
- 250 ml mleka
- 160 g mąki pszennej,
- 30 g cukru pudru.
Przygotowanie:
- Banany obierzcie i pokrójcie w plastry. W misce wymieszajcie jajko, mąkę, mleko i cukier aż powstanie gładka, jednolita masa.
- W tak przygotowanym cieście zanurzajcie po kolei plasterki bananów, a następnie wrzucajcie je na mocno rozgrzany olej.
- Banany w cieście smażcie, aż będą złociste i chrupiące z każdej strony. Następnie ostrożnie wyjmijcie je łyżką cedzakową i odsączcie z nadmiary tłuszczu na ręczniku papierowym.
Banany w cieście - dodatki
Tak przygotowane banany w cieście możecie podawać od razu po zdjęciu z patelni lub dekorować na różne sposoby, dorzucając na talerze smakowite dodatki. W tym celu świetnie sprawdzi się gałka ulubionych lodów, które genialnie kontrastują ze smażonymi bananami, zarówno temperaturą, jak i konsystencją. Częstym i bardzo pasującym dodatkiem do banana jest też czekolada, więc takie usmażone chrupiące plasterki owoców można też polać po wierzchu rozpuszczoną tabliczką mleczną bądź deserową.
Ostatnim pomysłem na piękne zaserwowanie takich bananów jest podanie obok miseczki z jogurtem naturalnym, skyrem lub ulubionym serkiem homogenizowanym, w których będzie można maczać każdy kawałek chrupkiej przekąski.
Jak zrobić banany w cieście jak u chińczyka?
Podstawowy przepis smakuje pysznie, ale bardzo popularne są także smażone banany w cieście kokosowym. Ten deser często możemy spotkać w chińskich restauracjach, ale okazuje się, że banalnie prosto można go odtworzyć w domowych warunkach. Przepis jest bardzo podobny do powyższego, a jedyna zmiana to zamiana zwykłego mleka na mleczko kokosowe oraz dorzucenie do gotowej masy sporej garści wiórek kokosowych. W tej wersji przepisu banany możecie pokroić na nieco większe kawałki, albo nawet podzielić je wzdłuż na pół i usmażyć w formie takich długich łódeczek.


